Voorbeschouwing | Komt na zeven acht voor zwalkend Feyenoord?

Morgenmiddag treffen Roda JC Kerkrade en Feyenoord elkaar alweer voor de derde keer in het lopende seizoen. Het zal de eerste keer zijn dat de twee ploegen elkaar treffen in de thuisbasis van Feyenoord; het stadion De Kuip. Roda JC Live blikt vooruit op de afsluitende wedstrijd van de 24ste speelronde in de Eredivisie.

Crisis aan de Maas
Wanneer Roda op bezoek gaat in De Kuip is het normaal gesproken voor honderd procent de underdog. Een wedstrijd waarbij je van een nationale topploeg als Feyenoord mag verwachten dat de klus wel geklaard wordt. Hoe anders is dat morgen, op zondag 21 februari 2016. Wanneer er wordt afgetrapt op bezoek bij de Stadionclub zal de druk op de Rotterdammers, zoals Roda-trainer Darije Kalezic terecht opmerkte, gigantisch zijn. Het is crisis in de havenstad.

Een crisis, die gaande is vanaf de laatste speelronde voor de winterstop. Toen was Feyenoord namelijk nog een regelrechte kampioenskandidaat. Hoe anders is het zeven Eredivisiewedstrijden later. Feyenoord is van de derde plaats op de ranglijst afgezakt naar de zesde plaats en staat niet minder dan twintig (!) punten achter op koploper PSV. De oorzaak? De slechtste reeks in de roemruchte geschiedenis van de club: zeven nederlagen op rij. Achtereenvolgens waren (houd u vast) N.E.C., PSV, AZ, sc Heerenveen, ADO Den Haag, Ajax en PEC Zwolle te sterk voor de équipe van Giovanni van Bronkhorst. Doelsaldo: 6 voor, 18 tegen.

Waar er na de verloren Klassieker tegen Ajax, waarin er wel goed gespeeld werd, weer hoop was voor de toekomst, was die hoop weer snel vervlogen na de uitwedstrijd in Zwolle. Verloren werd er met 3-1, maar de Rotterdammers mochten van geluk spreken dat er niet met grotere cijfers werd verloren. De kampioensdroom is dus allang vervlogen, maar er gloort nog hoop voor het Legioen dat men toch de trip naar de Coolsingel mag maken aan het eind van het seizoen. Feyenoord won namelijk tussen al die Eredivisie-nederlagen nog één wedstrijd: de pot in de KNVB-beker tegen… jawel, Roda JC.

Botteghin bezegelt het bekerlot van Roda JC Kerkrade. (Pro Shots)
Botteghin bezegelt het bekerlot van Roda JC Kerkrade. (Pro Shots)

Beentjes op de grond in Kerkrade
Bij de Kerkradenaren is het optimisme dat gecreëerd was door een sterke reeks na de winterstop weer wat getemperd. De hiervoor genoemde bekeruitschakeling tegen Feyenoord en de recente nederlaag tegen FC Twente hebben Roda JC weer met beide benen op de grond gezet, na een knappe reeks tegen Excelsior, FC Utrecht en Ajax. Desondanks mogen de geel-zwarten zonder druk afreizen naar De Kuip, want punten bij de grootste volksclub van Nederland zouden een pure bonus betekenen voor Roda.

Dat blijkt eens te meer uit de statistieken. Van de 47 ontmoetingen in de Kuip in de Eredivisie wist Roda er slechts vijf te winnen. Acht keer werden de punten gedeeld en maar liefst 34 keer bleef de volledige buit in Rotterdam. Doelsaldo: 118 – 40; het laat zich raden in het voordeel van wie. Zeker gezien de recente overwinning van Feyenoord op Roda lijken de Kerkradenaren de ideale tegenstander om weer een beetje vertrouwen tegen te tanken. Niets is echter minder waar: ondanks het korte tijdsbestek tussen de wedstrijden zijn de omstandigheden morgen compleet anders.

Anders dan in de beker
Allereerst het stadion: de Kuip zal morgen niets minder verwachten dan een overwinning. Het Legioen, één van de trouwste supportersscharen van Nederland, zal zich morgen waarschijnlijk eerder tegen haar eigen spelers keren, wanneer die het voor de zoveelste keer worden afgewezen. Gezien de organisatie van een heuse protestmars tegen het clubbestuur voorafgaand aan de wedstrijd, zal de sfeer in ieder geval nog lichter ontvlambaar zijn dan gewoonlijk. Bovendien zal het feit zeker meespelen dat deze wedstrijd niet gaat om de beker, maar om de competitie. De beker was, en is, de enige manier voor de Rotterdammers om het seizoen nog te redden; met het uit het zicht raken van het kampioenschap is de competitie minder en minder belangrijk geworden.

De laatste overwinning in De Kuip boekte Roda in 2010, toen het Feyenoord uit de beker knikkerde na een zinderende verlenging en bijbehorende strafschoppenserie. Beelden van een Feyenoord-supporter: https://www.youtube.com/watch?v=fhSkZ_hVMlc. De laatste Eredivisie-zege in De Kuip staat waarschijnlijk nog wat meer supporters goed bij; in 2009 ging Roda als hekkensluiter op het hoogste niveau op bezoek in De Kuip, waar het onwaarschijnlijke gedaan moest worden: winnen van Feyenoord om zo het vege Eredivisie-lijf te redden. En zoals u natuurlijk weet, lukte dat: 2-3. Voor de samenvatting van die historische wedstrijd klikt u hier!, voor een compilatie van die slotdag van de Eredivisie kunt u hier! terecht.

Het “Roda-leger” in De Kuip bij de bekerfinale in 2008.

Wedstrijdinformatie
Van de spelers die toen op het veld stonden, is Giovanni van Bronckhorst de enige die morgen weer door de befaamde tunnel richting het veld zal lopen. Nu niet als speler, maar als trainer. Na vele gesprekken met zijn nieuwe adviseur, Dick Advocaat, wordt dit waarschijnlijk de opstelling van Feyenoord:

Vermeer – Nieuwkoop, Botteghin, Kongolo, Nelom – El Ahmadi, Kuyt, Vilhena – Basacikoglu, Kramer, Elia.

Nelom keert terug in de basis, wat ten koste gaat van Sven van Beek. Kongolo keert daardoor terug in het centrum van de verdediging. Kramer keert terug in de basis, waardoor Kuyt een linie terugschuift en Vejinovic op de bank mag plaatsnemen. In de aanval keert Eljero Elia terug op links, waardoor Basacikoglu het van rechts mag gaan proberen en Jens Toornstra weer de bank warm mag gaan houden.

Bij Roda JC is er slechts één twijfelgeval in de opstelling: keert Van Peppen terug van een blessure of is hij nog niet fit genoeg en mag daardoor Hicham Faik weer zijn opwachting maken in de basiself? Voor de rest worden er geen wijzigingen verwacht; Juric, De Silva en Griffiths zijn nog steeds niet fit genoeg om in de selectie te komen.

Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen/Faik – Inceman, Gullon, Van Hyfte, Zhukov – Van Duinen, Poepon.

Richard Liesveld fluit morgenmiddag om 16:45 voor de aftrap in het Stadion Feijenoord. Zoals u van ons gewend bent, kunt u een live-verslag volgen via ons Twitter-account (klik!).

Foto: Roda JC Live

Comments (12)

Comments are closed.