Voorbeschouwing | Rechtstreeks duel om dertiende plaats in Kerkrade

Na de kelderkraker van vanavond tussen De Graafschap en SC Cambuur, een rechtstreeks duel om de zeventiende plaats, staat er morgenmiddag een rechtstreeks duel om de dertiende plaats in de Eredivisie op het programma. In het Parkstad Limburg Stadion is het zuid tegen noord, oftewel Roda JC Kerkrade – sc Heerenveen. Roda JC Live blikt vooruit.

En vooruitblikken doe je onder andere door naar achteren te kijken. Achter ons liggen in dit seizoen twee ontmoetingen tussen de Limburgers en de Friezen. Die vonden allebei plaats in het staartje van het vorige kalenderjaar; ééntje in het kader van de Eredivisie en één in het kader van de achtste finale van de KNVB-beker.

Bekersucces en competitie-echec
Beide wedstrijden kenden een vergelijkbaar spelbeeld, met als verschil dat in de ene wedstrijd ploeg A werd weggespeeld en in de andere ploeg B. Eind november werd Roda JC tijdens de uitwedstrijd in het hoge noorden negentig minuten lang van het kastje naar de muur gespeeld. Met interim-trainer Foppe de Haan nog maar even aan het roer was de thuisploeg oppermachtig in het Abe Lenstra Stadion en daardoor eindigde de wedstrijd dan ook in een 3-0 overwinning voor Heerenveen. Mitchell te Vrede vond twee keer het net en tussendoor legde Slagveer de 2-0 in het mandje. De cijfers zeggen alles over die wedstrijd: schoten 13-4, op doel 6-0, corners 11-1. Nee, het was niet de avond van de ploeg van Darije Kalezic.

Hoe anders was dat 2,5 week later in het Parkstad Limburg Stadion. Toen wist Roda JC ten koste van Heerenveen de kwartfinale van de KNVB-beker te bereiken, waar het, zoals bekend, sneuvelde tegen Feyenoord. Al na 25 minuten leek de wedstrijd gespeeld: Tomi Juric had voor de openingstreffer gezorgd en nog geen tien minuten later kreeg Joey van den Berg rood. De overtreding op Tom van Hyfte was bijzonder licht, maar genoeg voor scheidsrechter Blom om de bal op de stip te leggen. Juric klaarde de klus en daarmee leek het wel klaar. De 2-0 achterstand bleek voor Heerenveen echter het teken te zijn om een tandje bij te zetten en het werd, na een eigen doelpunt van Ard van Peppen, nog een bijzonder onaangename wedstrijd voor alles dat geel en zwart was. Maecky Ngombo schoot in de 90ste minuut uit een snelle aanval echter de bevrijdende 3-1 tegen de touwen en daarmee ging Roda door.

Wisselvalligheid troef
Inmiddels, vier maanden later, zijn ze er in Friesland achter gekomen dat Foppe de Haan niet de messias is, want het voetbal in het Abe Lenstra Stadion is bij vlagen nog steeds niet om aan te zien. Thuis werd er onder andere kansloos verloren van Heracles Almelo (0-1), FC Utrecht (0-4) en FC Twente (1-3). Af en toe boekt de ploeg echter ook keurige resultaten, zoals een overwinning bij Feyenoord, een net gelijkspel tegen N.E.C. en een (weliswaar gestolen) overwinning op De Vijverberg, bij De Graafschap.

Ook bij de Kerkradenaren is het wisselvalligheid troef. Voor de zakelijke zege bij SC Cambuur werd er kansloos verloren bij die andere degradatiekandidaat, De Graafschap. Het verlies tegen Vitesse was knullig, de overwinning bij Heracles Almelo eclatant. Met andere woorden, FC Geen Pijl Op Te Trekken zou een goede bijnaam zijn voor Roda JC in de tweede seizoenshelft. Soms is het alles, soms is het niets.

Doelpunten zat
Uit de thuisbalans kan in ieder geval aardig wat vertrouwen gehaald worden. 22 keer troffen de ploegen elkaar in de Eredivisie en na de helft van die ontmoetingen liepen de Kerkradenaren winnend van het veld af. Zes keer beleefden de Friezen een aangename busreis, vijf keer eindigde de pot in een remise.

Eén ding is in ieder geval zeker en dat is dat ontmoetingen tussen Roda en Heerenveen over het algemeen garant staan voor een hele hoop doelpunten. In de laatste negen ontmoetingen vielen gemiddeld 4,3 doelpunten, dus ook morgen lijken we een leuke pot te kunnen verwachten. Memorabel was zeker de 4-4 uitslag die in het seizoen 2012/2013 op de borden stond. Roda kwam tot twee keer toe terug van een achterstand en in de laatste minuut was het onze eigen Guus Hupperts die snoeihard de gelijkmaker binnenschoot via de onderkant van de lat.

Wedstrijdinfo
Bij Roda JC is Daniel de Silva nog steeds niet inzetbaar. Hij mist door een cyste in zijn knie waarschijnlijk het gehele restant van het seizoen. Martin Milec keert daarentegen terug van een blessure. Ard van Peppen is onzeker vanwege buikgriep. Buiten de verdediging zijn er geen personele problemen te melden.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen/Dijkhuizen – Noor, Inceman, Van Hyfte, Zhukov – Van Duinen, Poepon.

Bij Heerenveen is de ziekenboeg een stuk uitgebreider. Joey van den Berg is geschorst naar aanleiding van een rode kaart. Rechtsback Pele van Anholt ontbreekt vanwege een blessure, net als middenvelder Simon Thern. Dit zijn allebei langlopende blessuregevallen en ook Van den Berg is al een tijdje geschorst, dus zal Foppe de Haan weinig aanpassingen verrichten ten opzichte van de laatste wedstrijd van de Friezen. Lucas Bijker speelt wel linksback in plaats van Caner Cavlan, die eventueel naar het middenveld doorschuift. Daar moet Thorsby vrezen voor zijn basisplaats. Ook Van den Boomen is een mogelijkheid voor die plek.

Verwachte opstelling sc Heerenveen: Mulder – Marzo, Otigba, Van Aken, Bijker – St. Juste, Larsson, Thorsby/Cavlan/Van den Boomen – Slagveer, Te Vrede, Zeneli.

De wedstrijd staat morgenmiddag onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuipers. De FIFA-scheids wordt geassisteerd door zijn vaste grensrechters Zeinstra en Van Roekel. De aftrap is in het Parkstad Limburg Stadion om 14:30, na een minuut stilte vanwege het overlijden van Johan Cruijff. Bovendien worden voor aanvang van de wedstrijd zowel het Limburgs als het Fries volkslied gespeeld.

Foto: Roda JC Live

Comments (17)

Comments are closed.