Voorbeschouwing: Gedreven Roda klaar voor volgende derby

Nadat het in de vorige speelronde MVV Maastricht in het Parkstad Limburg Stadion met 2-0 versloeg, treft Roda JC aanstaande zaterdag opnieuw een streekgenoot. Op bezoek bij het gemotiveerde Fortuna Sittard gaan de Kerkradenaren, gesteund door een bomvol uitvak, op jacht naar de vijfde driepunter in dit prille Jupiler League seizoen. Roda JC Live blikt vooruit op de tweede opeenvolgende burenruzie voor het team van René Trost.

Het is voor het eerst sinds 5 mei 2002 dat deze wedstrijd afgewerkt wordt. Logischerwijs wordt er door de Sittardse aanhang al lange tijd reikhalzend uitgekeken naar dit affiche. Als we naar de onderlinge historie kijken, staat geel-zwart er beter voor; 22 keer troffen beide clubs elkaar in Sittard, waarvan Roda JC 7 maal als winnaar van het veld stapte. Slechts 4 keer bleven de punten in Sittard en 11 ontmoetingen eindigden in een gelijkspel (doelsaldo: 24-18 in het voordeel van Roda JC). De onderlinge wedstrijden in Sittard blijken zeker geen garantie voor veel doelpunten; de laatste 5 duels eindigden in 0-0, 1-0, 1-2, 0-1 en 1-1.

Vorm Fortuna Sittard: W – V – V – V – W
Fortuna boekte wisselende resultaten in de eerste wedstrijden van dit seizoen. Na afloop van de 4e speelronde stond Zitterd nog op de laatste plek op de ranglijst, maar door de 3-0 winst op nummer voorlaatst Achilles ’29, twee weken geleden, klom het team van ex-international Peter van Vossen naar de 13e positie. Het betekende voor Fortuna de tweede zege in deze jaargang, nadat het in de eerste speelronde een knappe 0-1 overwinning had geboekt op bezoek bij Helmond Sport. De 3 tussenliggende wedstrijden werden verloren. Jong Ajax won in het Offermans Joosten Stadion in een kolderiek duel, met 2 rode kaarten voor Fortuna en 1 rode prent voor Jong Ajax, met 0-2, vervolgens bleek N.E.C. met 5-1 veel te sterk voor met name de defensie van de Sittardenaren en in de daaropvolgende wedstrijd delfde men in eigen huis het onderspit tegen Telstar (0-1). In totaal incasseerden de geel-groenen inmiddels al 3 rode kaarten en bleek de aanvalslinie niet bijzonder productief, met 5 gescoorde treffers. Opmerkelijk is dat de pas 18-jarige Seku Conneh 3 van die 5 doelpunten op zijn naam schreef. Samen met de van FC Eindhoven overgekomen Jasper Waalkens vormde hij vooralsnog het speerpunt van de aanval. Daar kwam vorige week een versterking bij in de persoon van good old Donny de Groot. De motor van het elftal is zonder twijfel aanvoerder Ramon Voorn. De 27-jarige middenvelder speelde sinds 2007 al 212 wedstrijden in dienst van Fortuna en is al jaren een onmisbare schakel in de Sittardse formatie. Achterin is routinier Roel Janssen het slot op de deur en beschikt men in de persoon van Turan en Kis over vleugelverdedigers met een natuurlijke drang naar voren. Met Ferhat Kaya staat er bovendien een van de betere keepers in de Jupiler League onder de lat.

Vorm Roda JC Kerkrade: W – W – W – V – W
Net als de opponent van zaterdag speelde Roda JC tot nog toe geen enkele wedstrijd gelijk. Verschil is wel dat het team van René Trost het dubbele aantal wedstrijden winnend wist af te sluiten en derhalve ook twee keer zoveel punten verzameld heeft. Met 12 punten uit 5 duels hebben de Kerkradenaren de start van de competitie absoluut niet gemist en delen ze momenteel de koppositie op de ranglijst met N.E.C. en FC Volendam. Tegen laatstgenoemde ploeg leden de Koempels in de 4e speelronde hun eerste, en direct een stevige, nederlaag (3-0), nadat eerder met hangen en wurgen RKC Waalwijk (3-2), Telstar (1-2) en FC Eindhoven (2-1) wel aan de zegekar werden gebonden. De deceptie in het vissersdorp werd een weekje later in het thuisduel tegen streekgenoot MVV Maastricht rechtgezet, want door doelpunten van Marc Höcher en Ard van Peppen, in een eerste helft waarin Roda het spel meer dan domineerde, werd deze derby met 2-0 gewonnen. Bovendien hield keeper Bram Verbist voor het eerst ‘de 0’, en werd er eens geen rode kaart gepakt, want daar had het keurkorps van Trost in de voorgaande weken er al 4 van verzameld. Het zwaartepunt van het elftal ligt momenteel op de linkerflank, waar back Ard van Peppen, middenvelder Tom van Hyfte en linksbuiten Marc Höcher (die al 4 keer scoorde) in een uitstekende vorm steken. Bovendien herbergt het middenveld met Nathan Rutjes en vooral Wiljan Pluim, die op de laatste dag van de transfermarkt nog bijna verkocht werd, de nodige kwaliteit om in een wedstrijd het verschil te kunnen maken.

De spelersgroep viert feest na de 2-0 zege op MVV. (Pro Shots)
De spelersgroep viert feest na de 2-0 zege op MVV. (Pro Shots)

Blessures, schorsingen en opstellingen
Met de komst van Donny de Groot zal Fortuna-coach Van Vossen wellicht in de voorste linie met zijn poppetjes gaan schuiven. Wanneer de targetman een basisplaats toebedeeld krijgt, zal dat zeer waarschijnlijk ten koste gaan van Elroy Pappot of Jeffrey Vlug. In de verdediging kan de voormalig topspits wellicht niet beschikken over Niels Vets, hij raakte vrijdag geblesseerd tijdens de laatste training. Het is derhalve nog onzeker of de centrale verdediger inzetbaar is. Jordy Ter Borgh is indien noodzakelijk de logische vervanger in het hart van de verdediging. Verder beschikt Van Vossen over een fitte selectie.

Roda JC-trainer René Trost gaf aan dat we ervan uit kunnen gaan dat de geel-zwarten zaterdag met hetzelfde basiselftal starten als tegen MVV. Dat houdt in dat Nathan Rutjes wederom gelegenheidsrechtsback is. De ziekenboeg stroomt langzaam maar zeker leeg. Frank Demouge is weer volledig wedstrijdfit; er is een reële kans dat hij ten koste van Johan Plat aan de aftrap verschijnt, maar als we Trost’s woorden mogen geloven zal dat niet het geval zijn. Anco Jansen komt intussen echt dichtbij een rentree in competitieverband na maandenlang blessureleed, maar in Sittard zal hij waarschijnlijk nog niet spelen. Wie ook zeker niet spelen, zijn de rechtsbacks Henk Dijkhuizen (geschorst) en Martijn Monteyne (geblesseerd). Verder is Crescendo van Berkel, na één wedstrijd schorsing, weer inzetbaar. De onlangs aangetrokken middenvelder Hicham Faik begint op de bank.

De vermoedelijke opstellingen voor het duel Fortuna Sittard-Roda JC Kerkrade op 13 september 2014.

Overige wetenswaardigheden

  • De wedstrijd staat onder leiding van de heer Kevin Blom, die daarbij geassisteerd wordt door de heren Langkamp en Van Dongen. Vierde official Koekoek completeert het arbitraal kwartet. Het duel in het Offermans Joosten Stadion begint morgenavond om 19:45 uur.
  • Roda JC Kerkrade zal morgen (zaterdag) voor het eerst in competitieverband in haar nieuwe, rode uit-tenue spelen. Op bezoek bij Telstar en FC Volendam verschenen de manschappen van Trost nog in het geel-zwarte tricot.
  • De Kerkradenaren spelen in dit duel met Jegers Advocaten als sponsor op de borst. Het advocatenkantoor van fervent Roda-supporter Bjorn Jegers vervult eenmalig de functie van hoofd- en shirtsponsor tijdens deze wedstrijd.
  • Roda-aanvaller Danny Schreurs, die gedurende zijn carrière ook 67 wedstrijden voor Fortuna speelde, was 2 maal trefzeker toen hij de Sittardenaren voor het laatst trof. Op 18 april 2014 scoorde hij als invaller namens MVV Maastricht in de 80e en 86e minuut in Stadion de Geusselt om zo een 3-3 gelijkspel voor de Maastrichtenaren uit het vuur te slepen.
  • De Noord-tribune, waar de harde kern van Fortuna Sittard bij iedere thuiswedstrijd plaatsneemt, wordt voorafgaand aan dit duel omgedoopt tot de Ricksen-Side. Clubicoon Fernando Ricksen lijdt aan de ongeneeslijke aandoening ALS en wordt op deze wijze nogmaals door de Fortuna-aanhang gesteund.

De redactie voorspelt
0-1 (Sem), 1-3 (Jeroen), 1-3 (Robbert), 1-2 (Luc)
Dat de cohesie binnen de redactie enorm is, bewijst dit rijtje voorspellingen opnieuw. Na een wekenlange voorbereiding voorzien wij dat er met een marge van 1 doelpunt gewonnen wordt; Jeroen en Robbert zijn het zelfs volledig met elkaar eens en zijn ervan overtuigd dat de Fortunezen met 1-3 over de knie gelegd worden. Op basis van kwaliteit zouden de Koempels in staat moeten zijn om de drie punten mee te nemen in de bus naar Kerkrade.

Fortuna Sittard – Roda JC Kerkrade wordt niet live uitgezonden door FOX Sports. Voor zij die niet in het stadion aanwezig zijn, verzorgt Roda JC Live uiteraard een live-verslag van het duel via Twitter (www.twitter.com/rodajclive).

Foto: Footballzz.co.uk

Comments are closed.