Top/Flop | Sparta Rotterdam – Roda JC Kerkrade

De vijfde puntendeling op rij, ditmaal tegen Sparta Rotterdam. Roda JC houdt de positieve reeks vast, maar laat tegelijkertijd twee punten liggen. Wat vinden we ervan? Tijd voor de rubriek die er geen doekjes om windt: Top/Flop!

TOP

Laatste plek op de ranglijst verlaten
Jazeker mensen. Teletekstpagina’s hoeven niet langer omgedraaid te worden, rode lantaarns mogen weer de schuur in tot Halloween 2017 en de tickets voor een enkele reis naar Emmen via Groesbeek en Oss kunnen ritueel worden verbrand; Roda staat niet meer laatste! Een immens gat van één doelpunt is geslagen met het evenveel punten bezittende Go Ahead Eagles. Al zes wedstrijden lang slaagt geen ploeg erin om de Kerkraadse sterrenformatie te kijk te zetten, wat nu beloond wordt met een jump richting plek 17.

Tweemaal gescoord in één wedstrijd
Waar was u op 13 augustus 2016? Op die dag scoorde Roda tweemaal op bezoek bij Ajax. Daarna werd Sanne Wevers Olympisch kampioen op balk, ontstond er een rage om levende mannequins te filmen, beledigde Donald Trump driekwart van de wereldbevolking en kwam Sinterklaas met zwarte, witte, gekleurde, ongekleurde, bruine, oranje en paarse pieten voor z’n jaarlijkse tournee weer naar ons kikkerlandje. En nu? Nu weet Roda voor de tweede keer dit seizoen twee doelpunten te scoren binnen 90 minuten. Het was wel eventjes geleden, dus.

Mytides van ‘de 0’ af
Niet voor niets zijn de eerste drie letters van het woord mythisch onderdeel van de achternaam van deze doelpuntenmachine. Nog nooit slaagde een Cypriotische voetballer erin om zo vaak doel te treffen in de Nederlandse competitie. Nestoras Mytides scoorde dit weekend vaker dan Griezmann, Neymar, Suarez, Firmino, Costa, Lewandowski en Demouge bij elkaar opgeteld. Het kan niet anders dat Roda goud in handen heeft met deze geboren goalgetter en dat het maar de vraag is of deze begeerde aanvalsleider ook na de winterstop nog in het Parkstad Limburg Stadion voetbalt. Zonder gekkigheid; niet verkeerd voor het zelfvertrouwen van de spits dat de ban nu gebroken is.

Een beeld dat we zondag tweemaal zagen: juichende Roda JC'ers. (Roda JC Live)
Een beeld dat we zondag tweemaal zagen: juichende Roda JC’ers. (Roda JC Live)

FLOP

Wéér voorsprong weggegeven
Twee weken op rij op voorsprong komen; wat een weelde! Twee weken op rij de voorsprong weggeven; wat een treurnis! Het is natuurlijk ietwat sneu. Weken-, zo niet maandenlang zijn het de manschappen van Anastasiou die moeten reageren op de tegenstander, maar nu de ploeg twee keer zelf de score opent verzuimt zij dat voordeel vast te houden. Wat dat betreft lijken we hard op weg naar een titel: wereldkampioen gelijkspelen.

Tactische keuzes
Roda en diens technische staf lijkt het hierboven genoemde weggeven van het doelpuntenvoordeel echter behoorlijk in de hand te werken. Zo liep de ploeg zondag na de 0-2 onnodig ver achteruit en groef het zichzelf verder in door spits Mytides te vervangen door middenvelder Noor. Daardoor viel de druk naar voren toe volledig weg. Wie had een aantal dagen geleden gedacht dat het wisselen van Mytides zo’n negatief effect kon hebben?

Collectie gele kaarten
Leuk dat het zondag toch nog 0-4 werd, alleen jammer dat het de kaartenscore in plaats van doelpuntenverhouding was. Kom maar op met de grappen en grollen dat Roda niet voor niets in het geel speelt. Zondag gingen Werker, Milec, Gullón én Auassar op de bon; bovendien werden deze kaarten vooral ter hoogte van de middenlijn gepakt en waren de meeste overtredingen, laten we het zo zeggen, een tikkie onnodig. Zo is het wachten op schorsingen.

Het moment waarop Roda nog kaartenvrij was: vóór de aftrap. (Pro Shots)
Het moment waarop Roda nog kaartenvrij was: vóór de aftrap. (Roda JC Live)

BEOORDELINGEN

Benjamin van Leer: 7 – Pakte weer eens alles wat binnen zijn bereik kwam. Helaas kwamen er ook twee ballen buiten zijn bereik, maar tussen de palen.
Martin Milec: 7 – Verdedigend oké, zeker voor iemand met een lengte voor de mini-F’jes. Bovendien kwam Roda’s gevaar bijna uitsluitend over rechts; via Milec en Rosheuvel, dus.
Christian Kum: 6,5 – Aanvoerder sinds Van Hyfte geveld is door z’n teen. En wat doe je dan als Duitse Hagenees in Rotterdam? Juist! Scoren!
Daryl Werker: 6,5 – Blijft een mooie ontwikkeling die de centrale verdediger doorgemaakt heeft. Hoogtepunt: de faire fysieke interceptie op Brogno in een kansrijke situatie in de zestien.
Ard van Peppen: 6 – Had het niet altijd even makkelijk tegen de rappere buitenspelers van SP-AR-TA. Sparta, ja. Maar in Rotterdam communiceren ze graag in lettergrepen.
Marcos Gullón: 6 – Pakte maar weer eens een gele kaart. Had echter ook onder meer een fenomenale pass in huis waarmee hij Ajagun op weg naar de 2-3 lanceerde. Detail: die 2-3 viel niet.
Adil Auassar: 5,5 – De vorm van het begin van het seizoen is helaas nog steeds ver te zoeken. Blijft wel met schoten zoeken naar een goal. In balbezit te vaak slordig.
Mikhail Rosheuvel: 6 – Vormde een goede tandem met achterbuurman Milec. Zorgt altijd wel voor dreiging vanaf rechts. Dat had tot nog een hoop extra kansen kunnen leiden.
Abdul Ajagun: 7,5 – Heeft zijn draai gevonden in een vrije rol achter de spits. Dynamisch spel waarbij hij overal op het veld te vinden is. Had wel de 2-3 kunnen – en wellicht moeten – binnenschuiven.
David Boysen: 6 – Het tempo lijkt de grootste beperking van de linksbuiten te zijn, want ballen voor de pot slingeren lukt wel.
Nestoras Mytides: 6 – Zie ‘Top’

Comments (7)

Comments are closed.