Trost: “We hebben dit onszelf aangedaan”

Roda JC Kerkrade ging zondagmiddag met 1-3 ten onder tegen buurman Fortuna Sittard. Na afloop verscheen een zeer teleurgestelde hoofdtrainer René Trost voor de camera van Roda JC Club TV: “We hebben dit onszelf aangedaan.”

De trainer noemde de wedstrijd “een wedstrijd van cadeautjes, die beslist wordt door momenten”. Daar valt wat voor te zeggen, want Roda gaf de drie doelpunten met name weg door persoonlijke fouten. Dat begon al bij de 0-1, waarbij Roel Janssen zo maar binnen mocht tikken. “Je laat van tevoren beelden zien, dus je weet dat Janssen de tweede zone in gaat bewegen. Toch wordt ‘ie niet gedekt, dat is ongelofelijk.”

Na de tegengoal nam Roda het heft in handen. “Na de 0-1 kom je aardig in de wedstrijd, je probeert het te herstellen. De 1-1 lijkt in de lucht te hangen en dan geef je weer zo makkelijk een penalty weg. Er zit iemand tussen de pass van Van Hyfte, Verbist kan het schot niet vasthouden en dan ligt ‘ie plots terecht op de stip. Dan ga je met 0-2 de rust in.”

In de rust probeerde Trost het nodige te herstellen door stormram Frank Demouge in te brengen. “Daarmee probeer je naar voren te voetballen; na 10 minuten kan je gewoon op 2-2 staan. Dat laat je na en dan krijg je weer een oliedomme penalty tegen. Zo kan je nooit winnen. Dat tikt wel aan en zeker tegen Fortuna. Dit is een flinke tik, zeker na de nederlaag tegen RKC.”

Roda is zo met twee nederlagen uiterst teleurstellend van start gegaan in 2015. “We zijn nu verre van succesvol. Ik denk niet dat dit iets met de wedstrijd tegen PSV te maken heeft. We hebben de beste bedoelingen gehad, maar je krijgt zo’n domme doelpunten tegen. Hier kan je niet tegen knokken. Ik verwijt mezelf een hele hoop. Het is lastig om nu aan te geven wat niet goed ging, maar ik ben hoofdverantwoordelijk en trek me dit heel erg aan. We moeten ons niet achter blessures gaan verschuilen.”

Woensdag wacht alweer de volgende tegenstander, namelijk Excelsior. “Daar ben ik nu nog niet mee bezig. Eerst gaan we deze tik verwerken. Dit hebben we onszelf aangedaan. Over het kampioenschap hoeven we voorlopig niet meer te denken; eerst is het een flinke opdracht om deze negatieve spiraal te verbreken. Gelukkig hebben we snel een volgende wedstrijd om erbovenop te komen.”

Foto: Roda JC Live