Voorbeschouwing | Roda wil van rode lantaarn af

Nieuwe ronde, nieuwe kansen; het zijn wijsheden waar Roda JC zich aan mag vastklampen. Zondag (12:30 uur) neemt de hekkensluiter het in eigen huis op tegen AZ, dat zich volgens traditie weer stevig in de subtop genesteld heeft. Kans op de eerste thuiszege van het seizoen? Roda JC Live blikt vooruit.

Roda JC: Hekkensluiter met ongeslagen serie
De cijfers zijn hoopgevend te noemen. Roda’s laatste nederlaag dateert van 1 oktober, toen er in het Parkstad Limburg Stadion onfortuinlijk werd verloren van NEC. Daarna volgde een ongeslagen serie, bestaand uit een overwinning op Excelsior en gelijke spelen tegen ADO Den Haag, FC Twente en PEC Zwolle. In die vier duels slikte de defensie slechts twee tegengoals, en hield Benjamin van Leer in de afgelopen twee wedstrijden zelfs de magische ‘0’. Diezelfde ‘0’ werd ook in aanvallend opzicht vastgehouden, wat tot minder tevredenheid stemt, net als het feit dat er nog steeds zeventien clubs hoger genoteerd staan op de ranglijst. Tijd om daar verandering in te brengen! De opdracht voor morgen is echter geen gemakkelijke; het is alweer bijna vijf jaar geleden dat AZ zonder punt het PLS verliet. De doelpunten werden destijds in de met 2-0 gewonnen wedstrijd gemaakt door twee spitsen van een kaliber waarvan we zouden willen dat we er nu ééntje hadden; de heren Malki en Junker.

AZ: Schoolvoorbeeld van een subtopper
Trefzekere spitsen, daar kunnen ze in Alkmaar over meepraten. Niet voor niets ontwikkelde Vincent Janssen zich er binnen een jaar van Jupiler League-goalgetter tot aanvalsleider van het Nederlands Elftal. Nu luisteren de spitsen naar de namen Weghorst, Friday en Mühren en is er geen een van die drie onomstreden. John van den Brom staat met zijn elftal dan wel in het gedeelte van de ranglijst waar zijn manschappen thuishoren, maar onverdeeld content is de coach niet. Hij rouleerde tot nu toe continu met zijn aanvalslinie en past veelvuldig jonge talenten in op alle mogelijke posities in zijn elftal. Desalniettemin is er ook plaats voor routine in het team; de verdedigers Rens van Eijden en Ron ‘Beton’ Vlaar zijn de steunpilaren van de Alkmaarse formatie. De prestaties zijn zéker niet verkeerd. AZ verloor tot dusver alleen van PSV en FC Groningen en in haar meest recente duel werd er met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax.

RODAZ Van Hyfte
Vorig jaar speelde Roda een halfuur met een man meer, maar bleef AZ na een vroeg 0-1 op wonderbaarlijke wijze overeind. (Pro Shots)

Historie: AZ-thuis, altijd lastig
De historische balans is nagenoeg in evenwicht. Op basis van de voorgaande 33 ontmoetingen in Kerkrade gingen de Roda-supporters dertien keer lachend naar huis en had men twaalf keer serieus de pé in. Memorabele ontmoeting is de 8-2 overwinning op Kaalheide in 1999. Detail; dat is zo’n 17 jaar geleden. Tijden veranderen dan ook; Roda won slechts één van de laatste twaalf thuisduels tegen de Alkmaarders. In dat opzicht mogen we de rood-witten ook wel een ietsiepietsie angstgegner noemen. Die angst ontbrak in ieder geval niet in de meest recente krachtmetingen. In de laatste vijf ontmoetingen tussen deze clubs vielen er in totaal zes rode kaarten te noteren.

Wedstrijdinformatie
Personele problemen zouden geen personele problemen heten als ze geen personele problemen zouden opleveren. Bent u er nog? Wij wel, in ieder geval. En Roda kent ze door en door. Dani Schahin, Simon Church, Jens van Son en Frederic Ananou zijn nog uitgeschakeld. De laatste twee sluiten snel aan bij de groepstraining, terwijl Schahin spoedig zijn eerste speelminuten zal maken bij Jong Roda. Tot die tijd zal men het met het overige beschikbare materiaal moeten doen, en gek genoeg maakt ook Daryl Werker daar onderdeel van uit. De verdediger leek een tijdje buitenspel te staan met een meniscusblessure, maar Roda besloot uiteindelijk om niet te opereren totdat er zich daadwerkelijk pijn ontwikkelt bij de speler. De vraag is nu vooral hoe de verdediging eruit gaat zien. Kum, Werker, Gullón óf Milec zal plaats moeten nemen op de bank.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Van Hyfte, Auassar, Ajagun – Rosheuvel, Paulissen, Boysen.

Bij AZ ontbreken niet alleen spelers, maar ook een trainer: John van den Brom is geschorst doordat ‘ie tegen Ajax niet lief was tegen een lid van het arbitraal kwartet. Daarnaast zijn de centrale verdedigers Van Eijden en Van der Linden voorlopig niet beschikbaar. Voor de rest beschikt men in Alkmaar over een fitte selectie.

Vermoedelijke opstelling AZ: Rochet – Johansson, Vlaar, Wuytens, Haps – Luckassen, Van Overeem, Mühren – Jahanbakhsh, Weghorst, Dabney.

De man in het zwart (of groen, grijs, paars of fuchsia) is Jeroen Manschot. De heren Balder en Dobre mogen langs de lijn op en af snellen. Zij zetten de wedstrijd om 12:30 uur in gang. Vroeg (of laat) lunchen, dus!

De Redactie Voorspelt
Voorspellingen: 0-2 (Jeroen), 0-3 (Robbert), 2-1 (Luc), 2-2 (Sem)

De voetbalclub uit Alkmaar-Zaanstreek staat te boek als traditionele subtopper in het Eredivisiegilde, maar is daarmee niet automatisch onverslaanbaar voor laagvliegers als Roda JC. De redactie heeft niet echt een goed idee hoe deze wedstrijd voor de Limburgse ploeg zal uitpakken, al is wel duidelijk dat Roda JC niet geheel kansloos is. Met dezelfde speelstijl als de afgelopen weken zit er volgens Sem hopelijk een klein stuntje in, terwijl Luc vol vertrouwen uitkijkt naar het duel en de overige redactieleden zondagmiddag liever lijken over te willen slaan.

De wedstrijd is – as always – live te volgen via ons verslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live

Comments (12)

Comments are closed.