Verslag | Wervelend Roda JC blaast Helmond Sport van het veld

Roda JC Kerkrade heeft zich op bijzonder fraaie wijze gerevancheerd voor de wanprestatie van afgelopen maandag op het Kasteel. In eigen huis tegen de Oost-Brabantse laagvliegers van Helmond Sport werd de score zelfs nog ietsje hoger: 7-0. Man van de wedstrijd was Mitchell Paulissen, die met drie doelpunten een aanzienlijk aandeel had in de grootste zege van Roda JC in dit seizoen tot nu toe.

Na de onrust van de afgelopen weken en de grote wisselvalligheid op het veld was het maar afwachten wat Roda zou kunnen uitrichten tegen Helmond, de nummer achttien van de reguliere competitie. Dat de tegenstander echter niks te vertellen zou hebben vanmiddag bleek al vanaf de eerste minuten, toen de Limburgers in de hoogste versnelling het vuur openden op het doel van Van der Steen en met een aanzienlijke reeks kansen lieten zien zeker geen problemen te hebben met de motivatie. Al na zes minuten opende Mitchell Paulissen de score, waarna Bart Biemans en Tom van Hyfte nog voordat er een halfuur was verstreken de wedstrijd al beslisten. De kansen bleven op een verdwaalde poging van Stanley Elbers na voor Roda JC, dat voor rust ook nog de vierde goal wist te maken met dank aan wederom Mitchell Paulissen.

Waar velen verwachtten dat Roda JC het vanaf dat punt wel welletjes vond en de wedstrijd rustig zou uitspelen, ging de Kerkraadse wervelstorm na rust onverminderd door: na 49 minuten scoorde Danny Schreurs vanaf de stip nadat hij door Justiana tegen de grond werd gewerkt. Helmond Sport was definitief geknakt en kreeg in de zeven minuten die volgden nog twee goals tegen (Demouge, Paulissen) waardoor de score werd opgevoerd naar een ongekende zeven tegen nul, een evenaring van Roda’s grootste thuiszege aller tijden in het betaalde voetbal, enkele seizoenen geleden tegen Heracles Almelo.

Na de doelpuntenregen die de teller op zeven stuks bracht nam Roda JC wél iets gas terug, maar bleef het twee klassen beter dan het armetierige Helmond Sport dat pas in de slotfase via een kopbal een aardige kans mocht noteren. In de tussentijd hadden Ard van Peppen (solo) en Bart Biemans (kopbal) de score echter verder kunnen opvoeren, maar tot een recordzege kwam het niet.

Met de zege van vanmiddag neemt Roda JC een voorsprong van negen punten op nummer zes FC Oss, waarmee het veiligstellen van de top vijf en daarmee de tweede ronde van de nacompetitie bijna gelukt is. Met nog vier wedstrijden te gaan hebben de mannen van Rick Plum en Regilio Vrede nog alle kans om de tweede plek van FC Eindhoven weer over te nemen; dat gat bedraagt nog slechts vier punten. Mochten we nu overgaan op de nacompetitie, zou Roda in de tweede ronde eerst moeten afrekenen met FC Volendam.

Header: Roda JC Live.