Nabeschouwing | Verschrikkelijke sneeuwman Gustafson doet Groningen beven

Het had er alle schijn van dat Roda voor de derde keer op rij erin ging slagen om FC Groningen in het Parkstad Limburg Stadion over de knie te leggen. Aan de hand van de excellerende Simon Gustafson had de thuisploeg haar zaken uitstekend op orde, maar onder meer een rode kaart gooide roet in het bevroren Kerkraadse eten. Roda JC Live blikt terug.

Sneeuw
Weer of geen weer. Die sticker kunnen we zonder twijfel op zondag 10 december plakken. Ondanks dat de wegen glad waren, het speelveld besneeuwd en de temperaturen zich op een peil bevonden waarbij menig ijsbeer de kachel een standje hoger zou zetten, werd er in Kerkrade ‘gewoon’ gevoetbald. Met een dosis voorzichtigheid, goede wil, een oranje bal en vooral sneeuwschuivers kom je tenslotte al een heel eind. Waar je ook een eind mee komt, zo bleek zaterdag, is een Scandinaviër in je elftal. Vraag dat maar aan Robert Molenaar, want buiten Billy-kasten en Köttbullar-schotels heeft Zweden nog meer succesexemplaren voortgebracht.

Bij vlagen geniaal
Simon Gustafson is zo’n exemplaar. De dit seizoen van Feyenoord gehuurde spelmaker scoorde in de eerste wedstrijd van het seizoen, op bezoek bij PEC Zwolle, tweemaal, maar sindsdien stond de middenvelder droog. Droog was het zondag zeker niet, en dat gold ook voor Gustafson, want die nam in zijn natuurlijke habitat met twee doelpunten het heft in handen. Eerst door attent te reageren toen Groningen-keeper Sergio Padt, gedwongen door de omstandigheden, een schot van Dani Schahin moest loslaten in de doelmond, daarna door na een goede interceptie op technisch fenomenale wijze van 25 meter de bal in het mandje te leggen. Die tweede treffer was een perfecte weergave van de voetballer Gustafson: fel en agressief, door zijn tegenstander de bal te ontfutselen, en bij vlagen geniaal, op het moment dat hij besluit met de buitenkant van de schoen de uit zijn doel gekomen Padt volstrekt voor paal te zetten.

Een mythisch toneel in barre omstandigheden, het PLS. (Roda JC Live)

Direct spel
Het waren echter niet alleen de doelpunten die Roda in het eerste halfuur van de wedstrijd onderscheidden van FC Groningen. De Kerkradenaren waren beter dan de tegenstander in staat om zich aan de barre omstandigheden aan te passen, door directer en simpeler te spelen en niet al te lang te breien op het middenveld. Dat sorteerde met name op de rechterflank effect via de opstomende Mikhail Rosheuvel, en door de as waar de ditmaal niet uitgefloten Dani Schahin een uitstekend aanspeelpunt vormde. Roda leek de wedstrijd zo aardig onder controle te hebben en wist dat bovendien met de 2-0 voorsprong ook in de score uit te drukken. Aan de hand van Gustafson deed Roda het toch al kwakkelende Groningen beven.

Momentum
Echter, als er iets is waar men in Groningen in de afgelopen jaren aan gewend is geraakt, zijn het wel bevingen. Of die nou voortkomen uit gaswinning, of geknoei op Kerkraadse skipiste’s. De aansluitingstreffer van Tom van Weert lag enkele minuten na de 2-0 al achter Hidde Jurjus, een tegentreffer die té makkelijk en té snel viel. Het momentum verschoof daardoor razendsnel van geel-zwart naar groen-wit, voor zover die zichtbaar waren op de sneeuw- annex kunstgrasmat. De rapen waren helemaal gaar toen Adil Auassar in de tweede helft zijn team in een benarde positie bracht, door én een penalty weg te geven én dat te bekopen met een rode kaart. Of het nou een lichte overtreding was of niet, de verdediger zal zich achteraf wellicht realiseren dat het verstandiger was geweest om het risico niet te nemen en Hidde Jurjus de kans te geven oog-in-oog met de Groningen-spits redding te brengen.

Ook de oranje bal werd uit de kast gehaald. (Roda JC Live)

Gemengde gevoelens
Die redding kwam er bijna alsnog, toen de Roda-goalie zijn hand tegen Van Weert’s inzet vanaf elf meter kreeg, maar de bal toch in het net verdween. Een fikse domper dus voor de Kerkradenaren, die de voorsprong zagen verdampen in een wedstrijd waarbij het er aanvankelijk zo rooskleurig uitzag. Bovendien is het niet de eerste keer dat Roda zichzelf met een rode kaart tekort doet; eerder gaf het op bezoek bij Excelsior daarmee het uitzicht op een resultaat weg, ook toen tegen een op het oog kwetsbare ploeg. Wat dat betreft waren er gemengde gevoelens bij de puntendeling van zondag, wetende dat de Groningers een halfuur lang met een man meer op het veld stonden. Dat overtal kon de ploeg van Ernest Faber desondanks amper benutten, onder meer doordat Roda koos voor een gestructureerde defensieve organisatie. Van Weert dook in de slotfase eenmaal levensgevaarlijk op bij de eerste paal, maar verder hield het team van Robert Molenaar relatief eenvoudig stand.

Meten
Al met al stond er dus wederom een elftal op het veld dat zich absoluut kon meten met de tegenstander; deels door de omstandigheden, maar toch vooral door een toenemend zelfbewustzijn, werkende automatismen en individuele klasse. Woensdag staat de volgende krachtmeting alweer op het programma, in Den Haag tegen ADO. Lokale sneeuwfronten zijn ook dan welkom.

Foto’s: Roda JC Live