Voorbeschouwing | Limburgs onderonsje in de Koel

Na het foutenfestival in eigen huis tegen FC Oss hoeft Roda JC dit weekend niet heel ver te reizen naar het volgende duel in de huidige jaargang van de Eerste Divisie. In het in noordelijk Limburg gelegen Venlo ontvangt de plaatselijke VVV de Zuid-Limburgers in wat provincietechnisch een Limburgse derby zou kunnen worden genoemd, maar wat wellicht niet op die wijze wordt beleefd als duels tegen Fortuna en MVV. Desondanks kan de ontmoeting tussen de twee geel-zwarte formaties een interessant onderonsje worden. Roda JC Live blikt zoals altijd vooruit op het aanstaande duel.

De club: VVV-Venlo
De Venlose Voetbal Vereniging uit Venlo werd opgericht in 1903 en komt voort uit het door een vriendengroep al in de negentiende eeuw opgerichte De Gouden Leeuw. Via een reeks naamswijzigingen en zich later bij de club aangesloten amateurverenigingen is uiteindelijk VVV ontstaan. Voor de invoering van het betaald voetbal kwam de club afwisselend uit in de Eerste Klasse en Tweede Klasse. Ondanks dat de club voorstander was van betaald voetbal, was het in eerste instantie niet VVV maar Sportclub Venlo ’54 dat aan het door de NBVB opgerichte betaald voetbal deelnam. Nadat de NBVB en de KNVB fuseerden volgde de fusie tussen SV’54 en VVV een dag later, waarna de fusieclub de allereerste competitiewedstrijd georganiseerd door de KNVB met 3-2 wist te winnen op De Meer van Ajax. Lange tijd speelde de club mee in de (sub)top van het vaderlandse voetbal, met als hoogtepunt de bekerwinst in 1959.

Na de gloriejaren zakte VVV gaandeweg naar lagere divisies, waartussen het sindsdien met zekere regelmaat promoties bereikt en degradaties niet altijd weet te voorkomen. Na het kampioenschap in de Eerste Divisie in 2009 volgde in 2013 weer degradatie de andere kant op. Dit seizoen doet VVV mee in het linkerrijtje van de Eerste Divisie.

Vormverhoudingen
Roda JC herpakte zich na het debacle tegen Almere met twee zeges bij De Graafschap en tegen FC Oss, maar makkelijk ging het allerminst. De ploeg oogt de laatste weken kwetsbaar en mag niet klagen dat de aansluiting op koploper N.E.C. er nog altijd is. VVV-Venlo speelt een stuk wisselvalliger en wist slechts zeven van de eerste zestien competitiewedstrijden winnend af te sluiten. In de afgelopen vijf wedstrijden werden zeven punten gepakt; vorige week ging de ploeg van Maurice Steijn nog met maar liefst 4-0 onderuit bij een met veel niet-beloften spelend Jong Ajax.

Vermoedelijke opstellingen
Bij VVV-Venlo zijn er nauwelijks personele problemen in de aanloop naar de derby. Alleen Niels Fleuren, Danny Post en Melvin Platje trainden deze week bij momenten apart, maar coach Steijn gaat ervan uit dat zij allen inzetbaar zijn. Bij het maken van de basisopstelling zegt de oefenmeester rekening te houden met een wedstrijd waarin veel strijd geleverd zal worden. Vermoedelijk wordt er dus hier en daar iets aan de startformatie gesleuteld ten opzichte van het met 4-0 verloren duel tegen Jong Ajax.

Roda-coach René Trost kan zondagmiddag geen beroep doen op controleur Nathan Rutjes (enkelblessure) en aanvaller Anco Jansen (vermoedelijk pas na de winterstop weer inzetbaar). Daar tegenover staat dat Johan Plat juist weer inzetbaar is; hij miste het thuisduel tegen FC Oss. Trost wou zich niet openlijk uitlaten over het basisteam, hetgeen het aannemelijk maakt dat de coach niet dezelfde 11 namen de wei in stuurt als afgelopen maandag tegen FC Oss. Het is dus nog een groot vraagteken wie er aan de aftrap staan.

Verwachte basis VVV: Mäenpää – Joppen, Promes, Buwelda, Fleuren – Maksimenko, Sevinç, Post – Van Crooy, Platje, Wolters.

Verwachte basis Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Höcher, Pluim, Paulissen – Demouge.

Stadion
VVV werkt sinds 1972 diens thuiswedstrijden af in het Seacon Stadion -De Koel-, vernoemd naar een grote sponsor van de club en de natuurlijke ‘kuil’ waarin het stadion gelegen is. Het stadion typeert zich door de bijzondere tribuneconstructie aan twee zijden langs het veld en het trappetje dat spelers moeten aflopen van de kleedkamers naar het veld. Tevens is het een van de weinige stadions van Nederland met enkele onoverdekte tribunes. Sinds de laatste grote renovatie in 2007 kan de club maximaal 8.000 toeschouwers ontvangen.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-3 (Robbert), 3-2 (Luc), 1-3 (Sem), 1-2 (Jeroen)
Twee Limburgse ploegen staan tegenover elkaar en dat levert altijd leuke wedstrijden op. VVV draait mee in de subtop en had zichzelf wellicht liever hoger zien staan op de ranglijst, maar de concurrentie is moordend en de ploeg speelt iets te stroef om aanspraak te kunnen maken op meer. Een zege voor de bezoekers is daarom waarschijnlijk, maar volgens de redactie geen zekerheid.

De wedstrijd tussen VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade wordt niet uitgezonden door FOX Sports. Voor wie niet in het stadion aanwezig is verzorgt Roda JC Live als vanouds een live verslag via www.twitter.com/rodajclive. Tevens worden de belangrijkste updates ook op onze Facebookpagina geplaatst.

Foto: De Gelderlander.