Voorbeschouwing | ‘Bonuspunten’ tegen hoofdstadclub zeer welkom

Aankomende zondagmiddag wacht voor Roda JC Kerkrade een van de grotere wedstrijden in een seizoen Eredivisie. In het eigen Parkstad Limburg Stadion komt de nationale recordkampioen Ajax op bezoek. Een wedstrijd tussen twee ploegen die op geen enkele manier elkaar als concurrent zullen zien, behalve in de negentig minuten die in de aankomende speelronde staan te wachten. Roda JC Live blikt vooruit op het duel tussen de hoog- en de laagvlieger.

Twee werelden
Degradatiestrijd en titelstrijd, het zijn twee onvergelijkbare situaties. Roda JC heeft na de uitzonderlijk ruime zege op Excelsior, waarover we op dit medium inmiddels meer dan genoeg over hebben gesproken, weer wat lucht wat betreft de levensgevaarlijke achttiende positie. Daarmee zijn we er echter nog niet, want het liefst wordt directe handhaving bewerkstelligd en daarvoor zijn nog twee positiestijgingen vereist. Ajax vinden we ondertussen, zoals waarschijnlijk wel bekend, terug op de tweede plaats, vijf punten achter koploper Feyenoord. Voor Ajax draait alles om het winnen van alle wedstrijden voordat de belangrijkste Klassieker sinds jaren weer op het programma staat. Willen de Amsterdammers hun gebruikelijke doelstelling – het landskampioenschap bemachtigen – behalen, mogen er op weg naar de kraker tegen de Rotterdamse aartsrivaal geen fouten worden gemaakt. Zodoende zal de wedstrijd tegen Roda JC op een daarbij passende manier benaderd worden: zo zakelijk mogelijk de drie punten meenemen naar Amsterdam. Het is aan Roda JC om de stabiele Amsterdamse ploeg zoveel mogelijk te ontregelen dat die zakelijkheid uit het spel van Ajax verdwijnt en er voor de thuisploeg mogelijkheden ontstaan. Iets dat ook met tal van andere woordkeuzes uitgelegd kan worden, zonder eigenlijk iets anders te zeggen. Roda’s opdracht is eigenlijk simpel: heel vervelend doen en de één à twee grote kansen die het sowieso krijgt, benutten. Er kan verder één opvallende statistiek worden vermeld over Peter Bosz, de trainer aan Amsterdamse kant. In geen van zijn voorgaande acht uitwedstrijden als trainer in Kerkrade wist hij als winnaar weer naar huis te gaan.

Recente geschiedenis: stunten in de slotseconden
Allemaal leuk en aardig natuurlijk zo’n underdogrol, maar dat dat helemaal niet verkeerd hoeft uit te pakken laat de recente geschiedenis wel zien. De laatste twee Kerkraadse ontmoetingen tegen Ajax eindigden op een vrijwel identieke manier: een 2-2 gelijkspel met een late gelijkmaker namens Roda JC. In augustus 2016 troffen de twee ploegen elkaar eerder dit seizoen. In de Arena vielen de meeste doelpunten in de eerste helft, waarna de thuisploeg na de pauze niet wist door te drukken en Roda JC via Tom van Hyfte in blessuretijd een punt wist mee te nemen uit Amsterdam.

Iets meer dan een jaar geleden pakte Roda JC eveneens een punt tegen Ajax. In Kerkrade kwam Ajax via twee doelpunten rond het halve uur op een 0-2 voorsprong, waarna Poepon snel de aansluitingstreffer in het doel van Jasper Cillessen werkte. na de pauze bleef de 1-2 stand lang op het bord staan, tot Ngombo op aangeven van Jordy Buijs in blessuretijd de gelijkmaker op het bord wist te zetten. Het moge duidelijk zijn dat Roda prima om kan gaan met de rol van underdog en Ajax gewaarschuwd is voor nonchalant gedrag binnen de lijnen: dat wordt afgestraft.

De speler: André Onana
Er lopen genoeg spelers rond bij Ajax die uitgelicht zouden kunnen worden in dit gebruikelijke onderdeel van onze voorbeschouwingen. Deze keer kijken we naar André Onana, de opvallende doelman van Ajax waarvan misschien niet iedereen had verwacht dat hij zo ver zou komen bij de hoofdstedelijke profclub. Onana kwam voor iets meer dan een ton over van de jeugd van Barcelona, waarna hij in de Jupiler League een van een klein dozijn aan doelmannen was die bij de beloftenploeg van Ajax minuten maakte onder de lat. Daar wilde er nog wel eens een foutje gemaakt worden, maar na het vertrek van Jasper Cillissen heeft Onana zich ontwikkeld tot dé stabiele factor achterin de Amsterdamse formatie. De betrouwbaarheid zorgde ervoor dat er over doelmannen geen discussie mogelijk is in Amsterdam, wat de statistieken met maar liefst tien ‘clean sheets’ dit seizoen meer dan aantonen. De marktwaarde van Onana gaat door zijn stormachtige ontwikkeling inmiddels voorbij de 2,5 miljoen euro en afgelopen oktober maakte hij zijn debuut voor zijn land Kameroen. De Africa Cup heeft hij echter laten schieten om zich volledig te kunnen richten op zijn belangrijke rol bij Ajax – wat ons betreft geen heel onverstandige keuze.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC zijn alle spelers, die deze transferperiode zijn ingevlogen, speelgerechtigd. De verwachting is dat enkelen van hen in de basis zullen starten. Bryan Verboom, Gyliano van Velzen, Mohamed El Makrini, en ook Beni Badibanga zullen waarschijnlijk aan de aftrap verschijnen. Badibanga zal dit alleen doen, als hij weet waar het stadion ligt. Simon Church is de enige geblesseerde bij Roda, maar Adil Auassar is ziek en kan dus ook niet spelen.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Verboom – El Makrini, Ajagun, Van Hyfte – Van Velzen, Schahin, Badibanga.

Bij Ajax is aanwinst David Neres nog niet speelgerechtigd. Voor de rest lijken er geen redenen te zijn om aan te nemen, dat Peter Bosz iets gaat veranderen aan zijn vaste elftal van de laatste weken. Traoré en De Ligt zijn niet inzetbaar.

Verwachte opstelling Ajax: Onana – Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven – Ziyech, Schöne, Klaassen – Kluivert, Dolberg, Younes.

De wedstrijd begint zondagochtend om 12:30 in het Parkstad Limburg Stadion, en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

Foto: Roda JC Live