Top/Flop | Roda JC Kerkrade – sc Heerenveen

Het verliep zaterdag in het eigen Parkstad Limburg Stadion niet geheel naar wens voor Roda JC Kerkrade. Twee spelers armer en nul punten rijker weten de geel-zwarten dat ze deze week mogen afreizen naar Eindhoven en Rotterdam. Maar eerst is er – natuurlijk – onze vaste rubriek: Top/Flop!

Gezien het toch wel redelijk aanwezige negatieve karakter van de wedstrijd, vatten we maar direct de koe bij de hoorns door als eerste de Flops door te nemen. En dat bleek zaterdag een drie-eenheid die elkaar versterkte. Of beter gezegd: verzwakte.

FLOP
Abdul Ajagun en Chris Kum | Allereerst werpen we de blik op deze twee spelers, aangezien hun handelen ten grondslag lag aan de catastrofe die zich zaterdagavond afspeelde. Twee keer in een duel geel krijgen is in 9 van de 10 gevallen dom. Zeker als dat gebeurt met nog veel speeltijd op de klok. Zeker als ‘commentaar op de leiding’ aan die gele kaarten heeft bijgedragen. En zeker als je niet de enige in je team bent die het doet. In het geval van Ajagun voorkwam hij bij zijn tweede gele kaart een doelrijpe kans voor Heerenveen, dat moet gezegd worden. Het feit dat Chris Kum – nota bene een ervaren speler die de kar moet trekken – zich daarna nog ertoe laat verleiden om met een wegwerpgebaar eveneens van het veld gestuurd te worden, wetende hoe scheidsrechter Nijhuis op dat moment in het veld staat, is onvoorstelbaar.

Bas Nijhuis | Laten we vooropstellen dat volgens de letter van de KNVB-wet er weinig te tornen valt aan de individuele vier gele, en dus twee rode, kaarten die Bas Nijhuis uitdeelde aan de heren Ajagun en Kum. Desalniettemin kan de scheidsrechter, hoe zeer hij dat ook volhoudt voor de televisiecamera’s, nooit tevreden zijn over zijn optreden van zaterdagavond. Het was immers in beginsel geen onvriendelijk duel, maar door uiterst principieel op zijn strepen te gaan staan wierp de arbiter zich plotseling op als geweten van het nationale scheidsrechterscorps, dat nu wel met kaarten moet gaan strooien tegen al; waar de meeste collega’s het bij wijze van spreken zouden oplossen door de beide aanvoerders op een bepaald moment bij zich te roepen, of door op een andere wijze het zaakje in het gareel te houden, leidde de handelswijze van Nijhuis tot alleen maar meer irritatie en opwinding bij Roda JC, maar ook bij Heerenveen. In de laatste fase van de eerste helft liet de leidsman zich, net als de betrokken spelers en een deel van het publiek, meeslepen in emoties, en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Een gedeelte van de Roda-aanhang | Tja, hoe verwoord je dat als supportersmedium zonder dat je oprecht mede-aanhangers wil afvallen? Dat is lastig, maar het valt niet te ontkennen dat het gebeurd is; een gedeelte van de Roda-aanhang misdroeg zich zaterdagavond. De ietwat achterhaalde spreekkoren over onder meer het beroep dat de moeder van scheidsrechter Nijhuis zou uitoefenen lijken al niet meer uit het voetbalstadion te verbannen, wat bij menigeen tot plaatsvervangende schaamte leidt. Nu snappen we dat de in de ogen van velen onterechte beslissingen leiden tot emotionele reacties, maar achteraf is de vraag telkens hetzelfde: wat levert het Roda op? Antwoord: niets. Vervolgvraag is: wat zijn de negatieve gevolgen voor Roda? Antwoord: een hoop. We sommen het even voor u op. Dan mag u zelf bepalen wat u ervan vindt.
1) Frustratie bij mede-supporters
2) Spelers en scheidsrechter die er absoluut niet beter van gaan presteren. Integendeel, zelfs. Dat hebt u zelf gezien.
3) Waarschuwingen tot het staken van het duel. Vijf verzoeken via de microfoon én een afkoelperiode. Tja.
4) Een negatief rapport door de arbitrage, waardoor Roda geldboetes en (voorwaardelijke) straffen kan verwachten.
5) Negatieve publiciteit in de landelijke media. Want die was er in de afgelopen dagen wel degelijk.

Het beeld van de avond: foeterende spelers en een foeterende arbiter. (Pro Shots)
Het beeld van de avond: foeterende spelers en een foeterende arbiter. (Pro Shots)

TOP
Roda’s openingsfase | Waar Roda in de afgelopen weken telkens bijzonder krampachtig voor de dag kwam, begon het zaterdag behoorlijk voortvarend aan het duel en legde het waarschijnlijk haar beste voetbal tot nu toe op de mat. Het leverde een ‘open’ openingsfase op waarin het spel op en neer golfde, en Heerenveen weliswaar als enige tot scoren kwam, maar de amusementwaarde hoog was. Dat dat rondom en na de rode kaarten wegebde, is niet meer dan logisch, maar het attractieve aanvalsspel via onder meer De Silva en Ajagun liet bij vlagen zien wat Anastasiou met deze ploeg voor ogen heeft. Jammer genoeg zou het duel uiteindelijk een volledig ander karakter krijgen.

Collectieve werklust | Met elf man beet Roda van zich af, met tien man beet Roda van zich af en met negen man beet Roda van zich af. En dat was goed om te zien. Eigenlijk was de 0-3 eindstand ook een geflatteerde, want Roda vocht ongeacht het aantal mensen op het veld voor iedere meter en sleepte er in ondertal zelfs nog een aantal dreigende corners uit, wat nog leidde tot goede kopkansen. De extra ruimtes die dichtgelopen moesten worden, werden dat ook in de meeste gevallen. Het zou eerder vreemd zijn geweest als Heerenveen er níét in geslaagd was om de score uit te breiden, maar om nou te zeggen dat het een Friesche kansenregen was gaat te ver.

Het laatste fluitsignaal | Nee, buiten het mini-legertje rood-wit-blauwen in het uitvak zal niemand met een voldaan gevoel het Parkstad Limburg Stadion verlaten hebben. Een vervelend duel in een grimmige sfeer, dat kon eigenlijk maar beter zo snel mogelijk afgelopen zijn. Na de 0-2 was er voor Roda geen uitzicht meer op een resultaat en verlieten enkelen al voortijdig het PLS. Zoals hiervoor gezegd: aan de inzet van Roda heeft het niet gelegen, maar van een wedstrijd was geen sprake meer gezien de omstandigheden. Voor het moegestreden Roda was het eindsignaal dan ook een geschenk.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 6 – Een vrije trap van 30 meter mag er nooit in. Wel daarna een aantal fraaie saves.
Nathan Rutjes: 6 – Werklust zoals we dat gewend zijn. Had in de slotfase nog de eretreffer op z’n schoen.
Frederic Ananou: 7 – Niet meer weg te denken uit de basis. Speelt volwassen en veelal sterk in de duels.
Chris Kum: 3,5 – Zie ‘Flop’.
Ard van Peppen: 6 – Sober duel zonder grote fratsen. Kent tot dusver een constant seizoen.
Abdul Ajagun: 3,5 – Zie ‘Flop’.
Tom van Hyfte: 7 – Blijkbaar toch de enige echte captain van dit team. Opende sterk en liep vele meters dicht.
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Veel dreiging, maar beperkt rendement. In ondertal hard gewerkt als eenzame spits.
Adil Auassar: 5,5 – Viel net als vorige week toch wat tegen. Mag weer meer zijn stempel gaan drukken.
Daniel de Silva: 6,5 – Creatief én functionele acties. Redde zich uit benarde situaties en strooide met passjes.
Simon Church: 5,5 – Moest halverwege plaatsmaken. Viel verder alleen op met een gemiste kans en een buiteling.
Daryl Werker: 6,5 – Verrassend dat niet Brouwers, maar hij erin kwam. Verdedigend degelijk en bijna ook trefzeker.

Comments (9)

  1. helemaal mee eens. Grootste flop is een gedeelte van de eigen aanhang voornamelijk op West. De kereltjes hadden hun ogen zo groot als schoteltjes toen wij cynisch Nijhuis is oke ole ole zongen en wilden ons te lijf gaan. Jongens blijf eens van die pillen af!
    Jullie maken zo meer schade dan je ooit met sfeeracties kunt herstellen! Waar zijn de dacapo leiders met hun toeters als ze echt nodig zijn?

  2. Rowxmitchelpaulissen Lovexoxo

    Roda JC top ook al hebben ze verloren ik leef voor ze en wc Heerenveen is een flop

Comments are closed.