Voorbeschouwing | Gat naar PEC lijkt groter dan het is

Vanavond gaat de hoogste competitie van de vaderlandse voetballerij na een negatief historische week weer verder waar het gebleven was. In speelronde dertien opent Roda JC om half zeven het weekend tegen PEC Zwolle. De IJsseldeltastadionbewoners doen het de laatste jaren onverminderd goed en bevinden zich op het moment aan de bovenkant van de brede middenmoot in de competitie. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, waar Roda alle kans zou moeten hebben om een weer eens een goede stap te zetten.

De tegenstander: PEC Zwolle
Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle, zoals de club van de ‘Blauwvingers’ voluit heet, zag ruim 105 jaar geleden al het levenslicht. Dat was al een fusieclub van PH en EDN, waarop dus de afkorting PEC is gebaseerd. Na een doorstart in 1990 en een drietal naamswijzigingen verspreid over de clubgeschiedenis heet de club in het jaar 2015 PEC Zwolle. Het eerste succesje behaalde PEC in 1928 met het bereiken van de nationale bekerfinale, waarin het tegen het Hilversumse RCH met 2-0 onderuit ging. Dankzij de titel in de tweede klasse in 1955 werd toetreding tot betaald voetbal afgedwongen. Na een jaar profvoetbal met regionaal ingedeelde competities ontstond een jaar later de Eredivisie; PEC werd ingedeeld in een van de twee daaronder liggende Tweede Divisies.

Al die decennia had PEC veel te maken met rivaal Zwolsche Boys, waartegen het veel wedstrijden speelde zowel voor als tijdens het bestaan als BVO. In 1969 trokken de Boys zich terug uit het profvoetbal en bleef PEC de enige professionele voetbalorganisatie in Zwolle. Negen jaar later werd voor het eerst de Eredivisie bereikt, waarin het zich heel aardig wist te handhaven en zelfs een achtste positie wist te bereiken in het debuutjaar. Daarna ging het echter een stuk minder met de club, waar het degradatiespook nadrukkelijk aanwezig was en een dreigend failissement bijna een einde maakte aan de roemruchte club. Na een reeks promoties en degradaties in de jaren tachtig trok de eigenaar van de club, die PEC eerder redde van de ondergang maar door onenigheid met de gemeente welhaast overwoog te verhuizen naar Flevoland of Assen, zich terug. Grote financiële gevolgen had dat niet; de club was gezond en bewoonde pas kort het nieuwe Oosterenkstadion.

De Eredivisie bleef vervolgens wel enige tijd uit zicht, tot in 2002 het kampioenschap van de Eerste Divisie werd binnengehaald. Het leverde twee seizoenen voetbal op het hoogste niveau op die werden afgesloten met een forse 7-1 nederlaag in de Kuip, wat de beslissing bleek te zijn in de degradatiestrijd van dat seizoen. Een serieuze kans op een terugkeer naar de Eredivisie kreeg PEC weer in 2011, maar de gigantische voorsprong van vijftien punten op RKC Waalwijk in de winterstop werd vakkundig door het spreekwoordelijke doucheputje gespoeld. Het jaar erna was het wel raak voor de Zwollenaren, al werd het net als in het voorgaande seizoen nog bijzonder spannend met een weggegeven riante voorsprong.

Terug in de Eredivisie brak de tot nu toe succesvolste periode in de geschiedenis van de club aan. In de competitie is de club nog geen moment in degradatiezorgen gekomen en in het bekertoernooi verrasten de Zwollenaren binnen- en buitenland door in 2014 de finale tegen Ajax met 5-1 te winnen. In het afgelopen seizoen stond PEC wederom in de finale, maar ditmaal was het eveneens verrassende FC Groningen met 2-0 te sterk.

Onderlinge historie
Heel vaak hebben Roda JC en PEC Zwolle elkaar niet ontmoet in de Eredivisie. PEC speelde veelal een niveautje lager terwijl Roda JC vooral op het hoogste niveau actief is geweest. Twintig keer ontmoetten beide teams elkaar in Limburg. Hiervan won Roda maar liefst veertien keer en hield het drie keer een puntje over aan het affiche. In Zwolle ligt de verhouding iets anders: negen keer won Roda, tegenover vier remises en zes nederlagen. Merk op dat in de recente geschiedenis Roda nog niet heeft weten te winnen van PEC: sinds 2012 werden drie nederlagen geleden en twee gelijke spelen behaald.

Vormverhoudingen
Ondanks dat PEC op de zevende plek staat en Roda JC inmiddels is afgezakt naar de dertiende positie, is het onderlinge verschil niet meer dan vier punten. Het zit dus ontzettend dicht bij elkaar in de brede middenmoot van de Eredivisie. Beide teams wisten in ieder geval de laatste vier wedstrijden niet te winnen: Roda pakte daarin twee punten, PEC slechts één. Dat gebeurde dan wel meteen tegen Heracles Almelo, de grote verrassing van het huidige seizoen. Roda kwam twee weken geleden niet verder dan 1-1 tegen ADO Den Haag in een wedstrijd waar met name in de eerste helft meer te halen viel. Het tweetal teams verkeert dus verre van de opperbeste vorm en het is daarom te hopen dat het voor de naar het stadion afreizende supporters geen tegenvallende avond gaat worden. Men moet echter maar zo denken: de Europese play-offs zijn op dit moment heel wat dichterbij dan de nacompetitie. Klinkt toch wel leuk, zo half november.

Wedstrijdinformatie
Door de blessure die Tomi Juric opliep met de Socceroos tijdens de interlandperiode zal de spits afwezig zijn voor het aanstaande duel. Zijn vervanger wordt waarschijnlijk Richmond Boakye. Tevens is Farshad Noor nog altijd (langdurig) geblesseerd. Bij de Zwollenaren staan Bart Schenkeveld, Bram van Polen, Mustafa Saymak, Sheraldo Becker en Trent Sainsbury buitenspel. De vermoedelijke opstellingen zijn als volgt:

Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Werker, Van Peppen  – Griffiths, Faik – Paulissen, Van Hyfte, Gyasi – Boakye

PEC Zwolle: Begois – Van Hintum, Lam, Ehizibue, Marcellis – Bouy, Brama – Thomas, Marinus, Menig – Veldwijk.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 1-3 (Robbert), 1-1 (Luc), 0-0 (Sem)
Na de interlandpauze komt van boven de IJssel het zeer constant presterende PEC Zwolle op bezoek. Dat de Zwollenaren meedoen in de subtop is inmiddels geen verrassende constatering meer; Ron Jans heeft de zaakjes nog altijd prima in orde. Dat de club iets moet doen om de financiële kwestie op te lossen is evident, maar van latere zorg dan op 21 november. Drie redactieleden verwachten een gelijkspel voor deze wedstrijd, wat een op zich prima prestatie zou zijn van Darije Kalezic en consorten. Robbert heeft er minder vertrouwen in: er wordt verloren.

Foto: Roda JC Live.