Voorbeschouwing | Geel-zwart gekleurde concurrentenstrijd na interlandperiode

Nadat de eerste punten van het seizoen zijn binnengehaald door een cruciale uitzege bij Sparta, wacht voor Roda JC zaterdagavond meteen een volgende concurrent. Promovendus NAC Breda komt op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion.

Daarmee treffen de Kerkradenaren voor de derde competitiewedstrijd op rij een ploeg die een directe concurrent zou moeten zijn. De teleurstellende nederlaag tegen Willem II (1-3) werd enigszins opgepoetst door een overwinning bij Sparta (1-2). Nu is het de vraag welke ontwikkeling het team van Robert Molenaar heeft doorgemaakt tijdens de interlandbreak. Molenaar heeft meermaals aangegeven ‘na de winterstop’ het spel te willen spelen dat hij voor ogen heeft en twee weken is een aardige periode om weer een stap in de goede richting te zetten.

Zeker is dat de overwinning tegen Sparta voor een flinke opkikker zal hebben gezorgd binnen de geplaagde spelersgroep. Daar zal de tussentijdse nederlaag tegen Sint-Truiden, met voornamelijk reserves, weinig aan veranderd hebben. Wel is het een aderlating dat Mitchel Paulissen de rest van het seizoen zal moeten missen, door de zware kruisbandblessure die hij opliep op het Rotterdamse kunstgras.

Wisselvalligheid
Met NAC Breda treffen de Kerkradenaren een ploeg die het seizoen bijzonder wisselvallig begonnen is. Teleurstellende resultaten worden afgewisseld met knappe overwinningen, waarbij de stunt door met 0-2 in De Kuip te winnen van Feyenoord meteen in het oog springt. Tijdens de afgelopen wedstrijd werd er echter weer in eigen huis verloren van ADO Den Haag. Die nederlaag was overigens onterecht.

De Bredanaars worden in de media wel schertsend ‘Manchester City 4’ genoemd; feit is echter dat het samenwerkingsverband met City ervoor heeft gezorgd dat er enkele, voor Eredivisie-begrippen, grote talenten bij NAC verblijven. Dat deze allen bijzonder jong en daardoor wisselvallig zijn is een feit, maar het spel van de Parel van het Zuiden wordt duidelijk week na week beter. Als je, onder de bezielende leiding van Stijn Vreven, in De Kuip kan winnen, zit er potentie in een team.

Het treffen tussen de Trots en de Parel is sowieso pikant, want beide supportersschares zullen de laatste ontmoetingen zeker nog niet vergeten zijn. Tijdens een tweeluik dat met name in Breda knotsgek verliep, werd NAC door Roda JC terugverwezen naar de Jupiler League. De Bredanaars moesten twee jaar lang in de kelder van het betaalde voetbal verblijven, maar promoveerden afgelopen mei door in een tweeluik enigszins verrassend N.E.C. te verslaan. In de voorbije jaren hebben zich echter meer gedenkwaardige wedstrijden afgespeeld tussen beide ploegen, en één daarvan bespreken wij in de rubriek ‘De Wedstrijd’.

De wedstrijd van 1 oktober 2011
Eén zo’n spektakelstuk vond iets meer dan zes jaar geleden plaats, op 1 oktober 2011. In het Parkstad Limburg Stadion werden de bezoekers met 4-3 verslagen. Twee doelpunten kwamen van de man, die binnenkort zijn rentree in het Roda-shirt hoopt te maken: Sanharib Malki. In een bijzondere wedstrijd, gekenmerkt door ‘frommelgoals’, verzorgden Mads Junker en eerdergenoemde Malki de 1-0. Roda liep al snel uit naar 2-0 door een mooi doelpunt van Laurent Delorge, weer op aangeven van Junker. Vlot volgde echter de 2-1, toen de defensie zich in de luren liet leggen door een snelle vrije trap. Twee van richting veranderde schoten verder had Roda 4-1 voor kunnen staan, maar tussen die twee flodders door viel ook nog de 3-2 door een keurige NAC-aanval. Een echt spannende slotfase volgde na de late 4-3, al schoot Mitchell Donald vlak daarvoor ook nog op de paal. Uiteindelijk hield Roda door een late redding van Pawel Kieszek de drie punten in Kerkrade.

Buiten een knotsgekke wedstrijd, was het vooral ook een pot waarin het koningskoppel Malki-Junker goed naar voren kwam. Betrokken bij drie van de vier goals lieten ze er wederom geen misverstand over bestaan welke twee namen in de spits hoorden, namen die ook de broze defensie deden vervagen. Het zou uiteraard het laatste seizoen zijn van het succesverhaal Junker in Kerkrade. De samenvatting van deze wedstrijd ziet u hier.

Roda JC 4 – 3 NAC Breda. 10’ Malki 1-0, 27’ Delorge 2-0, 31’ Bayram 2-1, 36’ Malki 3-1, 54’ Gudelj 3-2, 63’ Vormer 4-2, 80’ Schalk 4-3.

Opstelling: Kieszek – Monteyne, Wielaert, Biemans, Hempte – Delorge, Donald, Vormer, Ramzi (84’ Fledderus) – Junker (69’ Pluim), Malki.

Wedstrijdinfo
Dat Roda JC de interlandweek niet zonder kleerscheuren heeft weten te doorstaan, moge duidelijk zijn. Binnen een paar dagen tijd raakte Robert Molenaar twee aanvallers met een stevige blessure kwijt: Celestin Djim en, als gezegd, Mitchel Paulissen scheurden allebei de voorste kruisband in de knie af en zijn daardoor voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. De opties in de voorhoede zijn daardoor dun bezaaid, zeker aangezien Sanharib Malki nog niet fit genoeg is om in aanmerking te komen voor een contract. De wedstrijd tegen NAC komt ook nog te vroeg voor de al een tijdje uitgevallen Ognjen Gnjatic. In de defensie heeft Molenaar meer opties en zullen er opnieuw keuzes moeten worden gemaakt: de veelal door bankzitters ingevulde verdedigingslinie tegen Sparta boekte immers als eerste verdediging dit seizoen een driepunter. Ard van Peppen zou daardoor wel eens een slachtoffer kunnen worden

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Ananou, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Van Velzen – Schahin.

NAC Breda-coach Stijn Vreven heeft niet al te veel te klagen als het gaat om de fitheid van zijn selectie. Chiro N’Toko en Thomas Agyepong zijn al langere tijd niet beschikbaar, en daar is in de afgelopen week alleen Paolo Fernandes bij gekomen. Geen reden tot paniek, want bij het uitvallen van de ene Manchester City-huurling staat er altijd een volgende Manchester City-huurling klaar om dat op te vangen. Van al die huurlingen is Manu Garcia wellicht de beste, hij zal starten als linksbuiten. Verder zal Vreven het elftal dat verloor van ADO Den Haag zoveel mogelijk intact proberen te houden.

Vermoedelijke opstelling NAC: Birighitti – Horsefield, Mari, Koch, Angelino – Mets, Verschueren, El Allouchi – Korte, Ambrose, Manu Garcia.

Foto: Roda JC Live