Roda, ploeg in vorm, treft opnieuw directe concurrent

De thuiswedstrijd tegen NEC is opnieuw een ‘zespuntenduel’ voor Roda JC. Jurgen Streppel beschikt over een fitte selectie voor het duel tegen de Nijmegenaren, die evenveel punten hebben, maar nog wel een plek hoger staan.

Roda kan tegen vrijdagavond (21:00 uur) weer een zege toevoegen aan de zeldzame serie, die de ploeg aan het neerzetten is. Tegen Helmond Sport boekten de Kerkradenaren de vijfde zege op rij, iets dat sinds 1994 niet meer is voorgekomen. In dat historische seizoen, toen Roda tweede eindigde in de Eredivisie, werden zeven wedstrijden op rij gewonnen. Met een zesde overwinning zou de evenaring van dat clubrecord serieus in zicht komen, zij het op een lager niveau.

Niet dat winnen van de Goffertclub een sinecure is voor Roda JC. Sterker nog, in de eerste divisie wist Roda nog nooit te winnen van NEC. Maar liefst vijf keer werd verloren en één keer wisten de Limburgers een puntje over te houden aan het treffen. Dat was eerder dit seizoen. Als je naar alle wedstrijden kijkt, is het beeld voor Roda positiever: in 85 wedstrijden won Roda 39 keer, tegenover 28 verliespartijen. Kijk je alleen naar thuiswedstrijden, dan slaat de balans helemaal in het voordeel van de geel-zwarten door. Hun laatste zege dateert wel alweer van 2017, toen de ploeg van Darije Kalezic handhaving veiligstelde in De Goffert (1-2).

Eind november eindigde de uitwedstrijd in Nijmegen in 1-1. Roda kwam goed voor de dag en de 0-1 van Kees Luijckx was dan ook terecht. Het team van Jurgen Streppel dicteerde het duel, totdat Roland Alberg met een onnodige rode kaart eigenhandig de wedstrijd op zijn kop zette. Dat NEC daarna slechts een keer scoorde mocht een wonder heten, want de Nijmegenaren misten bijvoorbeeld nog een penalty. Met het punt was Roda uiteindelijk dan ook het meest gelukkig.

Vrijdagavond ontmoet Roda een ploeg die de laatste weken matig in vorm is. De thuiswedstrijd tegen De Graafschap ging – met publiek op de tribunes – verloren, en daarvoor werd ook verloren tegen MVV en VVV. De laatste overwinning van NEC dateert daardoor alweer van eind januari, wat een maand waarin de club aardig wat punten wist te sprokkelen.

Roda JC, juist een van de ploegen in vorm in de eerste divisie, leeft met een volledig fitte selectie toe naar het duel. Alleen Stefano Marzo ontbreekt: de rechtsback liep tegen Helmond Sport tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan. Stan van Dijck lijkt een logische vervanger, aangezien Pepijn Schlösser niet meer in de plannen van Streppel lijkt voor te komen. Fabian Serrarens lijkt vooralsnog in de basis te blijven staan, ondanks de goede invalbeurten van Dylan Vente.

Verwachte opstelling Roda JC: Hoekstra – Van Dijck, Luijckx, Bakker, Absalem – Klaasen, Falkenburg, Bouchouari – Goppel, Serrarens, Pflücke.

Foto: Roda JC Live