Top/Flop | Roda JC Kerkrade – FC Twente

Het was een kleine deceptie vrijdagavond, de 0-3 nederlaag van Roda JC Kerkrade tegen FC Twente. Een uitslag die niet representatief was voor de verhoudingen op het veld, maar uiteindelijk wel de boeken in gaat. Wat was er goed en wat was er minder goed in het Parkstad Limburg Stadion? Zoals iedere week is de rubriek Top/Flop het antwoord op al uw vragen.

TOP
Furieuze openingsfase: Of er laxeermiddelen in de sportmaaltijd hebben gezeten weten we niet, maar we weten wel dat het team van Yannis Anastasiou furieus begon aan de wedstrijd. Als de brandweer die een vuurtje had gespot voor de neus van Nick Marsman, zo gretig zagen de eerste tien a twintig minuten uit in het Parkstad Limburg Stadion. Het was dan ook een klein wonder dat Twente niet onder de druk bezweek. Het was aan de ontbrekende eindpass of slordige afronding te danken dat de Kerkradenaren niet vroeg op 1-0 kwamen, want de kansen waren er zeker.
Gewaagde, aanvallende wissels: Nee, het resultaat bleef uit afgelopen vrijdag. Maar dat de Limburgers er alles aan gedaan hebben om iets aan de wedstrijd over te houden, bleek wel uit de wissels die de technische staf toepaste. Met nog twintig minuten te spelen waren alle mogelijke wissels verbruikt en had het team overgeschakeld van 4-3-3 naar 3-4-3 naar 3-3-4. Dat getuigt van lef, durf en wil om te winnen, waarvoor hulde. Alleen jammer dat het niet gebeurde, maar dat had u vast al in de gaten.
Sfeeractie bij opkomst: Vlak voor aanvang van de wedstrijd werd er op de Koempeltribune een groot, geel-zwart doek uitgerold en was er georganiseerd vuurwerk vóór de Theo Pickée-Tribune. Een fraai, sfeerverhogend beeld, zeker toen daar nog achter het doel een aantal bengalo’s werden ontstoken (maar daarover zometeen meer). Mede door een conflict duurde het dit seizoen een tijdje totdat we op sfeeracties als deze konden rekenen, maar in de meest cruciale fase van het seizoen kan het net die extra zet in de rug betekenen voor onze spelers.

De sfeeractie bij aanvang van de wedstrijd. (Roda JC Live)

FLOP
Sfeeractie bij opkomst:
Hallo, zijn we weer. De sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd. Nu horen we u denken: heb ik daar niet al eerder over gelezen? Jazeker, zo’n 10 seconden geleden in het rijtje Top’s. Diezelfde sfeeractie, en dan met name de ontstoken bengalo’s, staan echter ook in de Flop-helft. Als protestactie tegen de door de KNVB opgelegde boete van 15.000 Euro (vanwege het ontsteken van verboden vuurwerk in het uitvak bij NEC) besloot een groepje aanhangers… om opnieuw vuurwerk (bengalo’s) af te steken! Niet heel handig, aangezien je er donder op kunt zeggen dat er een nieuwe rekening vanuit Zeist op de deurmat van het Parkstad Limburg Stadion zal ploffen. Het mag er dan gaaf uitzien, je schaadt er uiteindelijk de club mee. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Resultaat: Met 0-3 op je donder krijgen, daar teken je vooraf niet voor. Tenzij je Paris Saint-Germain heet, natuurlijk. Het schijnt dat we over een jaar of vijf op dinsdagavond om 20:45 uur op bezoek gaan in Parijs, maar dan moet er vooraf wel een en ander gebeuren. Laten we om te beginnen wat minder vaak verliezen van FC Twente. Het is de negende editie in Kerkrade op rij die Roda niet weet te winnen, en die serie had vrijdagavond doorbroken moeten worden gezien de veld- en kansenverhouding. Dat liet de ploeg van Anastasiou na. Kostbare punten in de race om van de onderste posities af te komen.
Mitchel Paulissen: Er waren er meerderen die kansen om zeep hielpen, zeker. Maar ook Mitchel Paulissen deed een duit in het zakje. De linksbuiten verprutste twee 100%-kansen vrij voor keeper Marsman en was bovendien de man die met een onzorgvuldige eindpass twee of drie keer verzuimde een medespeler een niet te missen mogelijkheid te bieden. Dan is, op het moment dat je ook geen goals maakt, het rendement exact nul komma nul. Alles – maar dan ook echt alles – duurde bij de Kerkradenaar precies een tel te lang.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 6,5
– Kreeg er meer om z’n oren dan-ie gewend was in thuiswedstrijden. Soms slordig aan de bal, maar bij de tegengoals viel hem niets te verwijten.
Martin Milec: 6,5 – Gezonde drive naar voren en de samenwerking met Rosheuvel vertoont regelmatig prima combinaties. Voorzetten kwamen meestal op de goede plek.
Frederic Ananou: 4 – De keiharde conclusie is dat het driemaal zijn man was die tot scoren kwam. Een te late tackle bij de 0-1, slecht dekken bij 0-2 en afgetroefd bij de 0-3.
Chris Kum: 6,5 – Leider in de verdediging die er zelfs een enkele keer overheen kwam als linksbuiten. Kopsterk, maar deze keer helaas niet in het zestienmetergebied van de tegenstander.
Bryan Verboom: 5,5 – Onbekend gezicht op de plek van het daar normaal rennende Pepgod-fossiel. Oogde wat onwennig, maar dat is ook niet zo gek natuurlijk.
Ognjen Gnjatic: 6,5 – Begint steeds meer zijn draai te vinden. Prima loopacties naar voren, maar ook inzakkend in de opbouw van achteruit. Schuwde bovendien de duels niet.
Adil Auassar: 6 – Kon zijn sterke optreden van een week eerder geen passend vervolg geven. Speelde slordig. Zijn corners en vrije trappen waren wél op maat.
Abdul Ajagun: 6 – Leek in het begin een plaag te gaan worden voor de Twente-defensie, maar zat daarna stevig in de Zuid-Afrikaanse tang van Mokotjo. Kon niets forceren.
Mikhail Rosheuvel: 5,5 – Veel activiteit, maar niet de afgemeten voorzetten zoals we die tegen Groningen zagen. Had bovendien twee keer kunnen of móeten scoren.
Dani Schahin: 5,5 – Hield zich aardig staande in de zware duels, maar geen loper die de ballen gaat halen. Had ook tenminste één keer tussen de palen mogen schieten.
Mitchel Paulissen: 4 – Zie ‘Flop’.