Top/Flop | N.E.C. – Roda JC Kerkrade

In de categorie ‘zoeken naar een speld in een geel-zwarte hooiberg’, hebben we ook deze week naast drie ‘flops’ weer drie ‘tops’ op een rijtje gezet. Top/Flop, inclusief spelersbeoordelingen, gaat onder andere over (een gebrek aan) kansen, een rode lantaarn en een bowlingbaan.

TOP

Halfuur Schahin: Tja, Dani Schahin. Iedere week komt hij een stapje dichterbij zijn basisplaats – als dat er überhaupt van gaat komen. De spits is nog altijd niet in staat om vanaf de aftrap te beginnen en mocht in Nijmegen in het laatste halfuur zijn kunsten vertonen. Dat deed hij wel prima: een dosis gezonde agressie en pit zoals hij die leverde, is welkom in een elftal dat figuurlijk, en wellicht ook letterlijk, geen potten kan breken.

Uitvak nokkievol en rook: Supporters laten Roda nooit in de steek, ook gisteren niet. Een bomvol uitvak was in Nijmegen present om hun geel-zwarte trots naar een overwinning te schreeuwen. Of om gewoon te schreeuwen, in het geval van Roda. De sfeer zat er in ieder geval goed in tussen de plexiglaswanden, waar ook een aardig rookbommetje zijn werk deed.

Het feit dat er volgende week een nieuwe kans komt: Laten we wel wezen, op deze manier komen we er niet. Dan wordt het een vervelend seizoen met een nog vervelender einde. Wat dat betreft kunnen we ons vastklampen aan de gedachte dat er volgende week een nieuwe gelegenheid op punten komt. Sterker nog, nog een nederlaag is in eigen huis tegen Excelsior geen optie. Daar zal coach Anastasiou zich bewust van zijn.

Opkomst in het Goffertstadion. Toen klapten de geel-zwarten nog. (Roda JC Live)

 

FLOP

Plek 18 op de ranglijst: Hekkensluiter, rode lantaarndrager, nummer laatst; het zijn drie ‘titels’ die voor minstens een week aan Roda vastkleven. Roda staat sinds gistermiddag volledig onderaan de rangschikking, zij het met evenveel punten (13) én een gelijk doelsaldo (-17) als Go Ahead Eagles. P18 is echter voor Roda op basis van het aantal gemaakte doelpunten (8), waar de ploeg uit Deventer twee keer zo vaak scoorde (16). Die cijfers zeggen wel genoeg, lijkt ons zo.

Creëren van kansen: Een countertje zonder eindstation vlak na de 1-0, een zeldzaam gevaarlijk spelmoment en een afgekeurde buitenspelgoal. Dat is een ruime samenvatting van alle door Roda gecreëerde kansen. En dat houdt dus niet over. Voetballend wisten de Kerkradenaren niets af te dwingen in De Goffert, tegen nota bene een ploeg uit het rechterrijtje die zelf matig voetbalde. Dan kun je ook moeilijk verbaasd zijn over de situatie waarin Roda terechtgekomen is.

Daryl Werker: We hebben hem dit seizoen al vaak mogen benoemen als één van de uitblinkers, maar ook Daryl Werker speelt zo nu en dan een slechte wedstrijd. De verdediger veroorzaakte in de openingsfase een totaal onnodige strafschop, had zijn handen letterlijk vol aan NEC-spits Grot, pakte halverwege de eerste helft geel ter hoogte van de middenlijn en incasseerde nog bijna een tweede prent. Reden genoeg voor Anastasiou om de centrumverdediger al na 45 minuten naar de kant te halen. Een pijnlijke maar terechte wissel, helaas.

BEOORDELINGEN

Benjamin van Leer: 6,5 – Kon helaas zijn reputatie als penaltykiller niet waarmaken. Keepte een prima duel.
Martin Milec: 5 – Had weer een drukke middag. Zag Rayhi regelmatig als een intercity voorbijsnellen. Bracht aanvallend weinig.
Daryl Werker: 4,5 –Zie ‘Flop’
Chris Kum: 5,5 – Probeerde achterin de boel overeind te houden en leek bovendien de aansluitingstreffer binnen te koppen. Helaas.
Ard van Peppen: 5,5 – Roadrunner op de linkerkant kon zich niet positief onderscheiden. Deelde mee in de malaise.
Marcos Gullón: 5 – Ook een beetje Spaanse bloed hielp Roda niet over het dode punt heen. Anoniem duel in de as.
Adil Auassar: 4,5 – Gaf bij vrije trappen de indruk dat de wedstrijdbal een bowlingbal was. Kwam niet de lucht in.
Mikhail Rosheuvel: 5 – Gaf bij dribbels de indruk dat hij aan het bowlen was: op hoge snelheid rechtdoor en iets proberen te raken.
Abdul Ajagun: 5,5 – Gaf regelmatig de indruk dat hij een bowlingpion was: bleef amper overeind, net als de andere pionnen om hem heen.
Tom van Hyfte: 5 – Gaf de indruk dat hij niet in De Goffert, maar op een bowlingbaan was. Viel geen moment op.
Thanasis Papazoglou: 5 – Genoeg gebowld. Papa kreeg slechts kleine kansjes en kon daarnaast weinig toevoegen.
Frederic Ananou: 6,5 – Viel sterk in en voorkwam een aantal doelrijpe kansen. Kreeg onterecht een penalty tegen.

Header: Roda JC Live