Voorbeschouwing | Trost wijzigt basiselftal op zeven posities

Roda JC Kerkrade kan zich morgenavond in het eigen Parkstad Limburg Stadion verzekeren van een plekje bij de laatste 16 clubs in het bekertoernooi. Het moet dan, net zoals dat in de afgelopen Jupiler League-speelronde het geval was, af zien af te rekenen met Sparta Rotterdam. Roda JC Live blikt vooruit op het bekerduel, waarin de Kerkradenaren met een hoop andere namen aan de aftrap zullen verschijnen.

Historie

Het is de 37e ontmoeting tussen beide clubs in Kerkrade. Daarvan wist Roda JC er 20 in winst om te zetten, eindigden 11 duels in een gelijkspel en ging Sparta 6 maal met de winst aan de haal. Het is te hopen dat de meest recente onderlinge wedstrijd nog vers in uw geheugen ligt, want die vond namelijk 2 dagen geleden plaats; door doelpunten van Bart Biemans, Marc Höcher (penalty) en Frank Demouge won Roda JC het Jupiler League-duel op overtuigende wijze met 3-0. De Spartanen hadden tijdens dit duel weinig in de melk te brokkelen en waren telkens overal een stap te laat bij de Kerkraadse aanvalsgolven. De trainer, Gert Kruys, gaf na dat duel aan geschrokken te zijn van het kwaliteitsverschil tussen de nummer 2 en nummer 5 van de ranglijst en zei dat zijn manschappen aanstaande donderdag met een andere wedstrijdinstelling aan de aftrap moeten én zullen verschijnen.

Roda JC startte het bekertoernooi met een ontmoeting tegen eredivisionist SC Heerenveen. Met een opstelling waarin plaats was voor zo’n 6 spelers die normaliter niet in de basis staan, kregen de Limburgers de Friezen op knappe wijzen op de knieën. Jongeling Rigino Cicilia luisterde zijn basisdebuut op met de 1-0 en nadat Thorsby namens Heerenveen vijf minuten voor tijd de stand gelijk trok, was het Mitchel Paulissen (net als Cicilia door Roda JC zelf opgeleid) die binnen de minuut de thuisploeg opnieuw op voorsprong bracht; 2-1 was tevens de eindstand van dit duel. Voor Sparta Rotterdam was de weg naar deze wedstrijd een stuk makkelijker. Het moest zien af te rekenen met amateurvereniging Rijnsburgse Boys en deed dat met 0-3. Huseyin Dogan, Denis Mahmudov en Paul Verhaar namen de treffers voor hun rekening

Wedstrijdinformatie

Aan Roda-zijde ontbreekt Martijn Monteyne nog; de Belgische rechtsback is nog herstellende van een blessure die hij in de voorbereiding op dit seizoen opliep, maar speelde dinsdagavond wel 90 minuten mee in een oefenduel van de beloften tegen FC Gulpen. Nayib Lagouireh,die eveneens met pijntjes kampte, zou ook zijn opwachting maken tijdens die wedstrijd, maar tijdens de warming up bleek dat hij niet fit genoeg was om te spelen; logischerwijs zal ook hij morgenavond ontbreken tegen Sparta. Benjamin van Leer zal de doelman van de geel-zwarten zijn; men sprak al in het begin van het seizoen af dat de tweede keeper speelminuten zou krijgen in het bekertoernooi. Verder begint Trost met nóg 6 andere namen aan het duel, ten opzichte van de basisformatie die zondag aan de aftrap verscheen; Crescendo van Berkel, Nathan Rutjes, Mitchel Paulissen, Anco Jansen, Danny Schreurs en Rigino Cicilia maken sowieso deel uit van het basiselftal.

Bij Sparta Rotterdam keren de centrale verdedigers Daniël Breedijk en Michel Breuer terug van een schorsing, waardoor ze afgelopen zondag tijdens het onderlinge treffen niet inzetbaar waren; mogelijk keren zij direct terug in het basiselftal van de Spangenaren. Gert Kruys kan nog geen beroep doen op een andere centrale verdediger, Aleksandar Bjelica; hij is geschorst en miste daardoor ook al het Jupiler League-treffen tussen de beide clubs. Het is mogelijk dat Kruys nog meer wijzigingen doorvoert in zijn basisformatie, daarover beslist de oefenmeester woensdag.

Verwachte opstellingen

Roda JC Kerkrade (4-4-2): Van Leer – Dijkhuizen, Ramos, Van Berkel, Van Peppen – Rutjes, Höcher, Jansen, Paulissen – Schreurs, Cicilia
Sparta Rotterdam (4-3-3): Kortsmit – Van Buuren, Breedijk, Breuer, Teijsse – Nieuwendaal, De Nooijer, Gladon – Verhaar, Voskamp, Mahmudov

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Diks en Geutjes. Vierde official is de heer Dieperink. Het arbitraal kwartet zal morgenavond om 20:45 uur de wedstrijd in gang zetten. Wie niet in de gelegenheid is om zelf naar het Parkstad Limburg Stadion te komen en tevens niet over FOX Sports beschikt, kan zoals gebruikelijk op onze Twitter terecht voor een live-verslag; www.twitter.com/rodajclive.

De redactie voorspelt
Voorspellingen Roda JC – Sparta Rotterdam: 3-0 (Luc), 1-0 (Jeroen), 2*-2 (Robbert), 2-1 (Sem)

De immer positief ingestelde Roda JC Live-redactie laat ook op dit duel haar (on)deskundig licht schijnen. Twee keer winnen van Sparta binnen één week? Waarom ook niet! Onder het motto één voor allen, allen voor één, hebben wij unaniem besloten dat de thuisploeg morgen de zege voor zich dient op te eisen. Driekwart van het viermanschap ziet dat binnen de reguliere speeltijd voor elkaar komen, terwijl dark horse Robbert in zijn glazen bol een penaltyserie voorbij ziet komen die door de geel-zwarten winnend wordt afgesloten; ook met een gewijzigde basisopstelling zal Roda JC aan het langste eind trekken tegen de Rotterdamse opponent, die op kwaliteit op dit moment het onderspit moet delven.

Foto: Pro Shots