Voorbeschouwing | Verrassend ADO al jaren lastig karwei voor Roda

In de zestiende speelronde van het seizoen gaat Roda JC woensdag (20:45 uur) op bezoek bij de verrassende nummer 8 van de Eredivisie-ranglijst: ADO Den Haag. De Limburgers kunnen vertrouwen putten uit de thuiswedstrijden tegen Heerenveen en Groningen, maar weten eveneens dat de Hagenezen al ruim vier jaar niet meer geklopt werden.

Opmars
Het is echter niet alleen het onderlinge verleden dat in het nadeel van de Kerkradenaren spreekt. Want ook in het huidige seizoen zijn de prestaties van ADO beduidend beter dan die van Roda. Het is eigenlijk een opmars die de club uit de Hofstad reeds in het vorige seizoen inzette, toen Alfons Groenendijk het stokje overnam van Zeljko ‘Jan Pipo de Clown‘ Petrovic. ADO klom in de slotmaanden van de competitie van de roemloze laatste plek naar plaats 11, onder meer door een niet al te zuinige 4-1 overwinning op een destijds abominabel Roda JC. Wie dacht dat die sterke serie een toevalstreffer was, komt dit seizoen echter van een koude kermis thuis: ADO doet het immers alleen maar beter. Of doet Immers het bij ADO alleen maar beter? Zolang het antwoord morgen maar ‘nee’ luidt, is dat positief voor onze Kerkraadse trots.

Onnavolgbaar, maar ook kansen
Met onder meer Immers, Nasser el Khayati en Robert Zwinkels beschikt Groenendijk over een aantal ervaren, dragende spelers in de as van zijn elftal, dat bovendien over grillige buitenspelers beschikt die op een goede dag echter onnavolgbaar kunnen zijn voor de gemiddelde Roda-verdediger. Vraag dat maar aan Ard van Peppen en, vooral, Sheraldo Becker. Hoe dan ook, ‘het gevoel’ zal goed zijn bij de Hagenezen, die afgelopen zaterdag een spectaculaire 2-3 zege boekten op FC Twente en nu op een knappe achtste plek op de ranglijst staan. Desalniettemin liggen er kansen voor Roda in Den Haag: ADO verloor eerder dit seizoen in eigen huis al van FC Utrecht, sc Heerenveen, Excelsior en FC Groningen, terwijl in het Cars Jeans Stadion alleen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo over de knie gingen.

Recente geschiedenis om snel te vergeten
Over de knie gaan in de Hofstad, Roda JC weet er alles van. De eerder genoemde 4-1 zeperd in het afgelopen voorjaar was een van de slechtste wedstrijden van de Kerkradenaren sinds onze voorvaderen de varkensblaas inruilden voor een lederen bal. Het mocht een klein wonder worden genoemd dat die wanvertoning destijds hoofdtrainer Yannis Anastasiou niet de kop kostte, iets wat enkele weken later echter alsnog zou gebeuren. ADO opende in de eerste minuut van de wedstrijd de score toen Sheraldo Becker (u weet wel, de man waarmee Petrovic had gezeten, gegeten, etcetera) geen strobreed in de weg kreeg gelegd en na goal van El Khayati, Havenaar en Fernandez was de late tegentreffer van Mohamed el Makrini alleen van statistische waarde. De 4-1 uitslag was opmerkelijk, vooral omdat ADO en Roda JC er doorgaans in slagen om bij onderlinge wedstrijden de punten te delen. Van de laatste negen duels (thuis en uit) tussen de club eindigden er liefst zes in een gelijkspel. De meest recente overwinning van Roda JC op de Hagenezen dateert alweer van 24 augustus 2013, en werd geboekt in Den Haag: Roda slachtte ADO toen met 0-4, door goals van Luijckx, Dijkhuizen, Fledderus en Donald.

Een zonovergoten toenmalig Kyocera-stadion tijdens de wedstrijd ADO Den Haag-Roda JC (4-1). (Roda JC Live)

Borst vooruit
Met enige voorzichtigheid durft deze redacteur te voorspellen dat we woensdag niet opnieuw met een dikke overwinning het stadion verlaten, maar de afgelopen wedstrijden geven het team van Robert Molenaar wel genoeg reden om met de borst vooruit ADO tegemoet te treden. SC Heerenveen werd in Kerkrade verslagen en FC Groningen mocht niet klagen dat het, na een buitenspeldoelpunt, een benutte strafschop en het feit dat Roda zichzelf met de daarbij horende rode kaart tekort deed, met een 2-2 gelijkspel de bus in stapte. Waar de Oostelijke Mijnstreek zondag meer weghad van Noordelijk Siberië, ging Roda het best met de omstandigheden om en slaagde het er bovendien in om verzorgd en aantrekkelijk aanvallend voetbal te spelen. Simon Gustafson blonk uit met een attente intikker en een geniaal afstandsschot en het is voor de geel-zwarten te hopen dat de Zweed die vorm kan doortrekken.

Wedstrijdinformatie: centrale defensies ontwricht
ADO-coach Alfons Groenendijk mist woensdag een viertal spelers. De al langer geblesseerde Tom Beugelsdijk en Melvin Lorentzen (beide hamstring) en pechvogel Ricardo Kishna (zware knieblessure) kregen deze week in de ziekenboeg gezelschap van Ivoriaans international Wilfried Kanon. Een enkelblessure betekent dat ook de centrale verdediger niet inzetbaar is. Voor Groenendijk is het vervelend dat hij voor die positie amper een alternatief voor handen heeft: vermoedelijk zal middenvelder Danny Bakker een linie naar achteren worden gehaald, waardoor er op het middenveld een plekje vrijkomt voor Donny Gorter

Vermoedelijke opstelling ADO: Zwinkels – Ebuehi, Meissner, Bakker, Meijers – Gorter, Immers, El Khayati – Becker, Johnsen, Hooi.

Voor Robert Molenaar liggen de kaarten er, wat betreft blessures, al een aantal weken hetzelfde bij. De aanvallers Mitchel Paulissen en Celestin Djim zullen zoals bekend nog maanden ontbreken ontbreken zoals bekend ook in de komende maanden. Daarnaast staat rechtsback Ashton Götz voor nog onbepaalde tijd buitenspel met een ietwat vage kwetsuur. Naast de blessuregevallen ontbreekt ook Adil Auassar in Den Haag: hij werd voor één wedstrijd geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Groningen. Frederic Ananou is de logische vervanger.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Ananou, Kum, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

Dennis Higler is de scheidsrechter van dienst in de Hofstad. Hij zal de wedstrijd om 20:45 uur in gang zetten.

Zoals altijd is de wedstrijd LIVE te volgen via het verslag op ons Twitter-kanaal @RodaJClive (www.twitter.com/rodajclive).