Wisselingen in basis moeten Roda JC helpen aan stunt

Vrijdagavond gaat Roda JC alweer voor de veertiende keer proberen om aan de zegeloze reeks een einde te maken. Een loodzware opgave, want er staat een uitwedstrijd tegen titelkandidaat De Graafschap op het programma. Roda JC Live blikt vooruit op deze wedstrijd.

Het was een debuut waar hij nog wel een nacht van wakker heeft gelegen, zo gaf Maurice Verberne toe tegenover De Limburger. De forse nederlaag tegen FC Den Bosch (1-5) was een flinke tik. Desondanks kwam de nederlaag voor de trouwe volger van Roda JC niet uit de lucht vallen. Een elftal zonder enige vorm van vertrouwen, dat met dezelfde elf namen start die al weken geen wedstrijd meer weten te winnen. Als je dan na zeven minuten op 0-2-achterstand staat en ook nog eens een rode kaart pakt, kan je tegen zulk een pijnlijke nederlaag aanlopen.

Voor Roda JC valt er hoe dan ook deze periode weinig eer meer te behalen. Het geeft Verberne de tijd om te experimenteren en enkele zaken om te gooien, zeker in een uitwedstrijd waar op papier weinig te halen valt. Roda JC tegen De Graafschap zal zelden hebben plaatsgevonden met zo’n groot verschil op de ranglijst. Een onverwacht resultaat op De Vijverberg kan precies het kleine beetje vertrouwen geven dat een elftal nodig heeft om zich aan vast te klampen.

Maar één doel

Bij De Graafschap staat alles in het teken van promotie. Een positie bij de eerste twee is de doelstelling, om rechtstreeks terug te keren naar de Eredivisie. Momenteel bezetten de Superboeren de derde plek op de ranglijst, maar met de tussenkomst van Jong Ajax is ook dit voldoende voor promotie. De periodetitel waar het elftal van Mike Snoei op jaagt is dan ook niet meer dan een leuke bijkomstigheid.

De Graafschap kan in elke linie bogen op een aantal sterkhouders. In het doel staat oude bekende Hidde Jurjus, terwijl in de verdediging Leeroy Owusu de boel bij elkaar houdt. Op het middenveld staat met Branco van den Boomen en Gregor Breinburg de nodige ervaring, terwijl voorin Ralf Seuntjens voor het nodige, bonkige gevaar zorgt. Met dertien doelpunten is de Seun of God niet voor niets clubtopscorer.

Onderling
De Graafschap   Roda JC
29 Gespeeld 29
11 Gewonnen 9
9 Gelijkspel 9
9 Verloren 11
46 – 40 (+6) Doelsaldo 40 – 46 (-6)

Eerder dit seizoen eindigde het duel tussen De Graafschap en Roda JC in een 1-1-gelijkspel. Veel mensen zullen de wedstrijd echter alleen herinneren vanwege de memorabele rust, waarin Mauricio García de la Vega met pek en veren uit het Parkstad Limburg Stadion werd verjaagd. Wat daardoor ondersneeuwde is dat Roda JC een prima wedstrijd speelde en eigenlijk zichzelf tekortdeed, door maar een punt aan de wedstrijd over te houden.

Op De Vijverberg heeft Roda JC het over het algemeen lastig tegen De Graafschap. Sinds Roda’s promotie naar de Eredivisie, begin jaren ’70, werd er nog maar vier keer gewonnen in Doetinchem. Daarvan overigens wel twee keer in de laatste vier wedstrijden, waaronder het ene andere duel in de Eerste Divisie. Op 28 november 2014 kwam De Graafschap nog op voorsprong, maar onder andere door twee rode kaarten kon Roda langszij komen en uiteindelijk de wedstrijd winnen.

Wisselingen

Mike Snoei kan op het middenveld geen beroep doen op sterkhouder Gregor Breinburg. Hij is geschorst en wordt waarschijnlijk vervangen door Stef Nijland. Cultvoetballer Ted van de Pavert keert juist terug van een schorsing. Toine van Huizen is langdurig geblesseerd en Jeremy Helmer is geblesseerd teruggekeerd naar AZ.

Verwachte opstelling De Graafschap: Jurjus – Owusu, Van Heertum, Van de Pavert, Baas – Vet, Van den Boomen, Nijland – Van Mieghem, Seuntjens, Blummel.

Bij Roda JC heeft Maurice Verberne laten doorschemeren een en andere te gaan wijzigen na de blamage tegen FC Den Bosch. Allereerst is het verdedigend puzzelen voor de interim-coach. Pepijn Schlösser is geschorst en Yann Bisseck, Mitchel Keulen, Niels Verburgh en Maxime Gunst zijn geblesseerd. Richard Jensen, Roshon van Eijma en Timothy Durwael keren daardoor waarschijnlijk terug in de basis. Antonio Cotán wordt waarschijnlijk geslachtofferd voor zijn matige prestatie van vorige week, waardoor Nicky Souren weer een kans krijgt. De meest opvallende wijziging lijkt echter in het doel te gaan plaatsvinden, met de lang verwachte terugkeer van Radomir Novakovic in de basis.

Verwachte opstelling Roda JC: Novakovic – Durwael, Werker, Jensen, Van Eijma – Rösch, Klaasen, Souren – Croux, Ugbo, Alberg.

De wedstrijd, die om 20:00 begint, staat onder leiding van scheidsrechter Martin Pérez. U kunt de wedstrijd live volgen via ons Twitter-account.

Foto: Roda JC Live