Wedstrijdverslag | Roda JC ook in Heerenveen onderuit

Roda JC Kerkrade heeft zaterdagavond geen einde kunnen maken aan haar lange zegeloze reeks. In het Abe Lenstra Stadion was gastheer SC Heerenveen met 3-0 te sterk voor de Limburgers, die met een gewijzigde opstelling weinig in de melk te brokkelen hadden. Mitchell Te Vrede (2x) en Luciano Slagveer tekenden voor de Friese doelpunten.

Roda trad voor het eerst dit seizoen aan met een 5-3-2 formatie, waarbij Bart Biemans de meest verrassende naam in het basiselftal was. Het gaf de Kerkraadse ploeg in defensief opzicht wat meer zekerheid, maar het tekort aan mankracht in aanvallend opzicht leidde ertoe dat het team er in de eerste niet in slaagde om zich van de eigen helft af te voetballen. SC Heerenveen had de bal en nadat Slagveer twee keer ternauwernood van scoren werd gehouden, was het na een halfuurtje spelen raak voor de dominante thuisploeg.

Cavlan profiteerde van het slapende duo De Silva-Faik, schoot oog-in-oog met Van Leer op de paal, maar in de rebound kon Te Vrede de 1-0 binnentikken. De centrumaanvaller deed dat, zo leek het, in buitenspelpositie. Heerenveen drukte door en Roda kreeg 10 minuten na de 1-0 ook een tweede tegentreffer om de oren. De gevaarlijkste man aan de kant van de thuisploeg, Slagveer, was verantwoordelijk voor de treffer: zijn afstandsschot uit stand belandde precies in de rechterbovenhoek voorbij Van Leer, die de bal alleen maar kon nakijken.

Met een 2-0 ruststand was het voor de Kerkradenaren zaak om zich te herpakken voor de tweede helft, en er leek ook daadwerkelijk schot in de zaak te zitten. Het elftal van Kalezic voetbalde met meer pit en meldde zich met enige regelmaat bij het strafschopgebied van doelman Mulder, wat twee grote mogelijkheden op de aansluitingstreffer opleverde. Eerst zette De Silva zijn collega Paulissen met een fantastisch steekpassje vrij voor Mulder, die de stift van de aanvaller pareerde, en zo’n tien minuten later volleerde diezelfde Paulissen de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal, nadat Swinkels het leerwerk panklaar had teruggelegd.

Roda kreeg even later het deksel op de neus toen Heerenveen, dat in de tussentijd al regelmatig het doel van Van Leer onder vuur had genomen, een makkelijk gegeven penalty kreeg van scheidsrechter Van Boekel. Hij zag een overtreding van Biemans op Te Vrede in een fysiek duel, maar het vergrijp stelde op basis van de beelden bijzonder weinig voor. Hoe dan ook, de spits benutte de strafschop zelf en gooide daarmee het duel in het slot. Lichtpuntje aan Roda-zijde was het debuut van spits Tim Blättler (vorig jaar nog actief in de Tweede Klasse bij Chevremont), die Edwin Gyasi halverwege de tweede helft verving.

Door de zeperd in Friesland ziet Roda de tegenstander van vanavond 3 punten uitlopen op de ranglijst. De geel-zwarten blijven met 14 punten uit 14 wedstrijden steken op de dertiende plek op de ranglijst en zakken mogelijk nog een plekje, wanneer ADO Den Haag zondag een resultaat boekt op bezoek bij FC Groningen. Datzelfde FC Groningen is volgende week zondag de tegenstander in het Parkstad Limburg Stadion voor het team van Darije Kalezic.

SC Heerenveen – Roda JC Kerkrade 3-0 (2-0)
Goals: 1-0 Te Vrede (29′), 2-0 Slagveer (39′), 3-0 Te Vrede (71′ pen.).
Geel: Van den Boomen (HEE), Swinkels, Biemans, Rutjes (RJC)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Biemans, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – De Silva (62′ Rutjes), Van Hyfte (90+1′ Van Son), Faik – Paulissen, Gyasi (67′ Blättler)

Comments (1)

Comments are closed.