Voorbeschouwing | Roda start seizoen aan de IJssel

Het lange wachten is na enkele maanden en een reeks oefenduels eindelijk voorbij: dit weekend, om precies te zijn op zondagmiddag om 12:30, mag Roda JC Kerkrade weer beginnen aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie. Dat zal het deze keer doen aan de IJssel in Zwolle, waar het lokale PEC de tegenstander is. Roda JC Live blikt traditioneel vooruit op de wedstrijd, wat het ook voor de 33 andere competitiewedstrijden zal gaan doen.

Tekst: Jeroen de Regt & Sem Caelen

Een snelle blik: PEC Zwolle
Bij ons op de redactie staat van vorig seizoen met name de chaotische degradatiestrijd bij. Niet alleen het verlengde seizoen van Roda JC via de nacompetitie, maar ook het grote aantal clubs dat zich op een zeker moment in het seizoen serieuze zorgen moest maken over de toekomst in de Eredivisie. Uiteindelijk is het behalve voor Roda, ook voor zondags tegenstander PEC Zwolle goed afgelopen. Voor PEC was het vorige seizoen echter een breuk met het verleden: na grote successen in de KNVB-Beker, die leidden tot het winnen van de Johan Cruijff Schaal en deelname aan de Europa League-voorronden tegen AC Sparta Praag, was de club dit seizoen consequent ver verwijderd van een evenaring hiervan. Op de laatste speeldag van het seizoen waren de Zwollenaren pas écht veilig – ongetwijfeld had Ron Jans zijn afscheid iets anders voorgesteld. Het is nu aan Jans’ opvolger John van het Schip om PEC dit seizoen weer de weg naar boven te laten vinden: geen serieuze degradatiestress, maar minstens een veilig seizoen met een oogje naar de Europese play-offs.

Zwolse transferperikelen
Veel spelers van het afgelopen seizoen zien we dit jaar niet meer terug bij PEC Zwolle. De gedeeltelijke leegloop is te verklaren door het grote aantal huurlingen dat in de vorige jaargang de ploeg in de Eredivisie wist te houden. Zo moet PEC het dit jaar proberen zonder bijvoorbeeld Ouasim Bouy, Nicolai Brock-Madsen en Queensy Menig. De club heeft echter natuurlijk niet stilgezeten en kan al beschikken over een aantal interessante versterkingen. Zo vond onder meer Erik Bakker, die een sterk vorig seizoen kende in de Jupiler League bij SC Cambuur, zijn weg naar de Overijsselse hoofdstad. Verder is met Diederik Boer een oude bekende weer terug onder de lat en mag Piotr Parzyszek het na een sterke periode bij De Graafschap nu een stapje hogerop proberen. Het wordt zodoende vanuit het selectie-oogpunt een interessant seizoen voor PEC, dat hopelijk met iets minder huurlingen enige stabiliteit in het selectiebeleid kan opbouwen.

De speler: Kingsley Ehizibue
Ook dit seizoen zal Roda JC Live geregeld een speler van de aanstaande tegenstander uitlichten. Het jaar begint bij Kingsley Ehizibue. De in München geboren Nederlander, die tevens over een Nigeriaans paspoort bezit, is slechts 22 lentes jong maar kan al terugkijken op een prima eerste fase van zijn actieve voetbalcarrière. De back promoveerde in de zomer van 2014 van de U19 naar het eerste elftal van de Zwolse BVO, nadat hij eerder in de jeugd van amateurclub CSV’28 actief was. Sinds zijn debuut in de hoofdmacht van PEC heeft hij in totaal 57 wedstrijden afgewerkt, waarin hij zes maal het net wist te vinden en vier assists gaf. Van al die wedstrijden speelde hij de meerderheid vorig seizoen (29 stuks). Het is een teken dat Ehizibue zichzelf langzaam naar boven heeft gewerkt in de hiërarchie van de club en op dit moment een solide kracht is in de Zwolse defensie. Ehizibue kan uit de voeten op beide backposities, al is rechtsback zijn favoriete plek. Incidenteel is, mits aan de rechterkant, inzetbaarheid over de rechterflank ook een mogelijkheid.

De wedstrijd
Met ingang van dit seizoen voegen we het onderdeel ‘De Wedstrijd’ aan de voorbeschouwing toe. Hierin wordt vanuit Roda-perspectief teruggekeken naar een succesvolle eerdere onderlinge ontmoeting tussen de beide clubs.
Zwolle-uit, altijd lastig: die vlieger gaat absoluut op voor Roda JC. De meest recente overwinning in de stad aan de IJssel werd geboekt op 12 maart 1997. Het betrof toen de kwartfinale van de KNVB Beker. 7500 toeschouwers zagen scheidsrechter René Temmink de wedstrijd in het toenmalig Oosterenk Stadion in gang zetten.  De Zwollenaren waren op dat moment niet meer dan een middenmoter in de Eredivisie, terwijl het bloeiende Roda JC in de jaren ’90 eigenlijk in een voortdurende strijd om Europees voetbal verwikkeld was. Tijden veranderen, zullen we maar zeggen. Roda was heer en meester in de kwartfinale. Het stond halverwege de wedstrijd al met één been in de halve eindstrijd doordat Edwin Vurens en Gerald Sibon (penalty) het kwaliteitsverschil ook in de score uitdrukten. Direct na de pauze gooide Maarten Schops het duel voortijdig in het slot door de 0-3 te scoren. Het Zwolse verzet was daarmee wel gebroken, waarna de ploeg van Martin Jol in de slotfase de score verder wist op te voeren naar een eclatante 0-5 overwinning. Roda stootte zo door naar de halve finale, waar afgerekend werd met Willem II. In de finale in De Kuip werd ook SC Heerenveen aan de zegekar gebonden, waardoor de Kerkradenaren voor het eerst in hun bestaan beslag legden op de Dennenappel.

FC Zwolle – Roda JC 0-5 (0-2)
Goals: 31’ Vurens 0-1, 40’ Sibon 0-2 (pen.), 48’ Schops 0-3, 70’ Doomernik 0-4, 81’ Van Houdt 0-5

Opstelling Zwolle: Timmer – Kromheer, Boekweg, Nuorela, Van der Haar – Sinkgraven, Roelofsen, Reijnders – Boudesteijn, Ristilä, Bruin.
Opstelling Roda JC: Hesp – Senden, Ooijer, Vrede, Trost – Van der Luer, Schops, Doomernik, Van der Heijden – Vurens, Sibon. 

Het uitvak had er bij de meest recente ontmoeting in Zwolle zin in. Zondag reizen zo’n 300 Koempels mee. (Roda JC Live)

Wedstrijdinformatie
Nieuwbakken coach John van het Schip kan bij zijn debuut op de trainersbank van PEC Zwolle niet beschikken over twee spelers: Rick Dekker en nieuweling Dico Koppers verlengen hun zomerstop met tenminste een weekje. Zij zijn op de weg terug na blessureleed. Verder heeft Van het Schip een fitte selectie, waarvan hij vrijdag nog niet wilde zeggen wie er in de basis gaan starten. Het heeft er echter alle schijn van dat hij vasthoudt aan de elf namen die afgelopen week bij de generale repetitie SC Cambuur oprolden (4-0). De van Ajax teruggekeerde Diederik Boer heeft de strijd onder de lat vooralsnog gewonnen van Mickey van der Hart. De voorhoede is daarnaast zo goed als nieuw ten opzichte van een jaar geleden.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Boer – Ehizibue, Marcellis, Sandler, Van Polen – Bakker, Saymak, Thomas – Namli, Parzyszek, Mokhtar.

Aan Roda-zijde beschikt Robert Molenaar weliswaar over een krappere selectie dan de tegenstander, maar die krappe selectie bestaat wel uit louter fitte spelers. De basisopstelling waar de technische staf in de afgelopen weken naartoe werkte heeft inmiddels vorm gekregen en is uitgemond in een 4-2-3-1 formatie. Op drie posities is het nog niet 100% zeker wie de voorkeur krijgt: in het hart van de verdediging moet gekozen worden tussen Auassar en Werker, waarbij eerstgenoemde over meer voetballende kwaliteiten beschikt. In het controlerend blok op het middenveld is het de vraag of Molenaar naast El Makrini de voorkeur geeft aan Gnjatic óf aan Ndenge. Tenslotte lijkt het erop dat nieuweling Vancamp op de spitspositie Schahin aftroeft. Ard van Peppen is aangewezen als aanvoerder van de Kerkradenaren. Chris Kum lijkt vooralsnog de eerste keus op de rechtsbackpositie en Hidde Jurjus is de nieuwe eerste doelman.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Kum, Ananou, Auassar, Van Peppen – El Makrini, Gnjatic – Rosheuvel, Gustafson, Paulissen – Vancamp.

Bas Nijhuis is de scheidsrechter die om 12:30 uur het duel in Zwolle in gang zet. Zijn bevlagde adjudanten zijn de heren Van de Ven en Goossens. Vierde official Van Herk moet de gemoederen langs de lijn bewaren.

Roda JC Live verzorgt ook dit seizoen via Twitter bij iedere wedstrijd weer een live-verslag. Volg het duel op Twitter: @RodaJClive

Foto: Roda JC Live