Top/Flop | Roda JC Kerkrade – FC Groningen

Wat was het lekker, om weer eens een zorgeloze voetbalmiddag te beleven in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC won met 3 – 1 van FC Groningen, en zoals altijd blikken we nog even terug op deze driepunter in onze wekelijkse rubriek: Roda JC Live’s Top/Flop.

Top
Dominantie: We hebben er een flinke tijd op moeten wachten, maar in de zesentwintigste (!) speelronde van dit Eredivisie-seizoen gebeurde het eindelijk. Roda wist een voetbalwedstrijd negentig minuten lang, volledig op eigen kracht, te controleren. Tegen Excelsior gebeurde dit ook al, maar werd de club nog geholpen door de rode kaart van Jurgen Mattheij. Nu was het anders: FC Groningen werd negentig minuten lang de wil van Roda opgelegd, en de Kerkradenaren boekten dan ook volledig terecht een ruime overwinning. Dat geeft wat vertrouwen voor de komende wedstrijden, die cruciaal zijn.

Lekkere aanvallen: Roda scoorde al niet zo heel veel, maar als ze dat deden, waren het vaak ook bepaald geen wonderschone goals. Spelhervattinkjes, van richting veranderde schoten… Nee, hoe anders was dat zondagmiddag. Twee van de drie goals volgden uit wonderschone aanvallen, waarbij de assists van Rosheuvel en Paulissen bij die goals bijzonder veel lof verdienen. Ook de kopgoal van Kum, ja, een spelhervatting, was prima. Ook dat, in combinatie met het vertoonde spel, geeft de burger moed.

Groningen-fans: 150 supporters uit Groningen deden een dappere poging om zondagmiddag het uitvak groen-wit te laten kleuren in de Kerkraadse zon. Een flinke trip hadden ze gemaakt, want vanuit Groningen moet je toch al gauw om een uurtje of acht vertrekken, en voor tien uur ’s avonds zullen ze niet thuis zijn geweest. Een mooie dagtrip dus. Chapeau voor deze 150 fans.

Flop
Bryan Linssen: Deze vrolijke snuiter, geboren in het mooie Neeritter, liet zich in aanloop naar de wedstrijd nogal laatdunkend uit over Roda. En je weet bij Linssen, hij scoort altijd tegen Roda. Ook nu weer, en een mooie goal ook. Gelukkig liet hij zijn spel overschaduwen door vervelende maniertjes, ruzie met alles en iedereen, en uiteindelijk een terechte rode kaart vanwege natrappen. Een smet op een wedstrijd, die tot de tachtigste minuut redelijk sportief was.

Domme gele kaarten: Vanwege hun vijfde gele kaarten zijn Tom van Hyfte én Ard van Peppen geschorst tegen FC Twente. Beide kaarten waren enigszins discutabel, maar dan nog is het niet bepaald verstandig te noemen om dit soort streken uit te halen wanneer je op scherp staat. Zeker de kaart van Van Peppen was oliedom te noemen, en dat terwijl zijn gemis het zwaarste is. Hoe goed Bryan Verboom echt is, weet nog niemand immers, terwijl het middenveld wel prima zonder Van Hyfte bleek te kunnen afgelopen zondagmiddag.

Wim Frijns: Onze geliefde stadionspeaker lijkt van het bestuur de opdracht te hebben gekregen om het wat rustiger aan te doen, maar ook dit werkt nog niet bepaald, kunnen we wel zeggen. Bij het opnoemen van de opstelling van Roda is er geen geluid te horen in het stadion, en bij de goals was Frijns vaak onverstaanbaar door de microfoon aan het babbelen. De vraag is wat de beste aanpak is…

Beoordelingen
Van Leer – 7: Bijzonder rustige middag voor de betrouwbare sluitpost, die aan de tegengoal niets kon doen en voor de rest geen problemen kende.
Milec – 7,5: Profiteerde optimaal ervan dat hij weer eens in de basis mocht beginnen, door een ijzersterke wedstrijd te spelen.
Ananou – 7: Viel eigenlijk niet op, maar liet wel één keer flink verstek gaan bij een Groningen-voorzet. Uiteindelijk geen gevaar en een prima pot.
Kum – 8: De beste man aan Roda-kant. In de verdediging ijzersterk, en scoorde bovendien alweer zijn derde goal van het seizoen. Maakt aanspraak op het houden van de band.
Van Peppen – 7: Redelijk in de anonimiteit, maar wederom een prima pot van Ard van Peppen. Hij wordt volgende week gemist tegen FC Twente.
Auassar – 7,5: Ook hij maakte gretig gebruik van de mogelijkheid om indruk te maken in de basis. Leek weer op de kartrekker uit de eerste weken en speelde een dijk van een wedstrijd.
Gnjatic – 6: Viel in de eerste helft op met nogal wat lompe acties en dekkingsfouten. Het maakte niet uit in deze wedstrijd, maar hij oogt nog niet heel zeker. Liet soms ook zien dat ‘ie echt wel kan voetballen.
Ajagun – 7: Toonde eindelijk weer eens dat hij toch kan scoren, na al die gemiste kansen. Creatieve speler, maar er zou zo veel meer inzitten met die scherpte.
Rosheuvel – 7,5: Zie Auassar en Milec. Een prima wedstrijd, met een vlijmscherpe voorzet op Ajagun aan de basis van de 1-0. Fijn om dat te zien.
Schahin – 7: Speelde een degelijke pot en scoorde ook weer. Dat heeft zo’n spits hard nodig.
Paulissen – 7: Nog steeds oogt hij vaak flegmatiek, maar hij is bij zo veel doelpunten betrokken dat het geen toeval kan zijn. Ook nu weer met een mooie assist.