Voorbeschouwing | Roda treft meteen kampioen, maar in welke vorm?

Vrijdagavond 17 augustus 2018 begint Roda JC Kerkrade aan haar vijfde seizoen in de Eerste Divisie. Sinds 1974 is het pas haar tweede seizoen, na de tweede degradatie in de clubhistorie. Het treft de kampioen van vorig seizoen, Jong Ajax, in het eigen Parkstad Limburg Stadion.

Beloftenteams
Daarmee hebben de Kerkradenaren meteen een primeur te pakken, want tegen de regerend kampioen van de Eerste Divisie spelen op het tweede niveau komt zelden voor. Jong Ajax werd vorig jaar de eerste beloftenploeg die kampioen werd van de Jupiler League, maar kan niet promoveren. Daardoor speelt voor het eerst de kampioen van de Eerste Divisie opnieuw op het tweede niveau. Een uitstekende test voor het gerenoveerde elftal van Robert Molenaar, zou je zeggen.

Bij de beloftenelftallen in de Keuken Kampioen Divisie, zoals de competitie vanaf dit jaar heet, is het echter vaak de vraag welk elftal je treft. De regels voor de Jong-ploegen zijn nu aangescherpt, naar aanleiding van felle kritiek vanuit tegenstanders, die vaak de term ‘competitievervalsing’ bezigden. Spelers mogen niet meer ouder zijn dan 23 jaar. Bovendien zijn de regels om speelgerechtigdheid bij zowel het eerste als het tweede elftal strenger geworden.

De hoofdmacht van Ajax speelt aanstaande zaterdag nog haar wedstrijd op bezoek bij VVV-Venlo. Gezien het gelijkspel tegen Heracles Almelo van afgelopen weekend is winst absolute noodzaak. De verwachting is daarom dat Roda vooral een selectie van ‘de mindere’ Jong-spelers, aangevuld met A-junioren zal treffen. Welke spelers er echter precies in de selectie worden opgenomen, is gissen. Dit zal bepaald worden door trainer Michael Reiziger, ongetwijfeld in overleg met de stafleden van het eerste team.

Onrust en rust
In Kerkrade is er een onrustiger, maar ook een rustige zomer achter de rug. Onrustig was het intern ongetwijfeld, met ontslagen die vielen door een grote saneringsronde en de aanstelling van een G7, die de club weer gezond probeert te maken. Carel Bouckaert, woordvoerder van deze groep ondernemers, zei afgelopen week nog maar eens dat Roda enkele dagen van surséance van betaling afstond. Het had dus weinig gescheeld of deze wedstrijd had niet eens op het programma gestaan. Tel daar nog eens de soap rondom Aleksei Korotaev en een leger aan vertrekkende spelers bij op, en het moge duidelijk zijn dat het weer flink onweerde boven het Parkstad Limburg Stadion.

Naar buiten toe is de rust echter opvallend goed bewaard. Uitlatingen in de pers werden er nauwelijks gedaan, en wanneer dat wel zo was, kwamen er realistische statements naar buiten of rustige interviews met trainer Robert Molenaar of directeur Harm van Veldhoven. Zij wilden zich nog niet aan voorspellingen wagen. Nieuwe spelers werden mondjesmaat binnen gehengeld, met als laatste versterking Ba-Muaka Simakala.

Wat kan er dan concreet verwacht worden vanavond? In ieder geval, volgens captain Daryl Werker, een elftal dat de mouwen opstroopt en vol frisse energie het nieuwe seizoen in gaat. Met een compleet nieuwe druk: elke wedstrijd wordt er resultaat verwacht door het publiek. Door het publiek dat nog over is, weliswaar, want de Roda-achterban heeft een duidelijk signaal afgegeven. De seizoenkaartverkoop is drastisch gekelderd en het is maar de vraag hoeveel toeschouwers vanavond de stoeltjes zullen vullen. Jarenlang wanbeleid werpt zijn bittere, giftige vruchten af.

In de voorbereiding boekte Roda JC wisselende resultaten. FC Eindhoven werd verslagen, FC Den Bosch werd bij vlagen van de mat gespeeld, maar tegen SV Darmstadt en Al-Batin werd snel duidelijk dat scorend vermogen opnieuw een probleem is bij de Kerkradenaren. Niet voor niets gaf Van Veldhoven aan dat de prioriteit nog steeds ligt bij een nieuwe spits.

Wedstrijdinformatie
Vanavond zal in ieder geval een hoop duidelijker worden voor menigeen, bij de officiële ouverture van het seizoen. Om 20:00 wordt er afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion door scheidsrechter Edwin van de Graaf. De wedstrijd is LIVE te volgen via www.twitter.com/RodaJClive.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters – Dijkhuizen, Werker, Jensen, Vansteenkiste – Milts, Verburgh, Paulissen – Engels, Simakala, Van Velzen.