“Je weet niet met wie, maar wel hoe ze spelen”

Maandagavond onderbreekt menig Kerkradenaar zijn carnavaleske activiteiten voor eventjes, want dan moet Roda JC Kerkrade weer aan de bak. Om 20:00 is op Sportpark de Toekomst in Amsterdam Jong Ajax de tegenstander. René Trost blikt in gesprek met Roda JC Club TV vooruit op het duel met de beloftenploeg.

Na de beroerde start in 2015 heeft de ploeg de draad weer opgepakt met overwinningen tegen FC Eindhoven en FC Volendam. “De druk is er wel een beetje vanaf, denk ik. Je had die overwinningen nodig en het is mooi dat we weer zes punten hebben gepakt. Herpakken doe je je echter vooral door het vertoonde spel, want dat was echt slecht. Zo snel kan het gaan in het voetbal: na MVV is alles kommer en kwel, en sta je drie punten achter op de nummer twee. Nog geen weekje later sta je echter opeens weer drie punten los. Dat is lekker, maar nu komen de echte wedstrijden.”

In de afgelopen wedstrijden heeft Trost in de spits weer voor iemand anders gekozen, namelijk voor Regino Cicilia. Dit ging ten koste van Frank Demouge. “Frank was lang geblesseerd; het gaat wel beter, maar hij was nog niet helemaal fit. Anco was geschorst tegen Eindhoven en Johan Plat is geblesseerd. Dan moet je kiezen tussen Schreurs en Cicilia. Met zijn werklust en loopvermogen leek Regino me de ideale persoon om mee te beginnen. Dat deed hij uitstekend in Eindhoven, dus daarom heb ik hem tegen Volendam laten staan.”

Roda kampt in aanloop naar het duel met de kleine Godenzonen met een heuse griepepidemie. “Tom (van Hyfte, red.) was behoorlijk ziek, nu is Cicilia weer ziek. Het is nogal hardnekkig en het heerst. Tom zal er maandag wel weer helemaal bij zijn, denk ik.” Wat betreft de schorsing van Jansen, is er nog geen nieuws. Maandag is hij, hangende de zaak, wel gewoon speelgerechtigd. “Het zal me benieuwen. Misschien is hij er daarna zes weken niet of bij, of misschien is hij helemaal van de straf af. Iets anders zal het niet worden.”

Over een eventueel carnavalseffect maakt Trost zich geen zorgen. “Dat is onzin. Ik ben helemaal niet zo’n carnavalist, dus dat heeft geen invloed. We moeten die pot gewoon winnen, ook al weet je niet zo goed wie je tegenover je hebt. Daar hoor je mij echter niet over klagen, want we moeten van onszelf uitgaan. Ze spelen namelijk wel altijd op dezelfde manier, met veel voetbal en beweging. Daar moet je zelf gedisciplineerd tegenover staan, dan denk ik bijvoorbeeld aan Eindhoven-uit. Als wij met discipline spelen tegen zo’n voetballend elftal, kunnen we die wedstrijd echt wel winnen.”

Foto: Pro Shots