Voorbeschouwing | Willem II te gast in eerste zespuntenduel

Na vier wedstrijden zonder punten wacht morgenavond al vroeg in het seizoen een bijzonder belangrijke wedstrijd. Roda JC ontvangt in het Parkstad Limburg Stadion de Brabantse formatie Willem II, welke net als de mooiste club van Limburg nog puntloos in de kelder van de Eredivisie bivakkeert. Beide ploegen vrezen in deze fase een zwaar seizoen en dus is het de twee teams er alles aan gelegen om tegen directe concurrenten zoveel mogelijk punten te vergaren. Het moge duidelijk zijn: Roda JC kan zichzelf een enorme dienst bewijzen door te winnen van Willem II. Voordat het zover is, kijkt Roda JC Live nog even vooruit naar het duel.

Een snelle blik: Roda JC en Willem II
Goed, de ranglijst kennen we en daar kunnen we kort over zijn: het schiet voor beide ploegen nog niet echt op dit seizoen. Over Roda konden we in de eerste wedstrijden van het seizoen best positief zijn. Hoewel er geen punten werden gepakt kon er wel teruggeblikt worden op een aantal degelijke prestaties die hoop bieden voor de rest van het seizoen. Die hoop is na de desastreuze wedstrijd bij FC Utrecht misschien wat afgebrokkeld, maar de tegenstanders die Roda tot nu toe is tegengekomen dit seizoen zijn allen van een ander kaliber dan zowel Roda zelf als veel andere concurrenten in de Eredivisie. Daarom is het goed om in deze fase Willem II te treffen. De Tilburgers kunnen terugkijken op een opvallend rustig en steady voorgaand seizoen waarin de ploeg nauwelijks degradatiezorgen had en stiekem zelfs kon fluisteren over Europese play-offs. Zo ver kwam het allemaal uiteindelijk niet, maar een zorgeloos seizoen is in Tilburg tegenwoordig zeldzaam en dus was ook zonder Europa al bijzonder positief. Die stemming is inmiddels danig omgeslagen. Het spel was vorig seizoen niet grandioos maar wel van zodanig niveau dat het perspectief bood – daar lijkt in de huidige jaargang tot nu toe nog geen enkele sprake van te zijn. Willem II heeft tegen Excelsior en ADO Den Haag inmiddels al enkele wedstrijden tegen concurrenten van vergelijkbaar niveau gespeeld en ging beide wedstrijden met 1-2 onderuit – beide keren zonder ook maar één keer aanspraak te maken op meer dan een punt. Dat moet de mannen van trainer Erwin v/d Looi zorgen baren en het is daarom voor de Tilburgers van groot belang om zaterdagavond in Kerkrade te winnen. Nog een nederlaag tegen een concurrent zorgt niet alleen voor grote zorgen over het verdere verloop van het seizoen, ook de positie van de trainer kan onder vergrote druk komen te staan. Onderaan de streep hebben we dus te maken met een wedstrijd waarin beide ploegen móeten winnen om het vertrouwen terug te krijgen en om drie punten voorsprong te pakken op een concurrent. Het belooft dus in elk geval om die reden een spannend voetbalavondje te worden.

De selectie: Willem II
Zoals bij zoveel ploegen heeft ook Willem II z’n selectie flink zien veranderen gedurende de zomerperiode. Opvallend is misschien wel de Duitse doelman Timon Wellenreuther – de jonge Duitser is overgekomen van FC Schalke 04 en fungeert als eerste keuze voor Mattijs Branderhorst en Stefan van der Lei. Verder mogen de Tilburgers tevreden zijn over het behoud van verdediger Jordens Peters, die met name als aanvoerder van groot belang is in de ploeg. Van de van AZ overgekomen back Fernando Lewis wordt het nodige verwacht, maar hij wist afgelopen week tegen ADO Den Haag vooral negatief op te vallen door een grandioze mispeer die werd opgevolgd door een overtreding in de eigen zestien. Verder vinden op het middenveld Dan Crowley terug, die afgelopen jaar nog uitkwam in het rood-geel van Go Ahead Eagles. Ook van belang dit seizoen zijn vleugelspeler Jordy Croux (oud-MVV) en de populaire spits Fran Sol, waar de ploeg waarschijnlijk buitengewoon afhankelijk van gaat zijn in de zoektocht naar genoeg punten om handhaving in de Eredivisie mogelijk te maken.

De speler: Timon Wellenreuther
Hij werd hierboven ook al kort genoemd, maar deze week wordt Timon Wellenreuther nog eens nader belicht in onze deelrubriek ‘De speler’. De 21-jarige Duitser, afkomstig uit Karlsruhe, is samen met Lars Unnerstall bij VVV-Venlo een nieuwe Duitse doelman op de Nederlandse velden. De doelverdediger begon zijn carrière bij een reeks amateurclubs en kwam gaandeweg bij de jeugd van semiprofs FC Astoria-Walldorf terecht. Daar werd hij in 2010 opgepikt door Karlsruher SC, waar hij twee jeugdelftallen doorliep voor hij de stap maakte naar de opleiding van FC Schalke 04. In de Ruhrpott zat Wellenreuther uiteindelijk één jaar in de selectie van de hoofdmacht voor hij werd uitgeleend aan RCD Mallorca. Vervolgens zat er weer een jaartje hoofdmacht Schalke tussen en sinds dit seizoen mag Wellenreuther zichzelf onderdeel noemen van de Tricolores. De Duitser zal ongetwijfeld op termijn een belangrijke rol willen gaan spelen bij een grote ploeg in eigen land en dus is het voor hem te hopen dat hij een prima seizoen draait in Tilburg. Hij zal in ieder geval genoeg te doen hebben, dat moge duidelijk zijn.

De wedstrijd: Roda JC Kerkrade – Willem II (3-2)
We gaan terug naar het seizoen 2009-2010, een jaargang waarin de huidige technisch directeur Harm van Veldhoven nog als hoofdcoach in de dug-out zat. Na een desastreus seizoen 2008-2009, waarin Roda een zenuwslopend beslissingsduel in Leeuwarden nodig had om in de Eredivisie te blijven, doet de Koempelclub het een jaar later beter. Roda JC bivakkeert eigenlijk het gehele seizoen halverwege het rechterrijtje, maar kruipt langzaam maar zeker omhoog op de ranglijst. In de laatste speelronde hebben de Kerkradenaren het lot in eigen handen: bij een zege op Willem II in het Parkstad Limburg Stadion, en een nederlaag van NAC Breda tegen aanstaand kampioen FC Twente, plaatst Roda zich voor de play-offs om Europees voetbal.

In de eerste helft verloop alles volgens plan: FC Twente komt op voorsprong tegen NAC en in Kerkrade schiet Boldizsar Bodor op karakteristieke wijze met zijn linkerpoot de 1-0 binnen. Die voorsprong wordt verdubbeld wanneer Mads Junker uit een penalty zijn 21ste doelpunt van het seizoen noteert. FC Twente stelt via de 0-2 van Stoch intussen de overwinning én landstitel veilig in Breda. Op onverklaarbare wijze laat de ploeg van Van Veldhoven het echter lopen tegen Willem II, op dat moment de nummer 17 van de Eredivisie, en in een tijdsbestek van 5 minuten trekken de Tilburgers de stand gelijk tot 2-2. Met een gigantisch slotoffensief jaagt Roda alsnog op de bevrijdende, noodzakelijke treffer. Die goal blijf lang uit. Tot de 88ste minuut. Een afvallende bal wordt door captain Davy de Fauw vol op de pantoffel genomen en via een Willem II-verdediger ploft de bal in het net. Het PLS ontploft, want Roda gaat in de play-offs op jacht naar Europees voetbal. Het zou daarin Heracles Almelo aftroeven, maar FC Utrecht bleek in de finale een maatje te groot.

Roda JC – Willem II 3-2 (1-0)
Doelpunten: 34’ Bodor 1-0, 51’ Junker 2-0 (pen.), 69’ Pereira 2-1, 74’ Boutahar 2-2, 88’ De Fauw 3-2.
Opstelling Roda JC: Przemyslaw Tyton – Davy de Fauw, Jan-Paul Saeijs, Arnold Kruiswijk, Marcel de Jong – Ruud Vormer, Laurent Delorge, Boldizsar Bodor, Willem Janssen – Morten Skoubo, Mads Junker.

Wedstrijdinformatie
Roda trainer Molenaar is niet van het uitvoeren van vele wisselingen in zijn elftal. Toch wordt er waarschijnlijk deze week een kleine mutatie in het elftal uitgevoerd. Afgelopen week werd er tegen het aanvallend sterke FC Utrecht gespeeld met Ndenge in het elftal en een opgeschoven Gustafson. Tegen WIllem ll zal waarschijnlijk Vancamp weer van de partij zijn en neemt Gustafson zijn vertrouwde rol op het middenveld weer in. Desondanks komen we Ndenge nog steeds tegen in de opstelling, aangezien Ognjen Gnjatic vanwege een blessure enkele weken zal ontbreken. Verder zal Van Peppen, ondanks dat hij vorige week een beroerde partij speelde, waarschijnlijk nog niet direct hoeven te vrezen voor zijn plek binnen het efltal. Zijn vervanger Vansteenkiste deed het als invaller tegen FC Utrecht niet veel beter tussen de lijnen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Götz, Ananou, Werker, Van Peppen – Ndenge, Gustafson, El Makrini – Rosheuvel, Vancamp, Paulissen.

Willem ll lijkt er morgen wederom te kiezen voor een 5-mans verdediging. De tactiek gebruikt tegen ADO Den Haag door Erwin van de Looi wordt weer van stal gehaald. Enkel de tegen ADO zeer ongelukkig spelende Fernando Lewis moet op de bank plaatsnemen. Zijn plek in de verdediging wordt ingenomen door Freek Heerkens. Van de Looi hoopt met deze tactiek dat er gebruik kan worden gemaakt van opkomende backs die voor gevaar gaan zorgen.

Vermoedelijke opstelling Willem ll: Wellenreuther; Heerkens, Lachman, Peters, Van der Linden, Tsimikas; Chirivella, Rienstra, Haye; Sol, Velikonja.

Zoals altijd is de wedstrijd live te volgen via ons Twitterkanaal op www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live.