Sterke eerste helft levert eenvoudige zege bij TOP Oss op

De verraderlijke uitwedstrijd bij TOP Oss draaide voor Roda JC uit op een gemakkelijke avond. Binnen een half uur stond het al 0-3, de uiteindelijke eindstand was 1-4.

Nog voor aanvang van het duel kreeg de ploeg van Bas Sibum al een tegenvaller te verwerken. Matisse Didden bleek tijdens de warming-up toch niet fit genoeg te zijn. Orhan Dzepar, die terugkeerde in de basis, zakte daardoor een linie en Sami Ouaissa mocht onverwacht toch vanaf het begin meedoen. Door die last-minute wijziging liet Roda zich echter niet van de wijs brengen, want binnen de 100 seconden stond de 0-1 al op het bord. Arjen van der Heide ging de combinatie aan met Enrique Peña Zauner en schoot vervolgens met wat geluk raak in de korte hoek.

Ook na de openingstreffer lag het initiatief bij Roda. Oss-trainer Ruud Brood, waarvan bekend is dat hij harde ingrepen niet schuwt, stapte al na zestien minuten van zijn tactiek met vijf verdedigers af. Xander Lambrix werd het kind van de rekening en verliet boos het veld. Vrijwel direct na de tactische omzetting van TOP was het echter alweer raak. Een vlijmscherpe steekpass van Walid Ould-Chikh zette Ouaissa oog in oog met doelman Mike Havekotte: 0-2. Enkele minuten later mocht Havekotte weer vissen, toen Van der Heide van afstand de bal precies in de hoek prikte.

Dat stormachtige eerste half uur bleek duidelijk genoeg voor de overwinning en dus ging Roda het iets rustiger aan doen. In de tweede helft mocht TOP meer komen, maar tot grote kansen leidde dat evenwel niet. Na een uur spelen kwamen de Kerkradenaren zelfs op 0-4 door een alerte reactie van spits Václav Sejk op een voorzet van Ouaissa. Een kleine smet was de 1-4 van Delano Ladan, die profiteerde van slordig balverlies van Dzepar op eigen helft en zodoende de thuisploeg de eretreffer bezorgde.

Daarmee stond de eindstand op het bord, waarna de wedstrijd rustig naar het eind kabbelde. Er lagen voor Roda nog wel mogelijkheden om de score te vergroten in de counter, maar daarvoor speelde de ploeg van Bas Sibum te slordig. Het gat naar FC Groningen wordt door de driepunter vergroot naar zes punten; de noorderlingen gaan zondag nog op bezoek bij VVV-Venlo.

Foto: Roda JC Live