Voorbeschouwing | Roda op zoek naar laatste succesje in 2015

Zondagmiddag sluit Roda JC Kerkrade het toch wel memorable kalenderjaar 2015 af met een uitwedstrijd bij Willem II. In Tilburg treffen de Kerkradenaren een concurrent voor de veilige plekken in het rechterrijtje; de ploeg van Kalezic verdedigt een voorsprong van 1 punt. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd.

Het is alweer een tijdje geleden dat de Kerkradenaren naar het Koning Willem II stadion afreisden; Roda verbleef in het afgelopen seizoen immers in de Jupiler League en Willem II kwam in het seizoen daarvóór op dat niveau uit. Daardoor stamt het meest recente onderlinge competitieduel uit het voorjaar van 2013. Roda verloor die bewuste ontmoeting, op 20 april 2013, met 2-1; de thuisclub scoorde via Philipp Haastrup en Aurelien Joachim, terwijl Sanharib Malki op aangeven van Frank Demouge de aansluitingstreffer. Het affiche Willem II – Roda JC Kekrade werd 34 maal eerder gespeeld; 14 keer hielden de Tricolores de punten in eigen huis, 12 keer nam men de punten mee de bus in richting Kerkrade. Er werd 8 maal gelijkgespeeld en de doelcijfers bedragen 51-50 in het voordeel van de Tilburgers.

Recente vorm
Willem II klauterde in de afgelopen weken enigszins uit het zompige moeras van de Eredivisiekelder. De ploeg van Jurgen Streppel boekte een aantal positieve resultaten, waardoor het vizier van de Tilburgers nu naar boven gericht staat, in plaats van naar onderen; van de afgelopen vier wedstrijden werd er geen enkele verloren. Afgelopen donderdag leken de rood-wit-blauwen ook in het bekertoernooi een succesje te kunnen vieren; door een goal van Lucas Anderson stond het lange tijd op een 0-1 voorsprong bij Feyenoord, totdat Tonny Vilhena de bomvolle Kuip in de 89e minuut in extase bracht met de gelijkmaker. Het gesloopte Willem II, dat via Zivkovic daarvoor al tweemaal de voorsprong had moeten verdubbelen, ging vervolgens in de verlenging kopje onder. In de 118e minuut kende arbiter Ed Janssen de thuisclub een strafschop toe en mocht Peters met rood vertrekken. Dirk Kuyt velde het vonnis door onberispelijk raak te schieten,

Roda heeft zo ongeveer de beste week in het huidige seizoen achter de rug. Nadat zaterdag een bijzonder knappe puntendeling bij PSV werd afgedwongen (1-1), zij het met een tranentrekkende wedstrijdopvatting, werd dinsdag in eigen huis SC Heerenveen uit de KNVB Beker geknikkerd. In beide duels bewees Tomi Juric zijn waarde door de doelpunten voor zijn rekening te nemen; in Eindhoven via de hand van Brenet, in Kerkrade was hij eerst de haperende Heerenveen-verdediging te snel af en benutte hij kort daarna een penalty. Heerenveen kwam met een man minder op het veld terug tot 2-1 (eigen doelpunt Ard van Peppen) en was zelfs heel dicht bij de gelijkmaker, maar Benjamin van Leer stak daar resoluut een stokje voor. Invaller Maecky Ngombo besliste in de slotfase het duel met zijn eerste doelpunt in dienst van de geel-zwarten. Roda scoorde daarmee eindelijk weer eens vaker dan éénmaal in een wedstrijd, iets wat al een tijdje geleden was. Ondanks dat de tweede helft tegen Heerenveen zeker beter had gekund, zal coach Kalezic op dit moment dan ook een tevreden man zijn.

Wedstrijdinformatie
Bij Willem II ontbreekt er een aanzienlijk aantal spelers. Aanvoerder Jordens Peters is geschorst na diens rode kaart in het duel tegen Feyenoord, terwijl daarnaast de aanvallend ingestelde spelers Robbie Haemhouts, Terrell Ondaan en Bruno Andrade verstek moeten laten gaan vanwege blessureleed. Over de inzetbaarheid van middenvelder Funso Ojo bestaan nog de nodige vraagtekens. Freek Heerkens is de meest logische vervanger van Peters in het hart van de verdediging. Verder zal Streppel zo min mogelijk wijzigen aanbrengen aan het team dat in de afgelopen wee wedstrijden.

Aan Kerkraadse zijde zijn er weinig personele problemen, want op één schorsing na lijkt Kalezic een volledig beschikbare selectie te hebben; Henk Dijkhuizen zal in het Koning Willem II Stadion ontbreken als gevolg van een schorsing, die hij automatisch incasseerde na zijn vijfde gele kaart in dit seizoen. Arjan Swinkels lijkt gewoon te kunnen spelen tegen de club waar hij lange tijd actief was. Ook voor Bart Biemans is het een weerzien met zijn oud-werkgever. De Belg is een mogelijke vervanger voor Dijkhuizen op de rechtsbackpositie, maar vermoedelijk kiest Kalezic ervoor om een pure ‘back’ op die positie te zetten in de persoon van Martijn Monteyne. Op het middenveld is het waarschijnlijk dat Nathan Rutjes opnieuw een basisplaats krijgt, wat zou betekenen dat Mitchel Paulissen op de reservebank plaatsneemt

Vermoedelijke opstellingen
Willem II: Lamprou – Van der Struijk, Heerkens, D. Wuytens, Joppen – S. Wuytens, Braber, Falkenburg – De Sa, Van der Velden, Andersen.
Roda JC: Van Leer – Monteyne, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Rutjes, Van Hyfte, Faik – Gyasi, Juric.

De wedstrijd staat onder leiding van Siemen Mulder. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Brondijk en Lapar. De eervolle rol van vierde official is voor de heer Oostrom weggelegd. Het olijke viertal zal de wedstrijd om 14:30 uur in gang zetten.

De Redactie Voorspelt
Willem II beleeft een moeilijk seizoen en weet zich met de nodige moeite uit de buurt van de laatste plek te houden. Roda doet het echter helaas niet heel veel beter dan dat en zal de punten in Tilburg keihard nodig hebben. De redactie heeft wederom geen overeenstemming weten te bereiken en voorspelt een nederlaag, een gelijkspel én een overwinning. We zijn benieuwd waar dat eindigt.

Comments (1)

Comments are closed.