Voorbeschouwing | Generale repetitie tegen Emmen

Vrijdagavond (20:00 uur) werkt Roda JC Kerkrade haar laatste reguliere competitieduel af. In het eigen Parkstad Limburg Stadion is FC Emmen de tegenstander. Het is voor de Kerkradenaren de ultieme kans om een en ander bij te schaven vóór het eerste play-off-tweeluik, mogelijk eveneens tegen de Drentenaren. Roda JC Live blikt vooruit op wat hopelijk het laatste thuisduel in de Jupiler League ooit wordt.

Presteren prioriteit
Dat sinds de plaatsing voor de play-offs het vizier daarop gericht staat, moge duidelijk zijn. Dat het allemaal niet van een leien dakje gaat, moge ook duidelijk zijn. Sinds het vertrek van René Trost als hoofdtrainer werd er weliswaar geen enkel duel verloren (2 winst, 2 gelijk), maar dan moeten we wel noteren dat het allemaal ploegen uit het rechterrijtje betrof en dat de wijze waarop er afgelopen week 3 punten behaald werden in Almere, niet om over naar huis te schrijven was. Een vroeg (en mooi!) doelpunt van Mitchel Paulissen, op aangeven van Hicham Faik, bleek dan wel genoeg voor een driepunter, maar dat Almere City FC niet tot scoren wist te komen mocht een klein wonder heten. Tegelijkertijd zit hier wellicht ook deels de kracht van de geel-zwarten in; sinds Plum en Vrede het roer overnamen, werden er slechts 3 tegendoelpunten geïncasseerd in 4 duels (0,75 per duel); dat is een halvering ten opzichte van het seizoensgemiddelde van 1,49 tegentreffers per duel en scheelt dus een flinke slok op een Kerkraadse borrel. Resultaatgericht spelen is cruciaal voor een ploeg die potten wil breken in de play-offs.

Doelpuntenmachine uit Drenthe
Of deze reeks morgen een passend vervolg krijgt, is echter nog maar de vraag. FC Emmen is immers niet zomaar een tegenstander. De formatie van de immer fanatieke trainer Joop Gall verloor maar 1 van haar laatste 9 wedstrijden (alleen MVV was met 2-1 te sterk) en in de afgelopen 8 wedstrijden wist het telkens minstens 1 keer te scoren. Afgelopen vrijdag werd er nog een klinkende zege geboekt op SC Telstar (4-0), om nog maar eens te benadrukken dat de ploeg in een goede flow zit en dat men wil gaan vlammen in de play-offs. Het zwaartepunt van de Emmenaren ligt in het aanvallende gedeelte van de ploeg, getuige de 85 doelpunten die het al liet aantekenen; alleen N.E.C. scoorde vaker. Met Cas Peters als topschutter en Boy Deul als creatief brein, en een achterhoede waarin naast talent ook plek is voor de nodige ervaring, zouden de rood-witten wel eens dé outsider kunnen zijn in de race om promotie. Wanneer het duel met Roda JC morgen eindigt in een gelijkspel of een zege voor FC Emmen, volgt er in de tweede play-off-ronde (de eerste ronde slaan beide teams over) een tweeluik tussen de Drentenaren en de Limburgers. Wint Roda JC morgenavond het onderling duel, en wint FC Volendam op bezoek bij Jong PSV, dan eindigen de Volendammers op de vierde plek in de Jupiler League en zijn zij de eerste tegenstander van Roda in de play-offs.

Historie
Het is pas de derde keer dat Roda JC en Emmen tegenover elkaar staan. Bovendien leggen de Emmenaren voor het eerst in 25 jaar de weg af richting Kerkrade. De eerste keer leidde dat tot weinig succes, want het bekerduel op 14 december 1990 eindigde in een duidelijk 4-0 zege voor de geel-zwarten. Maar hé, was dat niet in het tijdperk dat we het over een gevestigde Eredivisieclub hadden? Juist, ja. Veel relevanter is derhalve het eerste onderlinge duel, dit seizoen. In de JENS Vesting ging Roda JC op 7 december 2014 met de drie punten aan de haal. De openingstreffer kwam op naam van Anco Jansen (kanonskogel in de kruising), vervolgens verdubbelde Johan Plat de score (op aangeven van Frank Demouge) en Frank Demouge zorgde zelf voor de 0-3 met een fraai afstandsschot. Nadat Guy Ramos rood kreeg, legde de thuisploeg zich niet zomaar bij een nederlaag neer en in een hectische slotfase (waarin Bram Verbist zijn oor bijna afscheurde) werd het via mooie doelpunten van Resida en Vossebelt nog 2-3. Een knappe zege, helemaal wanneer we in ogenschouw nemen dat Emmen op dat moment 17 keer gescoord had in haar laatste 3 duels en bovendien nog geen enkele nederlaag had geleden in eigen huis.

Bram Verbist kwam bepaald niet ongeschonden uit de onderlinge ontmoeting in Emmen. (Pro Shots)
Bram Verbist kwam bepaald niet ongeschonden uit de onderlinge ontmoeting in Emmen. (Pro Shots)

Wedstrijdinformatie
Rick Plum (én Regillio Vrede, én Robert-Jan Zoetmulder, enzovoort) heeft morgenavond min of meer dezelfde spelers tot zijn beschikking als in de afgelopen weken. De langdurig geblesseerden Johan Plat, Frank Demouge, Brian Jacobs en Guy Ramos zijn ook tegen FC Emmen nog niet inzetbaar; Jacobs en Ramos verschenen donderdagochtend wel op het trainingsveld, maar trainden apart van de groep. Het ligt in de lijn der verwachting dat dezelfde 11 namen de wei in worden gestuurd die vrijdag de klus klaarden in Almere. Dat betekent dat het bestaande aanvalskwartet intact zal blijven en Anco Jansen wederom op de bank start.*

UPDATE (Donderdag 16:30 uur): Vanwege problemen met zijn knie is besloten dat Danny Schreurs morgenavond niet in actie komt. De spitspositie wordt daarom ingenomen door Anco Jansen.

Bij FC Emmen kent men vrijwel geen personele problemen. Sterker nog, ten opzichte van vorige week gaat de ploeg er alleen maar op vooruit, doordat topscorer Cas Peters terugkeert van een schorsing. Peters, die al 23 keer het netje deed bollen, zal dan ook zijn plekje aan de linkerkant in de aanval innemen, wat vermoedelijk ten koste gaat van Leandro Resida. Verder zal Joop Gall – tenzij er zich nog lichte blessures voordoen – niets aan het elftal wijzigen dat vorige week afrekende met Telstar.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Schreurs, Höcher.
FC Emmen: Meerits – Bakkati, Seip, Luis Pedro, Siekman – Mannes, Olijve, Bannink – Deul, Bergkamp, Peters.

De wedstrijd staat onder leiding van (FIFA-)scheidsrechter Danny Makkelie. De heren Diks en Steegstra zullen hem langs de zijlijnen assisteren en de vierde official luistert naar de naam Selier. Er zal om 20:00 uur afgetrapt worden in het Parkstad Limburg Stadion.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-2 (Jeroen), 1-3 (Robbert), 2-1 (Sem), 1-1 (Luc)
Geheel volgens eeuwenoude traditie is de Roda JC Live-redactie de allerlaatste bron die u zou moeten consulteren voor het invullen van uw Toto. Want, voor de verandering, zijn we het weer eens niet met elkaar eens. Twee gelijkspellen, een 1-3 pak op de broek of een zakelijke 2-1 zege, we hebben het allemaal in petto voor u. Het geeft wel aan dat Emmen een lastig in te schatten ploeg is, waar de thuisploeg niet op halve kracht mee zal kunnen afrekenen. Of laten de gasten het, met het oog op de play-offs waarin ze graag de Go Ahead Eagles zouden treffen, lopen? Morgenavond weten we meer…

Voor een live-verslag van deze wedstrijd kunt u weer terecht op het twitteraccount @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive. De wedstrijd wordt niet live uitgezonden op Fox Sports.

Header: Pro Shots