Vooruitblik van de redactie | Januari

De voorbije jaargangen was ‘De Redactie Voorspelt’, waarin de redactie van Roda JC Live zich waagde aan de einduitslagen van Roda JC’s wedstrijden in een specifieke maand, een vaste rubriek op deze website. In het kader van vernieuwingen en de zoektocht naar een aantrekkelijker format, gaan we vanaf heden op een andere manier verder. In het nu maandelijkse ‘Vooruitblik van de redactie’ wordt als vanouds vooruit gekeken naar de aankomende voetbalmaand, maar worden de onderwerpen breder getrokken dan enkel de wedstrijden zelf. Welke zaken spelen er deze maand? Hoe ontwikkelt de club zich op een aantal gebieden? Wat gebeurt er in de competitie en wie vallen er positief en negatief op in de selectie? Antwoorden op deze vragen komen er niet, vooruitblikken wel. We trappen af met de eerste maand van 2017: januari.

Versterkingen
Dat er versterkingen nodig zijn om de kans op lijfsbehoud in de Eredivisie te vergroten is volgens Roda JC Live een zekere zaak. Vanwege de financiële huishouding zullen er echter eerst overbodige spelers moeten vertrekken voordat er nieuwe jongens aan de selectie kunnen worden toegevoegd. Dat is lastig, waardoor versterkingen waarschijnlijk pas aan het einde van de transferperiode zullen worden gepresenteerd. Of ze vervolgens daadwerkelijk een versterking vormen en het verschil zullen maken in de tweede seizoenshelft, valt bovendien nog te bezien. Het geduld van de fans van Roda JC zal wederom op de proef worden gesteld.

Wedstrijden
Met drie wedstrijden na de winterstop hebben we het de laatste weken van januari ineens weer lekker druk. Uiteraard heeft iedereen z’n voorkeur wat betreft de leukste wedstrijd van de maand. Het duel tegen Feyenoord is een kraker tegen de koploper en betekent de start van de tweede seizoenshelft, waardoor we uiteraard erg naar deze wedstrijd uitkijken. Robbert is tegen Excelsior weer in het stadion aanwezig en kijkt logischerwijze het meest naar dit duel uit.

Daryl Werker
Een van de meest positieve hoogtepunten in het seizoen tot dusver is verdediger Daryl Werker. De jongen uit de regio springt er meer dan eens positief tussenuit in de wedstrijdbeoordelingen en blijkt geliefd bij de supporters. Of hij deze lijn na de winterpauze kan doortrekken is afwachten. Een fitte Ananou en de soms opspelende meniscusblessure kunnen roet in het eten gooien. Een inhoudelijke voorspelling geven op dit vlak is nagenoeg onmogelijk, maar we mogen er in ieder geval niet zonder meer vanuit gaan dat Werker dezelfde meerwaarde heeft als voor het kerstdiner. We hopen het uiteraard zeker wel! Wat sowieso in het voordeel kan spreken voor Werker is dat NEC en Excelsior geen erkende goalgetters hebben, dus wellicht valt het mee hoe zwaar hij het in deze wedstrijden zal gaan krijgen. Dat kan wellicht zorgen voor meer zekerheid op zijn positie.

Concurrentiestrijd
In deze tijden van degradatiestrijd is elke punt goud waard en kan een minimaal verschil op de ranglijst al gauw enorme gevolgen hebben. Verliezen tegen Feyenoord lijkt voor de hand te liggen, maar de redactie is daar toch lang niet zo zeker van. Zou het gemis van Karim El Ahmadi ervoor kunnen zorgen dat Feyenoord het ineens bijzonder lastig gaat hebben? In ieder geval moet het sowieso in de overige twee wedstrijden tegen NEC en Excelsior gaan gebeuren. Het aantal punten dat wordt behaald zal echter niet voldoende zijn om voor februari al boven de streep te bivakkeren. De schattingen variëren van twee tot vier stuks, wat in ieder geval ervoor moet zorgen dat de laatste plaats niet terug in Limburgse handen komt.

Volgende maand volgt de tweede editie van de vernieuwde voorspellingsrubriek.

Foto: Roda JC Live