Voorbeschouwing | Fris Roda gaat voor derde zege op rij

Met 9 punten uit de eerste 4 wedstrijden is Roda JC Kerkrade met verve teruggekeerd in de Eredivisie. Het team van coach Kalezic wil daar zaterdagavond graag opnieuw een driepunter aan toevoegen, wanneer mede-promovendus N.E.C. Nijmegen op bezoek komt in het Parkstad Limburg Stadion. De Nijmegenaren bleken in het afgelopen seizoen echter een maatje te groot voor de Kerkradenaren. Roda JC Live blikt vooruit op het onderlinge treffen van de kemphanen.

In de recente geschiedenis mogen we N.E.C. met recht een angstgegner van Roda JC noemen. Vooruit, de laatste ontmoeting met N.E.C. in het PLS op Eredivisie-niveau leverde een duidelijke 3-1 overwinning op voor de Limburgers, maar verder bewaren we slechte herinneringen aan de rood-groenen. Eind 2013 boog het ploeterende N.E.C. een vroege 0-2 achterstand in eigen huis om in een 4-3 overwinning, wat de directe aanleiding zou betekenen voor het ontslag van toenmalig Roda-coach Ruud Brood. Brood’s opvolger, Jon Dahl Tomasson, zou enkele maanden later ook het slachtoffer worden van de Nijmegense veerkracht; op de slotdag van het seizoen 2013/2014 leek Roda zich middels een uitzege bij Go Ahead Eagles alsnog te handhaven op Eredivisie-niveau, maar aan de hand van Alireza Jahanbakhsh wisten de Nijmegenaren in de Amsterdam ArenA in het slotkwartier tweemaal een achterstand tegen Ajax (einduitslag 2-2) recht te trekken. Tomasson’s Roda daalde daarmee rechtstreeks af naar de Jupiler League, waarin ook N.E.C. na een mislukt play-off-avontuur terecht kwam. De twee clubs waren logischerwijs de topkandidaten voor het kampioenschap in de Juup, maar op de belangrijke momenten was N.E.C. superieur. Het trok de onderlinge duels naar zich toe (0-1 en 3-0) en werd met een straatlengte kampioen. Frappant genoeg was het de eerder genoemde Ruud Brood die de ploeg aan de titel hielp.

Dynamische vechtmachine
Maken we dan geen schijn van kans? Natuurlijk wel, en wel om een aantal redenen. Allereerst spreekt de historische balans tussen Roda JC en NEC in het voordeel van de Koempelclub; van de voorgaande 32 Eredivisie-ontmoetingen won Roda er maar liefst 22, tegenover 6 gelijkspelen en 4 nederlagen. In historisch opzicht is N.E.C.-thuis op papier een van de ontmoetingen die Roda het best ligt. Bovendien heeft de technische staf van de geel-zwarten binnen een kort tijdsbestek een collectief gesmeed dat het zo ongeveer iedere ploeg lastig lijkt te kunnen maken. Dat drie van de eerste vier duels met een overwinning werden afgesloten, is natuurlijk niet toevallig, zeker wanneer we in ogenschouw nemen waar dit team vandaan komt. Een hechte defensie, een dynamisch middenveld en aanvallers met een individuele actie kenmerken de vechtmachine die we té lang niet in het Parkstad Limburg Stadion gezien hebben de afgelopen jaren.

Benjamin van Leer had weinig te doen. (Pro Shots)
Benjamin van Leer had tegen De Graafschap weinig te doen. (Pro Shots)
N.E.C. is tot nog toe een ‘zuinige’ ploeg gebleken. Tweemaal werd er met het kleinst mogelijke verschil gewonnen (1-0 tegen Excelsior en 0-1 bij Willem II), met tussendoor twee terechte nederlagen (3-0 bij Heracles en 0-2 tegen Ajax). De selectie van Ernest Faber, die lange tijd de nieuwe hoofdtrainer van Roda JC leek te worden, heeft in de zomer een flinke metamorfose ondergaan nadat een aanzienlijk aantal spelers naar een nieuwe werkgever verkasten. Zo spelen onder meer de sterkhouders Kevin Conboy, Tom Daemen, Sjoerd Ars en Alireza Jahanbakhsh intussen bij een andere Nederlandse club; bovendien leeft de onverwacht in Nijmegen gebleven Anthony Limbombe in onmin met de technische staf. Die laatste drie namen waren in het vorige seizoen samen goed voor zo’n zestig doelpunten en daar merkt Enniesee nu de gevolgen van; dat scorend vermogen ontbreekt simpelweg op dit moment. De rood-groen-zwarten scoorden dus slechts twee treffers in hun eerste vier wedstrijden, waarbij moet worden aangetekend dat Navarone Foor ze allebei maakte en ook nog op wonderschone wijze. Men denkt echter met de Roemeen Mihai Roman een nieuwe doelpuntenmachine in huis te hebben gehaald; dat vinden wij prima, als ‘ie daar nog maar een weekje mee wacht. Over creativiteit in zijn selectie heeft Faber desalniettemin niets te klagen; Foor, Christian Santos, Joey Sleegers en de van PSV overgenomen Marcel Ritzmaier en Mohammed Rayhi hebben allen de kwaliteit om aus dem nichts iets te forceren.

Wedstrijdinformatie: Joker Juric
Coach Kalezic, die in de afgelopen jaren in dienst van PSV veelvuldig samenwerkte met collega Faber, weet dat zijn elftal zich tot op heden uitstekend gemanifesteerd heeft en ondanks dat hij ongetwijfeld keer op keer iedereen weer op scherp zet, kunnen we het basiselftal op dit moment zonder twijfel opdreunen. Op één plek na dan; de tweede aanvaller naast Edwin Gyasi. Sinds het vertrek van Anco Jansen is dat plekje vrijgekomen en nadat Mitchel Paulissen de rol vervulde bij het uitduel tegen AZ, moet hij nu waarschijnlijk plaatsmaken voor een nieuweling; Tomi Juric. De Australische viertonner is eindelijk speelgerechtigd en bovendien speelklaar, hoewel het nog onzeker is of hij een hele wedstrijd kan spelen; Kalezic wil, zoals gebruikelijk, niets loslaten over zijn opstelling, maar een (zo goed als) fitte Juric kan ongetwijfeld op een basisplaats rekenen. Van de twee andere nieuwe aanvallers, Daniël de Silva en Richmond Boakye, is het papierwerk nog niet volledig afgehandeld, waardoor zij zaterdagavond de wedstrijd vanaf de Noordtribune zullen moeten volgen. De Belgen Biemans en Lagouireh komen nog terug van blessures.

Tomi Juric=
Tomi Juric zal zaterdag zijn debuut gaan maken in het shirt van Roda JC Kerkrade (WSW)
Bij N.E.C. beschikt men over weinig personele problemen. Nieuweling Roman wordt nog niet in staat geacht om 90 minuten te spelen en hij begint vermoedelijk op de reservebank, maar Faber heeft wel aangegeven de spits te gaan gebruiken in Kerkrade. Wie ook niet aan de aftrap zal staan, is Anthony Limbombe. Zoals gezegd heeft de vleugelaanvaller het momenteel niet makkelijk bij zijn werkgever. Het betekent dat Joey Sleegers als linksbuiten in de basisopstelling zal staan. In het doel krijgt de IJslandse keeper Halldorsson, die vorige week donderdag nog een leuke avond kende in de Amsterdam ArenA, het vertrouwen van zijn coach.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Van Hyfte, Noor, Faik – Gyasi, Juric.
N.E.C.: Halldorsson – Kane, Van Eijden, Golla, Buysse – Bikel, Foor, Ritzmaier – Rayhi, Santos, Sleegers.

Scheidsrechter van dienst is FIFA-arbiter Björn Kuipers. Hij heeft vanaf 18:30 uur de regie in handen binnen de lijnen.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-1 (Luc), 3-2 (Robbert), 2-0 (Jeroen), 1-0 (Sem)

Eensgezind als altijd (vooruit, heel af en toe) hebben de redacteuren afzonderlijk hun glazen bol bekeken om vervolgens tot de conclusie te komen dat de punten zaterdag in Kerkrade blijven. En of het nou 3-1, 3-2, 2-0 of 1-0 wordt; dat zal ons een Limburgse worst wezen, zolang N.E.C. maar niet vaker tot scoren komt dan onze Kerkraadse trots. Het thuisvoordeel en de drive van de geel-zwarten zal uiteindelijk de doorslag geven op weg naar de zege.

Zoals altijd verzorgt Roda JC Live een live wedstrijdverslag op het Twitteraccount @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive!

Comments (3)

Comments are closed.