Verslag | Roda promoveert na verlenging in Breda: 1-2

Het wonder van Breda heeft zich voltrokken: Roda JC Kerkrade voetbalt na één seizoen in de Jupiler League volgend seizoen weer in de Eredivisie. Na de nipte 0-1 nederlaag in het eigen Parkstad Limburg Stadion werd NAC Breda in een krankzinnige en bloedstollende wedstrijd na verlenging met 1-2 verslagen. Tom van Hyfte tekende met twaalf minuten te voetballen voor de beslissende goal.

Roda begon prima aan de wedstrijd en was de ploeg aan de bal. Het was eveneens als eerste gevaarlijk, met onder meer een goed schot van Ard van Peppen dat maar een metertje naast het doel van Ten Rouwelaar verdween. Ook de aanvallers Höcher en Jansen zorgden voor dreiging, maar ook hier hoefde Ten Rouwelaar niet handelend op te treden. Vervolgens gebeurde eigenlijk exact hetzelfde als afgelopen donderdag in Kerkrade; NAC nam het initiatief over en was via haar snelle vleugelspelers in staat om het Roda moeilijk te maken; een vrije schop van Tighadouini verdween maar nét voorlangs en Fernandez kopte in kansrijke positie naast. Roda kwam moeilijk onder de druk uit, maar zou uiteindelijk wel met een voorsprong de rust in gaan; een schitterende steekpass van Hicham Faik in de 43e minuut bereikte Paulissen, die vervolgens vakkundig Ten Rouwelaar omspeelde en koeltjes afrondde: 0-1, en dat zo vlak voor de pauze.

Zo ging men de tweede helft bij een, over twee duels genomen, gelijke stand, waarbij een extra doelpunt van Roda ervoor zou kunnen zorgen dat NAC er eveneens twee moest maken. Voorzichtigheid was dus troef voor de ploeg van Maaskant, die hinkend op twee gedachten niet echt uit de verf kwam in de tweede helft. Dat gold tot op zekere hoogte ook voor Roda en ook op de tribunes nam de spanning toe. Kansjes waren er aan beide kanten, onder meer voor Drost en Ligeon (NAC) en voor Van Hyfte en Paulissen (Roda). Twintig minuten voor tijd ontplofte de zaak pas echt: Seuntjens (NAC) mocht na zijn tweede kaart vertrekken en nog geen twee minuten later hadden zowel Jansen namens Roda als Tighadouini namens NAC de paal geraakt. Dat zou Roda in de 80e minuut opnieuw doen, toen een prachtige gekrulde vrije trap van Paulissen op het aluminium uiteen spatte. Roda voerde, mede door het inbrengen van Demouge, de druk op. Dat leidde tot een stormloop op het NAC-doel in de laatste tien minuten, waarbij onder meer Guy Ramos goud waard was met een redding met de borst nadat Van Leer was omspeeld. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor na twee keer 0-1 een verlenging noodzakelijk bleek om te bepalen wie van de twee volgend jaar in de Eredivisie zou mogen uitkomen. In alle hectiek kreeg Arjen Swinkels in de 88e minuut nog zijn tweede gele kaart te verwerken, waardoor slechts twintig spelers het laatste halfuur van de Jupiler Play-Offs zouden aanvangen. Waarvoor Swinkels zijn kaart kreeg zijn wij op dit moment nog aan het uitzoeken.

In het halfuur extra speeltijd werd het spelbeeld van de voorgaande negentig minuten voortgezet. Beide ploegen kregen hun kansen maar geen van de ballen ging in het doel. Ineens was het echter NAC dat wist te scoren: een halve inzet van Marcellis ging werd via het been van Van Hyfte ogenschijnlijk op de lijn het heelal in geschoten, maar de treffer werd toegekend: 1-1. Bij deze stand zou NAC Breda in de Eredivisie blijven en moest Roda JC nog een jaar wachten op diens terugkeer naar het hoogste niveau.

In de tweede helft van de verlenging speelde Roda met Ramos en Demouge met twee stormrammen voorin in een bijna wanhopige poging om een nieuwe voorsprong te forceren. Nadat Naah bijna de thuisploeg op voorsprong zette, kwam de nieuwe voorsprong daadwerkelijk op het bord te staan: een meer dan fraaie voorzet belandde op de borst van Demouge, die de bal klaar legde voor de inkomende Van Hyfte. Hij twijfelde niet en schoot laag in de rechterhoek binnen: 1-2! NAC zag zodoende de bui hangen en stuurde alles naar voren wat het volgens de reglementen naar voren mocht sturen. De laatste acht minuten waren nog bloedstollender dan de rest van het duel, NAC probeerde wat het kon terwijl aan de overkant Jansen bijna de genadeklap had uitgedeeld. Toen in de 121e minuut de vrije trap van Tighadouini ver buiten het bereik van Van Leer naast de goal vloog, floot scheidsrechter Danny Makkelie af en kon het feest op het veld losbarsten: Roda JC Kerkrade is weer een Eredivisionist!

Foto: Roda JC Live
Verslag: Sem Caelen / Jeroen de Regt