“We hebben erg veel geluk gehad”

Roda JC Kerkrade won vrijdag in Emmen met 2-3 van de plaatselijke FC. Dat ging met de grootste moeite. Na afloop wist commentator Sierd de Vos van FOX Sports trainer René Trost en Man of the Match Frank Demouge voor de camera te slepen.

Trost erkende dat de Kerkradenaren goed wegkwamen met de overwinning. “FC Emmen was de enige ploeg die vandaag (vrijdag, red.) voetbalde. We speelden zeker niet onze beste wedstrijd en hebben het heel moeilijk gehad. Na de 0-3 hadden we het gevoel dat we ze bij de strot hadden, maar ze komen nog terug. Over geluk hebben we absoluut niet te klagen gehad.”

Wat het vooral lastig maakte voor Roda, was dat Guy Ramos vlak voor de 0-3 tegen een oliedomme rode kaart aan liep. Op een ongevaarlijke plek op het veld, pakte Ramos met een onbezonnen sliding zijn tweede gele kaart. Ook Trost was niet blij met deze actie. “We slikken een domme rode kaart. Als die niet valt, kan je wat beter verdedigen en dan wordt het een heel andere uitslag. Nu moet je meer terug, want zij gaan opportunistisch spelen. Al bij al is Emmen echter gewoon een goede ploeg. Hier gaan veel ploegen struikelen, maar wij hebben deze horde genomen.”

Man van de wedstrijd was in Emmen Frank Demouge. Met een assist en een doelpunt was hij van levensbelang voor de ploeg uit Kerkrade. Demouge deed waar hij bekend om stond: sleuren en irriteren. “Er werden aardige duels uitgevochten, maar het was wel een zware wedstrijd. Zij hebben twee fysiek sterke verdedigers, die de duels niet schuwden. Dat doe ik ook niet! Als zij een beetje wild zijn, moet je je gewoon een keer laten vallen, of moet je je lichaam gebruiken.”

Demouge haalde zich de woede van Joop Gall op de hals, door zich makkelijk te laten vallen na een beuk van Bakkati. Uit de vrije trap die volgde, viel de 0-2. “Ik denk dat het niet zo veel uitmaakt hoe groot je bent, maar als je uit balans raakt, val je. Ik rekende er helemaal niet op dat Bakkati kwam, want de bal was nog niet eens in de buurt. We stonden onder druk, dus toen ik hem voelde, dacht ik: haal er even een vrije trap uit. Ze waren een beetje irritant aan het spelen en maakten aardig wat overtredingen. Ik wist wel dat hij ervoor zou fluiten.”

Rond zijn assist bij de 0-2 hing een zware lucht van hands. Demouge ontkende dat echter. “Ik dacht dat het geen hands was. Volgens mij kreeg ik ‘m op mijn borst. Het leek mij een geldige goal. De 0-3 raakte ik wel erg lekker, die viel mooi binnen. Vorige week had ik al een soortgelijke actie, maar die belandde op de paal. Toen dacht ik dat het wel afgelopen was, maar eigenlijk werd het pas vanaf dat moment echt lastig.”

Ook de spits erkende dat Roda goed wegkwam in Emmen. “We waren gelukkig. Zij hebben de beste kansen gehad over de hele wedstrijd en hadden pech met veel ballen die er net niet invlogen. Het zat bij ons mee, maar na de rode kaart kregen we het wel heel lastig. Dan is het alleen maar tegenhouden en dat kunnen we veel beter. Zij hebben een goede ploeg, het is wel knap dat we drie punten halen.”

Trost zag ook het belang van de spits in Emmen. “Hij is ontzettend belangrijk voor ons. Dat was hij ook al in de wedstrijden waarin hij niet scoorde, maar nu zie je het nog beter. Hij is op dreef!”

Foto: Pro Shots