Top/Flop | Heracles Almelo – Roda JC Kerkrade

Het begint zo onderhand een griezelig vast ritueel te worden: een nederlaag nabeschouwen. Ook de zesde wedstrijd van de competitie resulteerde voor Roda JC in een nederlaag. Toch zijn er, in tegenstelling tot enkele voorgaande wedstrijden, zowaar aanknopingspunten te vinden in wat de ploeg van trainer Molenaar afgelopen zaterdagavond liet zien. Dat maakt het schrijven van de rubriek Top/Flop in elk geval een stuk prettiger en geeft de Rodasupporter weer wat hoop. Onderaan het artikel zijn traditiegetrouw de individuele spelersbeoordelingen te vinden.

TOP
Vroege voorsprong: als het ergens niet aan ontbrak in het spel van Roda was het strijdlust (zie verderop) en, in de openingsfase, effectiviteit. Hoewel Heracles het spel maakte en al vroeg enkele kansen creëerde, wist Roda via Ard van Peppen en Mitchel Paulissen vroeg in de wedstrijd het openingsdoelpunt op het bord te zetten. Dat gaf meteen hoop voor de rest van de wedstrijd en met name de wijze waarop de goal tot stand kwam was positief te noemen. Als laagvlieger in de competitie heb je meermaals te maken met moeilijke wedstrijden en dan is het prettig als je weet dat je tegen de verhouding in tot scoren kunt komen.

Frederic Ananou: verdedigend leek het weer eens ouderwets helemaal nergens op aan de geel-zwarte kant van het veld. De backs gaven bij vlagen krankzinnig veel weg (zie ‘Flop’) en centraal achterin bleef Roda met kunst- en vliegwerk lange tijd overeen. Frederic Ananou had daar zonder twijfel het grootste aandeel in met veel belangrijke ingrepen, onder meer door de bal weg te peren na een grandioze miskleun van doelman Jurjus, die finaal over de bal heen maaide. Ananou lijkt zich te ontwikkelen tot de motor van de defensie en dat kan de ploeg goed gebruiken.

Verbeterde strijdlust: wat sowieso het meest opviel ten opzichte van de voorgaande wedstrijden was de veel grotere drive in het spel van Roda JC. Meer pressie, fellere duels op de bal en vooral een grotere wil om een goed resultaat neer te zetten. Het was daarom extra zuur dat het harde werken uiteindelijk net niet werd beloond, want op basis van de strijdlust zat er zeker wel wat in het Limburgse vat. Ondanks dat het veldspel lang niet altijd goed (of zelfs maar redelijk) was, biedt dit enig perspectief.

FLOP
Backs: wie van begin tot eind door meerdere lagen ijs zakten waren Götz en Van Peppen. De twee backs hadden ieder geen moment vat op hun directe tegenstander en dat resulteerde, vooral via de kant van Van Peppen, in legio kansen voor Heracles. Dat de thuisploeg zelf erg slordig was in de eindpass en de afronding was een meevaller voor Roda, want tegen elke ploeg die iets scherper is voor het doel heb je op deze manier de wedstrijd al voor het rustsignaal verloren.

Managen slotfase: bijna was het eerste punt van het seizoen een feit, maar Vincent Vermeij strooide roet door het eten met zijn winnende doelpunt diep in blessuretijd. Dat was jammer en zonde, maar ook knap onhandig. Veel ploegen die met hangen en wurgen een resultaat over de streep willen trekken zetten daar alle mogelijke middelen voor in. Daarom had er wat ons betreft bijvoorbeeld best een derde wissel mogen plaatsvinden om Heracles enigszins uit hun tempo te halen. Uiteraard geeft dit geen enkele garantie op een beter resultaat, maar dergelijke details kunnen aan het einde van de rit best het verschil maken.

Dani Schahin: hij stond op het wedstrijdformulier en waarschijnlijk ook op het veld, maar daarmee was dan ook alles gezegd. Van Schahin hebben we weinig gehoord of gezien – en buiten dat dat rijmt, was het vooral erg lastig voetballen. De ploeg heeft hem nodig als aanspeelpunt voorin maar hij kan maar zelden bereikt worden en zijn soms beperkte beweeglijkheid helpt daarin ook niet mee. Hij, of Gustafson, zal iets verder naar achteren moeten voetballen om de brug naar de offensieve linie beter te kunnen laten functioneren.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 6,5: was vaak belangrijk met goede reddingen, maar wisselde dat af met nog altijd vrij matige spelhervattingen en een incidentele flater. Het gaat beter, maar Hidde is er nog niet.
Ashton Götz – 4: zie ‘Flop’.
Frederic Ananou – 7: zie ‘Top’.
Adil Auassar – 6: speelde net als zijn collega centraal achterin een degelijke wedstrijd, maar wist zichzelf minder vaak te onderscheiden.
Ard van Peppen – 4,5: zie ‘Flop’.
Mohamed El Makrini – 6: was weer aan het boenderen op het middenveld, al kwam daar weinig aanvallend gevaar uit voort.
Simon Gustafson – 5: stond veelal te ver voorin, waardoor hij constant lastig te bereiken was. Moet meer in het middenveld gaan opereren.
Tsiy William Ndenge – 6: kon links en rechts prima passes afleveren – degelijke wedstrijd.
Mikhail Rosheuvel – 5: hebben we eigenlijk niet vaak gezien, maar kon daar zelf niet gek veel aan doen. Had wel meer gevaar mogen produceren.
Dani Schahin – 4,5: zie ‘Flop’.
Mitchel Paulissen – 5,5: maakte de fraaie openingsgoal, maar was in het verdere verloop van de wedstrijd weinig in beeld.

Header: Roda JC Live.