Voorbeschouwing | Alles inzetten op herhaling van zetten

Morgen (zaterdag) speelt Roda JC Kerkrade de tweede thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2017. Net als het voorgaande duel in het eigen Parkstad Limburg Stadion komt de tegenstander aangereisd uit Rotterdam. Na het Feyenoord uit Rotterdam-Zuid komt deze keer SBV Excelsior, dat zichzelf graag neerzet als ‘de ster van Kralingen’, op bezoek. Net als voor elke andere wedstrijd blikt Roda JC Live vooruit op de wedstrijd.

Geslaagde start, matig vervolg
Een driewerf hoera voor het drietal Rotterdamse clubs, zo’n succes was de seizoensstart voor Feyenoord, Sparta en Excelsior. De drie clubs vlogen werkelijk uit de startblokken en met name Sparta wist hoge ogen te gooien met uitstekend voetbal, maar ook Excelsior was het aanzien meer dan waard en tornde zelfs aan de eigen clubrecords. Nu het eind januari is en de kaarten voor een aanzienlijk deel geschud zijn voor wat betreft de strijd waarin de clubs verwikkeld zijn, ziet de wereld er echter heel anders uit. Sparta en Excelsior zitten vol in de degradatiestrijd en zijn niet in een vorm die enige indicatie op meer dan dat geeft. Drie punten uit de laatste vijf wedstrijden stelt de progressie van de Kralingers op dit moment voor, wat te weinig is om het erg lang vol te houden boven de streep die de clubs scheidt van de nacompetitie. De laatste overwinning werd behaald in november, uitgerekend in de kleine Rotterdamse stadsderby tegen de Spartanen. Het komt erop neer dat Excelsior enkel nog op doelsaldo op een veilige positie staat en nog maar vier punten marge heeft naar het onderste duo Roda JC en Go Ahead Eagles. Een uitgelezen kans dus voor de Limburgse formatie om een serieuze stap te zetten richting lijfsbehoud. De eerste stap werd eerder deze week gezet met de komst van investeerder Aleksei Korotaev, nu is het ook tijd om op het veld tot prestaties te komen.

Eerder dit seizoen: unieke overwinning
In een seizoen waarin weinig te genieten en haast bizar weinig te juichen valt voor supporters van de mooiste club van Limburg, vormt Excelsior het tot nu toe enige échte lichtpuntje in de huidige voetbaljaargang. Op 16 oktober 2016, inmiddels alweer heel erg lang geleden, boekten de Limburgers immers hun top op heden enige overwinning in de competitie. Op Woudestein, het knusse stadionnetje naast de campus van de Erasmus Universiteit, werd door een doelpunt van de inmiddels weer vertrokken David Boysen met 0-1 gewonnen. Met die overwinning wist Roda JC de laatste plek even te verlaten, om er met het behalen van slechts een punt tegen ADO Den Haag weer terug te keren. Het zou dus meer dan mooi zijn als de recente geschiedenis zich herhaalt en de mannen van Yannis Anastasiou met wederom een overwinning op Excelsior de laatste plaats opnieuw kunnen verlaten – dit keer hopelijk voor een langere periode.

Spelers en supporters vieren de uitzege op Excelsior, eerder dit seizoen. (Roda JC Live)

De speler: Ryan Koolwijk
Deze week wordt in de ‘speleralinea’ bijzondere aandacht geschonken aan Ryan Koolwijk. De boomlange voetballer is kind aan huis in de nationale havenstad en begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van VV Lekkerkerk, om vervolgens opgepikt te worden door Excelsior. In Kralingen speelde Koolwijk in vier seizoenen meer dan honderd wedstrijden, wat hem een transfer naar N.E.C. opleverde. Via de Nijmegenaren en een minder succesvolle periode bij FC Dordrecht begon Koolwijk aan een Slowaaks avontuur bij AS Trencin, wat slechts een jaar duurde voordat hij deze zomer terugkeerde bij Excelsior. Daar was de boomlange centrale middenvelder jarenlang de vaste aanvoerder van de ploeg, tot twee blessures roet in het eten gooiden. In 2017 moet Koolwijk het tot nu toe doen met twee invalbeurten, maar het is waarschijnlijk dat de aanvoerdersband weer snel om zijn arm zit zodra de fitheid weer een volledige wedstrijd kan garanderen.

Wedstrijdinformatie
Een hoop personeel nieuws bij Roda JC deze week. Los van de eerder aangetrokken Thanassis Papazoglou en Bryan Verboom zijn de onlangs aangetrokken nieuwelingen echter nog niet speelgerechtigd, waardoor de heren Badibanga en Gnjatic vooralsnog op de tribune moeten plaatsnemen. Dat wil echter niet zeggen dat Anastasiou niet aan zijn ploeg gaat sleutelen; sterker nog, de oefenmeester heeft aangekondigd wijzigingen te gaan doorvoeren. Wat die wijzigingen precies inhouden, is desondanks nog onduidelijk, maar het is een feit dat in aanvallend opzicht de opties beperkt zijn. Zo is Dani Schahin nog niet fit genoeg voor een basisplaats. Bij ons bestaat het vermoeden dat Bryan Verboom zijn debuut gaat maken, de Belg is immers niet aangetrokken om de bank te zitten. Wanneer hij als vijfde verdediger in het elftal komt, kan Roda de backs Milec en Van Peppen dieper gaan opstellen (en dus met drie centrale verdedigers opereren) óf Ard van Peppen naar het middenveld doorschuiven, zoals dat al eerder gebeurde tijdens wedstrijden. Daarmee zou Anastasiou in meerdere systemen kunnen opereren. Daryl Werker moet na zijn matige optreden in Nijmegen vrezen voor Frederic Ananou als vervanger, terwijl ook op het middenveld keuzes gemaakt moeten worden.

Verwachte opstelling Roda JC
Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Verboom, Van Peppen – Gullón, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Papazoglou.

Aan de kant van Excelsior was er op het transferfront in de afgelopen 24 uur beduidend minder nieuws – maar voor welke club geldt dat niet, zou je kunnen zeggen. In Kralingen hangt de spreekwoordelijke vlag er prima bij, en moet Mitchel van der Gaag het slechts zonder één sleutelspeler stellen. Stanley Elbers, clubtopscorer van beroep, kampt immers met een hamstringblessure en moet verstek laten gaan. Arghus Bordignon en Carlo de Reuver ontbreken eveneens bij de Rotterdamse formatie. Ryan Koolwijk lijkt nog niet klaar voor een basisplaats. Hij krijgt in de wedstrijdselectie gezelschap van een flink aantal oud-Roda-spelers: Mike van Duinen, Hicham Faik, Filip Kurto en Anouar Hadouir.

Verwachte opstelling Excelsior
Hahn – Karami, Mattheij, De Wijs, Kuipers – Fortes, Faik, Vermeulen – Fredy, Hasselbaink, Ondaan.

Het duel in het Parkstad Limburg Stadion begint om 19:45 uur. Scheidsrechter van dienst is Serder ‘Mister Umlaut’ Gözübüyük.

Foto: Roda JC Live