Top/Flop | Roda JC Kerkrade – FC Groningen

Door een 3-1 overwinning is Roda JC doorgedrongen tot de achtste finale van de KNVB beker, waar VVSB de tegenstander zal zijn. Middels de bekende Top/Flop blikken we nog één keer terug op het beversucces van woensdagavond.

Top
Het duo Van Velzen-Ndenge – Tsiy Ndenge kreeg gisteren weer eens de kans om zich vanaf de start te bewijzen en die kans greep de jonge Duitser met beide handen aan. Waar het bij Roda met grote regelmaat schort aan de koelbloedigheid en de doelgerichtheid, liet de huurling juist zien beide in ieder geval in zich te hebben. Met een keurig geplaatst afstandsschot en een bijzonder knappe kopbal had hij een groot aandeel in de overwinning. Die kopbal kwam voort uit een prima assist van Gyliano van Velzen, die zich ook liet zien bij zijn terugkeer in de basis. Hij gaf ook de bal op Mikhail Rosheuvel bij de bevrijdende 3-1, én de voorzet op Schahin die uiteindelijk tot 1-0 leidde. Een prima wedstrijd van beide heren, dus.

Stilte voor Nol – We besteden deze dagen al veel aandacht aan het overlijden van clubicoon Arnold Hendriks, maar toch. Feit is dat de thuiswedstrijd tegen FC Groningen het eerste optreden was in het Parkstad Limburg Stadion na diens heengaan. Donderdag vond een mooie uitvaartdienst plaats in het eigen huis, zaterdag tegen Feyenoord is er nog een grote actie op handen, maar de minuut stilte die door de 7.273 toeschouwers werd gehouden was ook indrukwekkend.

Vervolg bekeravontuur – Mooi is ook dat het bekeravontuur wordt vervolgd; hoe cliché ook, maar het is wel de kortste weg naar Europa. Die weg lijkt met een relatief gunstige loting, tegen stuntploeg VVSB, rijp te zijn voor een vervolg, ook na de komende ronde. Over Europa hoeven we voorlopig nog echt niet na te denken, maar een geslaagd bekeravontuur kan een seizoen net wat meer glans geven.

Flop
De voorzetten van… – Mikhail Rosheuvel! We hebben het inmiddels al vaak geschreven, maar het blijft onverminderd voortduren. Dreiging komt er echt genoeg van hem af, daarvoor is zijn snelheid al wapen genoeg, maar het vervolg dat eraan gegeven wordt, blijft bij vlagen van een abominabel niveau. Opnieuw was de verhouding tussen het aantal gegeven voorzetten en het aantal aangekomen voorzetten geheel zoek. Dat moet toch iets zijn waar op te trainen is.

De gemiste kansen door… – Dani Schahin! We hebben het inmiddels al vaak geschreven, maar het blijft onverminderd voortduren. Ook tegen Groningen liet Schahin zien vooral een bijzonder nuttig aanspeelpunt te zijn. Dat is precies waar de spelers om hebben gevraagd, dus wat dat betreft geen geklaag. Zo zette hij de aanval die tot 3-1 leidde eigenhandig op. Het aantal grote kansen dat niet aan hem besteed is, begint echter zorgwekkende aantallen aan te nemen. ‘Een neusje voor de goal’ is een uitdrukking die voorlopig nog niet op hem van toepassing is.

De onnodige gele kaart van… – Mohamed El Makrini! We hebben het inmiddels al vaak geschreven, maar het blijft onverminderd voortduren. Dit keer viel er nog wat te zeggen voor zijn overtreding, die in ieder geval als ‘nuttig’ omschreven kan worden, maar er is niemand die om het hoge aantal gele kaarten van El Makrini heen kan. Twee bekerwedstrijden, weer twee gele kaarten gepakt, en ook die tegen Capelle had echt niet gehoeven. Zijn (en Roda’s) geluk is dat de spoeling op zijn positie niet dun is dit seizoen.