Van Stokrom: “Bestuurlijk onmogelijk dat wij niet konden meekijken”

Ex-Roda JC-commissaris Wout van Stokrom heeft uitgehaald naar enkele beleidsbepalers bij de Kerkraadse club. Het in februari opgestapte RvC-lid hekelt met name de handelswijze van algemeen directeur Wim Collard en (de op non-actief gezette) technisch directeur Ton Caanen, die op eigen houtje de deal met Aleksei Korotaev meenden te kunnen bolwerken.

De voormalig commissaris liet woensdagavond in Nieuwsuur zijn licht schijnen over de ontwikkelingen bij de Koempelclub. Van Stokrom zat tot afgelopen februari in de Raad van Commissarissen van Roda JC, totdat hij die functie abrupt neerlegde. Destijds was de lezing al dat de topman van Berner Produkten zich niet kon vinden in de (te snelle) entree van de Zwitsers-Russische Aleksei Korotaev, die voornemens was om een groot gedeelte van de Roda-aandelen over te nemen.

Achteraf pas geïnformeerd
Van Stokrom laakt de handelswijze van de Roda-directie rondom de voorgenomen aandelenoverdracht van Frits Schrouff naar Korotaev. “Met de deal an sich was niet veel mis, maar in het proces naar de deal toe hebben we als toezichthouders geen mogelijkheid gehad om er een oordeel over te vormen. Wij zijn achteraf pas geïnformeerd.” Volgens Van Stokrom hebben de directeuren de plank flink misgeslagen. “Bestuurlijk is dat niet mogelijk, dat wij niet mee kunnen kijken. Het is de zaak van de toezichthouder (de Raad van Commissarissen, red.) om daar niet alleen met het hart, maar ook zakelijk naar te kijken.”

“Ik heb geen contract gezien”
De zakenman legde in het televisieprogramma de nodige tekortkomingen bloot. “Vanuit de Raad van Commissarissen is alleen het lid met de portefeuille financiën in de onderhandelingsfase betrokken geweest. Verder onderhandelde de technisch directeur (Ton Caanen, red.) in Dubai, zonder dat hij op dat vlak enige ervaring had.” Los van het feit dat de RvC niet in de besluitvorming betrokken werd, hebben de commissarissen de verbintenis zelf nooit kunnen doorlopen. “Ik heb de algemeen directeur aan iedereen een A4’tje zien tonen. Maar ik heb geen contract gezien.”

“Amateuristisch”
Het spreekt voor zich dat als het aan Van Stokrom lag, dat het proces er in het vervolg drastisch anders moet uitzien. “Dit is amateuristisch, we hadden het anders moeten doen. We hebben wel spelers kunnen kopen in de winterstop, maar Roda had de druk moeten weerstaan en verstandiger en zakelijker te werk moeten gaan.” Hij vindt dat de rol van de KNVB daarbij ook serieus moet worden genomen. “De KNVB speelt ook een rol met hun onderzoek naar de herkomst van gelden. Dat onderzoek moet je doen voordat je een deal sluit. Maar dat werkt twee kanten op, ik vind het ook opmerkelijk dat iemand 4 miljoen in een club stopt die hij amper een maand kent.”

Foto: Roda JC Live