Voorbeschouwing | Schahin-loos Roda wil nu ook halve finale bereiken

Roda doet het, zoals het dat in de afgelopen seizoenen zo vaak deed, goed in het KNVB Bekertoernooi. De Kerkradenaren staan voor de vierde keer in vijf seizoenen in de kwartfinale van het toernooi, maar willen nu ook eens doordingen tot de halve finale. Zijn de Kerkraadse cupfighters op weg naar de Kuip? Roda JC Live blikt vooruit.

Tekst: Sem Caelen & Jeroen de Regt

Op weg naar de Kuip: de stations tot nu toe
Dat twee relatieve laagvliegers in de Eredivisie zo ver zijn gekomen in het bekertoernooi is natuurlijk niet per se een unicum. Sterker, er zijn wel gekkere dingen gebeurd in de KNVB-Beker de laatste jaren – denk aan de weergaloze prestaties van onder meer SC Cambuur en VVSB. Ook Roda JC heeft de recente geschiedenis een duit in het zakje gedaan met een aantal fraaie wedstrijden tegen onder meer PSV. Dit seizoen zijn Roda JC en Willem II (wederom) goed bezig – logisch ook, anders zou het duel niet morgenavond op het programma staan. Hoe is de route naar de kwartfinale gegaan voor beide clubs?

Het bekeravontuur voor Willem II begon op bezoek in Apeldoorn, waar het lokale CSV de Tilburgse profclub mocht ontvangen. De rood-gele zaterdaghoofdklasser werd op het knusse Sportpark Orderbos na ongeveer veertig minuten gedwongen tot vier keer vissen in het net, waarna de wedstrijd ondanks twee Apeldoornse doelpunten nooit meer echt spannend werd (2-4). Een maand later kreeg Willem II te maken met een tegenstander van een heel ander kaliber: sc Heerenveen was duidelijk andere koek en werd na de openingsgoal van Rienstra terug in de wedstrijd geholpen door ‘Tilburger’ Tsimikas, maar spits en lokale held Fran Sol wist de winnende goal binnen te schieten (2-1). Dat zorgde ervoor dat de club afgelopen december het Brabantse onderonsje met RKC Waalwijk mocht uitvechten, waarbij het nimmer in de problemen kwam en de wedstrijd al voor rust wist te beslissen (3-0).

Roda’s bekeravontuur van dit seizoen zal velen natuurlijk nog goed bij staan. De Limburgse ploeg begon aan de Hollandse IJssel, waar vv Capelle op Sportpark ’t Slot geen enkel probleem vormde: 0-5. Net als Willem II volgde voor Roda een ronde later een noordelijke Eredivisionist, maar ook FC Groningen werd eigenlijk zonder grote problemen aan de kant geschoven (3-1). De doelpunten voor Roda kwamen op naam van Ndenge (2x) en Rosheuvel. Afgelopen december moest Roda weer aantreden op een amateurveld en had het een behoorlijke dobber aan erkend cupfighter VVSB, maar met het minimale verschil van 0-1 (Schahin) werd het debacle voorkomen. Zodoende mag Roda zich morgen verheugen op een hopelijk leuke bekeravond met uitzicht op misschien wel een bijzonder mooi bekertoernooi.

De Wedstrijd: Brabants-Limburgse doelpuntenregen
Als traditionele Eredivisionisten zijn Willem II en Roda JC Kerkrade elkaar al vele tientallen keren tegengekomen en eigenlijk elk denkbaar resultaat is ondertussen de revue gepasseerd. Ruim zeven jaar geleden liep het onderlinge duel echter op een wijze uit de hand die we niet vaak zien in het vaderlandse topvoetbal. Liefst negen keer mocht de stadionspeaker een doelpunt omroepen op die bewuste 2 april 2011. Terwijl Roda JC dat seizoen op weg was naar de play-offs om een Europees ticket, zwoegde Willem II in de kelder van de competitie en moest het er alles aan doen om degradatie te ontlopen. Dat leek deze wedstrijd in eerste instantie te lukken dankzij Andreas Lasnik (strafschop) en de 1-0 ruststand. Na de pauze ging het echter volledig los met een snelle gelijkmaker via Kah, waarna Biemans de thuisploeg wederop op voorsprong zette. Tussen de minuten 62 en 75 wist Roda JC vervolgens liefst drie keer te scoren (Skoubo, Vormer, De Fauw), om in de acht minuten erna weer twee keer het net te vinden – zij het één keer aan de verkeerde kant. Het slotakkoord was voor Rigters, die de eindstand bepaalde op maar liefst 4-5. De punten gingen die dag dus mee naar Kerkrade. Willem II moest met de vijf resterende speelronden hopen op een klein wonder om directe degradatie te ontlopen, wat niet lukte: met slechts vijftien punten en niet minder dan 98 tegendoelpunten moesten de Tilburgers een jaartje een stap terugdoen. Roda JC verzamelde ruim veertig punten meer en eindigde knap zesde, waarna het in de play-offs om Europees voetbal werd uitgeschakeld door ADO Den Haag.

Willem II: Defensie nu wel stabiel?
Willem II-trainer Van de Looi kan al een tijdje geen beroep doen op spits Etienne Velikonja, die Roda JC eerder dit seizoen in het Eredivisieduel in Kerkrade (1-3) velde door twee keer te scoren. Dat wil niet zeggen dat we ons donderdag geen zorgen hoeven te maken om de Tilburgse aanvalslinie: Fran Sol en Bartholomew Ogbeche, die tegen AZ nog voortijdig naar de kant werd gehaald om fit aan de bekerwedstrijd te kunnen beginnen, zijn immers een levensgevaarlijk koppel. Het is duidelijk dat Willem II vól inzet op het bekertoernooi en Van de Looi lijkt dan ook zijn sterkste formatie de wei in te sturen. De van ADO Den Haag op huurbasis overgenomen Thomas Meissner is al speelgerechtigd, maar het ligt in de lijn der verwachting dat hij op de reservebank zal beginnen, ondanks de kwetsbaarheid van het huidige centrale verdedigingsduo.

Vermoedelijke opstelling Willem II: Branderhorst – Dankerlui, Lachman, Van der Linden, Tsimikas – Rienstra, Heerkens, Chirivella, Azzaoui – Ogbeche, Sol.

Roda JC: Sterkhouder Schahin ontbreekt
Roda-coach Molenaar kent in de aanloop naar de wedstrijd tegen de Tilburgers één probleem: Dani Schahin is na zijn rode kaart in de vorige ronde, op bezoek bij VVSB, automatisch geschorst voor de wedstrijd van donderdag. De verwachting is dat Maecky Ngombo daardoor zijn kans krijgt in de punt van de aanval, naast Jorn Vancamp. Verder ontbreken vanzelfsprekend de langdurig geblesseerden Mitchel Paulissen en Celestin Djim. Het valt te bezien of Molenaar, gezien het drukke programma, nog spelers rust gaat geven, of dat hij de op papier sterkste elf het veld in stuurt. Desalniettemin kloppen mannen als Tsiy Ndenge, die tot dusver ieder bekerduel speelde, en Mohamed El Makrini natuurlijk op de deur. Zij zouden de dit seizoen zo blessuregevoelige Ognjen Gnjatic kunnen aflossen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Werker, Auassar, Vansteenkiste – Ndenge, Gustafson – Rosheuvel, Avdijaj – Vancamp, Ngombo.

Foto: Roda JC Live.