Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Feyenoord

Slechts één van de laatste vijf wedstrijden van Roda JC, competitie en bekertoernooi, werd verloren. Daar mogen we met z’n allen bijzonder tevreden over zijn, niet? Hoewel de ranglijst nog altijd niet echt het aanzien waard is, wordt het spel van Roda JC elke week weer een beetje beter. Het gelijkspel tegen landskampioen Feyenoord illustreert de weg naar boven die de Limburgse formatie nu echt gevonden lijkt te hebben. Voor die lijn echter doorgetrokken gaat worden, blikken we nog een keer terug op de wedstrijd met de rubriek Top/Flop.

TOP
Eerbetoon Nol Hendriks: een fraai spandoek, veel Bengaals vuurwerk en twee minuten luid applaus: het eerbetoon voor Nol Hendriks mocht er deze wedstrijd zijn. Van de betrokkenen was het een volgens ons terechte keuze om in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord groot uit te pakken en niet al in de bekerwedstrijd tegen Groningen, toen er aanzienlijk minder mensen in het stadion aanwezig waren. Nu kreeg het vorige week overleden icoon het moment dat hij heeft verdiend – en het was een mooi moment.

Meerdere kansen op meer: wat de wedstrijd zelf betreft kunnen we zowaar eens noteren dat Roda JC meer dan een paar kansen wist te creëren. Dat had natuurlijk te maken met het spelbeeld, waarin Feyenoord naarstig op zoek ging naar de 1-2 en er zodoende voor Roda ruimtes ontstonden aan de over kant van het veld, maar desalniettemin moet er dan natuurlijk nog steeds wat met die bal gebeuren. Dat deed de thuisploeg deze keer heel niet slecht. Dat ze er dan niet in gingen is jammer, maar ook geen ding om ons heel erg druk over te maken.

Hidde Jurjus: de met afstand beste en belangrijkste man op het veld aan de kant van Roda JC was zonder twijfel doelman Hidde Jurjus. Met een waslijst aan meer en minder knappe reddingen hield hij de ploeg op de been waar het in veel andere situaties allang gecapituleerd had geweest. Jurjus begint steeds meer en meer de vorm aan te nemen die hij enkele jaren geleden bij De Graafschap ook had en daarmee wordt hij steeds meer de doelman die Roda JC wil – en ook keihard nodig heeft. Complimenten!

FLOP
Weggegeven kansen: slechts één tegendoelpunt tegen Feyenoord is sowieso een compliment waard, maar men moet toch ook toegeven dat het weinig scheelde of het waren er veel meer geweest. Dat Feyenoord z’n kansen verprutste heeft de ploeg vooral aan zichzelf te danken. De Rotterdammers kregen zeker in de tweede helft meerdere enorme kansen, maar wisten dat niet te verzilveren in doelpunten. Gelukkig maar, want dat heeft mede geleid tot het knappe punt van Roda. Desondanks kan je natuurlijk niet elke week vertrouwen op het missen van kansen door de tegenstander, dus hoewel het defensief heel niet slecht was, moet het wat dat betreft zeker nog beter. Maar dat is ook logisch.

Ashton Götz: veel spelers speelden een (meer dan) degelijke wedstrijd, maar Götz viel bij vlagen toch aardig tegen. Zowel aan de bal als verdedigend kon de back z’n mannetje niet altijd staan en dat heeft mede geleid tot een aantal grote kansen voor Feyenoord (zie hierboven).

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 7,5: zie ‘Top’.
Ashton Götz – 6: zie ‘Kum’.
Christian Kum – 6: liet af en toe z’n gaten vallen, maar daar kon Feyenoord niet van profiteren.
Adil Auassar – 7: wederom belangrijk in de defensie en stond op die linie het beste z’n mannetje.
Ard van Peppen – 6,5: zat er bij het tegendoelpunt en latere momenten niet kort genoeg op; had verder weinig te vrezen.
Mohamed El Makrini – 6: pakte weer zijn onvermijdelijke gele kaart en had het verder vrij lastig.
Simon Gustafson – 7: bij vlagen de beste Feyenoorder op het veld, edoch wat onzichtbaar.
Tsiy William Ndenge – 7: was meermaals gevaarlijk, wist zich goed te onderscheiden.
Mikhail Rosheuvel – 6,5: hebben we eigenlijk nauwelijks gezien. Deed echter wel degelijk mee.
Dani Schahin – 7,5: de momentenvoetballer had één moment nodig en die benutte hij. Knappe goal.
Gyliano van Velzen – 7: wist in de slotfase voor enig gevaar te zorgen, wat bijna tot 2-1 leidde. Daarvoor kwam hij weinig in het stuk voor.