Voorbeschouwing | PEC bijna altijd onmogelijke horde

Morgenavond speelt Roda JC alweer de volgende belangrijke wedstrijd, ditmaal tegen PEC Zwolle. In Kerkrade is de nummer 11 van de Eredivisie te gast. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie in speelronde 29.

Er mag alleen gewonnen worden
Verliezen is voor de manschappen van Anastasiou al lang geen optie meer. Hoe dichter we het eind van het seizoen naderen, hoe belangrijker het wordt dat er daadwerkelijk eens een driepunter aan het totaal wordt toegevoegd. De met 4-1 verloren uitwedstrijd bij ADO Den Haag was een parodie op een wedstrijd vanuit Limburgs perspectief. Daar waar na afgelopen zondag al slachtoffers leken te gaan vallen, heeft Roda JC er tot nu toe voor gekozen enkel Ton Caanen op non-actief te zetten. De schreeuw om veranderingen is de afgelopen dagen alleen maar verder toegenomen en enkel een overwinning op PEC Zwolle lijkt Anastasiou nog op zijn positie als hoofdcoach te kunnen houden. Een nederlaag tegen de blauw-witten zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. Niet alleen in de strijd tegen degradatie en play-offs, waar Roda inmiddels is afgezakt tot de laatste plaats op de ranglijst, maar ook voor de hoofdtrainer zelf.

Zwolle in betrekkelijk rustig vaarwater
Bij opponent PEC Zwolle heerst op het moment een oase van rust, zeker in vergelijking met de kermis die zich momenteel in en rondom het Parkstad Limburg Stadion afspeelt. De Blauwvingers stonden rond de jaarwisseling onder de streep, maar een prima serie wedstrijden in de afgelopen weken en maanden heeft ervoor gezorgd dat de degradatiezorgen plaats hebben gemaakt voor optimisme bij de ploeg van vertrekkend hoofdtrainer Ron Jans. Van de laatste 10 wedstrijden werden er slechts 3 verloren, en werden er bovenal 5 zeges geboekt. Dat tikt natuurlijk aan en het heeft ertoe geleid dat men zichzelf terugvindt op plek 11 op de ranglijst. Bij een overwinning in Kerkrade mag het team zich definitief ‘veilig’ rekenen en is het zelfs vol in de race voor een plekje in de play-offs voor Europa League-voetbal. Het kan snel gaan in de Eredivisie, maar dan moet je wel je wedstrijden winnen. Daarover kunnen we in Kerkrade meepraten, zij het in negatieve zin.

Lastige tegenstander
PEC Zwolle blijkt historisch gezien een bijzonder lastige tegenstander voor Roda JC te zijn. Sinds de promotie van PEC Zwolle in 2012 heeft Roda niet meer weten te winnen van de ploeg van Ron Jans. Vorig seizoen kreeg Roda JC maar liefst 5 doelpunten om haar oren van PEC in de thuiswedstrijd (0-5). Hoewel deze oorwassing niet bepaald een hoogtepunt was van vorig seizoen, zal de wedstrijd tegen PEC Zwolle in 2013/2014 nog meer mensen in het geheugen zijn blijven hangen. In deze wedstrijd werd er met 0-0 gelijk gespeeld, maar behalve doelpunten had deze wedstrijd wel alle elementen die men zich kan voorstellen. Er werd een penalty gemist, de wedstrijd werd tweemaal kortstondig stilgelegd en er vielen zelfs 2 rode kaarten aan Roda-zijde. Scheidsrechter Dennis Higler kan het zich waarschijnlijk nog prima herinneren.

Eerder dit seizoen eindigde het in Zwolle zoals het begon: 0-0. Aan de sfeer in het uitvak zal het niet gelegen hebben. (Pro Shots)

Wedstrijdinformatie: Anastasiou zet mes in basisopstelling
Trainer Yannis Anastasiou kan niet beschikken over technisch directeur Ton Caanen, die voor de rest van het seizoen uitgeschakeld is. Wat betreft de spelersgroep zijn er ook een aantal afwezigen. Welshman Simon Church is nog steeds herstellende van zijn blessure en dus niet inzetbaar. Middenvelder Marcos Gullón zal sowieso tot het eind van het seizoen niet beschikbaar zijn, hij ging afgelopen maandag onder het mes vanwege een slepende blessure. De geblesseerde derde doelman Nick Wolters wordt in de wedstrijdselectie opnieuw vervangen door Twan Roex. Beni Badibanga zat tegen ADO voor het eerst in lange tijd weer in de wedstrijdselectie, maar hij zal geen 90 minuten kunnen afwerken. Verder zijn er twijfels over de inzetbaarheid van centrale verdediger Frederic Ananou en de tweede spits, Thanassis Papazoglou. Het is de vraag of het vertrek van TD Caanen gevolgen heeft voor de Kerkraadse opstelling, en dan met name of Anastasiou blijft vasthouden aan de 4-3-3 formatie. Het is in ieder zeker dat Mohamed el Makrini terugkeert in het basiselftal, ten koste van de in Den Haag door het ijs gezakte Ognjen Gnjatic. Ook Tom van Hyfte keert waarschijnlijk terug in de basis, waarschijnlijk in de plaats van Adil Auassar. In de aanvalslinie zou de voorkeur wel eens kunnen vallen op Gyliano van Velzen, die meer actievermogen, diepgang en snelheid herbergt dan Mitchel Paulissen

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – El Makrini, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen/Paulissen.

De Zwollenaren ruiken bloed en hopen te profiteren van de chaos die momenteel bij Roda heerst. Ron Jans – die van de Ron Jans-dans – speelt de laatste weken veelal met dezelfde elf namen. Hij kan niet beschikken over de geblesseerden Rick Dekker, Wouter Marinus en Athanasios Karagounis. Verdediger annex middenvelder Ouasim Bouy haakte gisteren bovendien af op de training, maar de verwachting is dat hij gewoon kan spelen. In dat geval kan de man met rugnummer 15 ook ‘gewoon’ op een basisplaats in het hart van de verdediging rekenen. Ted van de Pavert zou het alternatief zijn. We kunnen ons bovendien opmaken voor een wedstrijd tussen twee erkende cult-backs in de Eredivisie: Bram van Polen versus Ard van Peppen.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Van der Hart – Van Polen, Marcellis, Bouy, Verdonk – Holla, Warmerdam, Saymak – Mokhtar, Brock-Madsen, Menig.

Edje Janssen zal de wedstrijd (hopelijk) in goede banen leiden. Hij krijgt daarbij de hulp van een tweetal vlagdragende steun-en-toeverlaat’s, luisterend naar de namen Janson en Bluemink. De heer Kooij mag de beruchte titel van ‘vierde man’ dragen in het Parkstad Limburg Stadion, waar om 18:30 uur afgetrapt zal worden.

Roda JC Live verzorgt uiteraard weer een live-verslag van het duel op Twitter: www.twitter.com/rodajclive. Voor een fotoverslag kun je terecht op ons ‘Verhaal’ op Snapchat (‘Roda JC Live’).

Tekst: Robbert Vanhommerig & Sem Caelen
Foto’s: Roda JC Live