Vooruitblik van de redactie | Maart

Vooruitblikken naar de toekomst is iets wat de redactie van Roda JC Live graag doet. Daarom komen we ook deze maand weer met een visie op een aantal kernpunten die met de ploeg van Yannis Anastasiou te maken hebben. Roda JC speelt in maart drie wedstrijden, waaronder meteen morgen de lastige uitwedstrijd op bezoek bij PSV in Eindhoven. Tevens komen in deze editie van de redactionele vooruitblik Mohamed El Makrini en de belangenafweging van verschillende wedstrijden aan bod.

Kans op driepunters
Het is in maart geen makkelijke speelmaand, met na PSV-uit nog thuiswedstrijden tegen FC Twente en FC Groningen. Als het aan de redactie ligt zal de kans op drie punten daarom het grootst zijn tegen de Trots van het Noorden. De Groningers zijn vrij fragiel in uitwedstrijden en de behoorlijke reisafstand heeft mogelijk ook zo’n weerslag op het spel van de mannen van Ernest Faber. Verder is de redenatie eigenlijk simpel: Groningen staat het laagst op de ranglijst van de drie tegenstanders, dus zou drie punten tegen hen pakken de minst onoverkomelijke uitdaging zijn. Drie punten, zo zegt Luc, zijn tegen ‘de FC’ eigenlijk een must.

Felheid El Makrini
Mohamed El Makrini heeft zich in zijn eerste wedstrijden voor Roda JC laten zien als een felle strijder op het middenveld. Toch lijkt het, getuige de gepakte kaarten, allemaal nog wat onbesuisd. Wat ons betreft is die onbesuisdheid geen reden om El Makrini na zijn schorsing buiten de basis te houden. Integendeel: zijn balans, pit en voetballende kwaliteiten worden door Sem genoemd als belangrijke redenen om de middenvelder snel weer te laten terugkeren bij de eerste elf. El Makrini heeft nu al bewezen van meerwaarde te zijn van de ploeg en er wordt op gerekend dat de kaartenstroom middels interne overleggen binnen de perken kan worden gehouden.

Sparen voor later?
Het contrast tussen de wedstrijden in maart en de duels in april is groot: in de vierde maand van het jaar wordt er meteen gevoetbald tegen belangrijke concurrenten in de vorm van ADO Den Haag en PEC Zwolle. Toch is dat volgens ons geen reden om te zeggen dat in de lastigere duels daarop ingespeeld zou moeten worden – althans, tot op zekere hoogte. Een enkele speler met lichte pijntjes of jongens die op scherp staan zouden wellicht wat minder speeltijd kunnen krijgen in de lastigere duels, maar Roda JC is uiteraard niet bij machte om meerdere basisspelers aan de kant te houden. Je moet uiteraard elke wedstrijd proberen punten te pakken, want zo’n bonuspunt (of drie) bij pakweg FC Twente kan aan het einde van het seizoen het verschil maken tussen handhaving, nacompetitie of directe degradatie. Wat wel te overwegen zou zijn, is de instructie om in ieder geval de felheid in de duels tegen lastigere tegenstanders iets te beperken, om vervolgens tegen ADO en PEC meer erop te gaan.

Puntentotaal
Het wordt geen volle buit in maart, maar er gaan wel punten gepakt worden. Tegen Groningen moeten, zoals gezegd, de heren niet met minder tevreden zijn dan de volle winst. Tevens zit er zeker een punt in tegen FC Twente, zo liet ADO Den Haag afgelopen weekend nog zien. Tegen PSV heeft de redactie weinig illusies, zelfs al blijft Roda door de bekerstunts in het recente verleden een soort angstgegner voor de Eindhovenaren. Het aantal punten dat in maart wordt bijgeschreven is dus vier.

Foto: Roda JC Live