Van Peppen: “Als spelersgroep hiervoor ook verantwoordelijk”

Dinsdag scheidden de wegen van René Trost en Roda JC Kerkrade. De inmiddels voormalig hoofdtrainer nam maandag, na het zoveelste debacle in dit seizoen, zelf het initiatief om met de clubleiding zijn toekomst te bespreken, waarna gisteren een kort overleg volgde en Trost definitief de handdoek wierp. Vice-aanvoerder Ard van Peppen reageerde gisteravond nog op het vertrek van zijn coach.

“Ook wij verantwoordelijk voor dit resultaat”
Tegenover 1Limburg geeft hij aan dat de spelersgroep dinsdag geen rol had in het uiteindelijke vertrek van Butcher.
“Wij zijn niet bij zijn vertrek betrokken. Dat is iets waar het technisch kader over gaat, dat komt in principe van bovenaf.” De ontwikkelingen leiden bij de speler niet tot verontwaardiging. “In de voetballerij wordt de trainer altijd ter discussie gesteld en dat is ook nu gebeurd. Wat ik ervan vind, maakt niet zoveel uit. Ik wil vooral promoveren en blijkbaar is dat zonder René Trost.” Was het volgens de linksback dan niet noodzakelijk dat de trainer het veld zou ruimen? “Dat zeg ik niet. Ik ga daar niet over, ik ben speler, ik heb een mening over vanalles en nog wat. We waren met z’n allen met een proces bezig, en nu is het proces met Trost voortijdig ten einde gekomen. Wat dat betreft moeten we daarmee omgaan en ik maak me meer druk om wat we moeten doen. Wij als spelersgroep zijn natuurlijk ook verantwoordelijk voor dit resultaat.”

‘Resultaten ten grondslag aan vertrek’
Van Peppen constateert verder dat er tussen de trainers en spelers geen excessen hebben plaatsgevonden. “Ik denk dat iedereen gewoon goed met de trainer om kon gaan, dat op het persoonlijk vlak er geen problemen zijn. De een is natuurlijk wat meer ontevreden dan de ander, maar dat is altijd met de mensen die wel en niet spelen. Dat is normaal, qua frictie was er niets bijzonders aanwezig.” Het vertrek van Trost komt volgens de verdediger dan ook voort uit de erbarmlijke serie uitslagen die de geel-zwarten sinds de winterstop hebben neergezet. “Ik denk dat het puur gebaseerd is op de resultaten, en dat het allemaal niet zo soepel verloopt als we gedacht en gehoopt hadden. En richting de play-offs, die we natuurlijk eerst nog moeten halen, is het natuurlijk van belang dat je daar goed in terecht komt. En dan is het de vraag wat wijsheid is. In dit geval is gekozen om, naar wat ik begrepen heb, in overleg afscheid te nemen van de trainer.”

“Hebben de kwaliteiten om de play-offs te winnen”
De recente 2-4 nederlaag tegen Telstar en de vernederende 6-0 op bezoek bij Sparta betekenden de zoveelste tik voor het team, dat daarvoor al op bedroevende wijze uit de winterstop was gekomen. Van Peppen: “De afgelopen weken was het niet zo dat je denkt: nu gaan we even in die play-offs knallen. Op basis van hoe de afgelopen wedstrijden verliepen, kun je niet heel snel verwachten dat we een Eredivisie-club opzij zetten. Dat gaf niet erg veel vertrouwen. Maar ik denk wel dat we dit jaar wedstrijden hebben gespeeld en de kwaliteiten hebben om wel die play-offs te winnen, en daar moeten we nu vol voor gaan. De basis is er wel, de prestaties waren niet je-van-het.” De linksback laat dan ook doorschemeren dat de spelers ook bij zichzelf te raden moeten gaan wat hun rol in deze context is. “Ik ben niet terneergeslagen, maar ik vind ook dat een speler hier niet veel over hoort te zeggen. Wij zijn wat dat betreft ook een soort lijdend voorwerp en ook verantwoordelijk ervoor dat de trainer niet meer voor de groep staat. Het is ook niet zo dat nu René weg is, morgen opeens de zon gaat schijnen, zo werkt het niet. Wij zullen nog genoeg werk moeten verzetten in de komende wedstrijden en hopelijk ook nog in de play-offs tot eind mei. Er moet wel wat veranderen, en dat is niet alleen het afscheid van een trainer; wij als groep moeten ook beseffen dat zich nu niet opeens de oplossing aanbiedt.”

Foto: Roda JC Live