Achtergrond | Roda ‘relatief’ vijfde best bezochte club
Nu de oliebollen op zijn en de vuurwerkpotten hun voorraad in de atmosfeer hebben geschoten is het weer tijd om aan de slag te gaan. Voor de winterstop en z’n onvermijdelijke transfergeruchten echter écht losbarst kijken we nog een keer terug op de afgelopen seizoenshelft. Specifiek nemen we in dit artikel een kijkje naar de publieke belangstelling voor de achttien clubs in de Eredivisie: hoeveel ‘leven’ deze clubs bij de fans?
Om de populariteit van clubs te bepalen is het natuurlijk makkelijk om af te gaan op de absolute bezoekersaantallen, maar dat is flauw – immers, sommige clubs hebben nou eenmaal een grotere fanschare dan andere clubs. Ook het afzetten naar de stadioncapaciteit levert een irreëel beeld op, daar sommige clubs bij de bouw van hun stadion de verwachte opkomst mogelijk te ruim hebben ingeschat en bij andere clubs de stadions simpelweg te klein zijn voor de vraag naar kaarten. Bovendien is het lastig om voor elke individuele wedstrijd de daadwerkelijke capaciteit te bepalen – vaak worden bij risicowedstrijden immers extra ‘buffervakken’ ingezet om rivaliserende fangroepen uit elkaar te houden. Zodoende hebben wij een alternatieve methode bedacht die volgens ons een iets realistischer beeld schetst: de toeschouwersaantallen afgezet naar het aantal behaalde punten. Deze methode laat zien hoeveel ’toeschouwers per punt’ elke club verwelkomt. Met andere woorden: als een club weinig punten haalt maar het toeschouwersaantal relatief hoog is, scoort de club beter op deze ranglijst. Andersom scoort een club laag als slechte prestaties samengaan met een groot verval in publieke belangstelling, terwijl ook sterke prestaties in combinatie met een kleine opkomst een negatieve uitwerking hebben.
Met de gebruikte methode komen, zoals ook in de tabel hieronder zichtbaar is, een aantal interessante resultaten naar boven: natuurlijk presteren Feyenoord en Ajax traditioneel goed wat publieke interesse betreft, maar veel relevanter is de hoge score van FC Twente, NAC Breda en, jazeker, Roda JC Kerkrade. De Limburgse club staat net over de helft van het seizoen op het dramatische aantal van elf punten, maar mag een zodanig aantal bezoekers verwelkomen dat we kunnen stellen dat de club ondanks de matige prestaties nog altijd bijzonder populair is in de regio. Roda is met z’n vijfde plaats en een score van meer dan duizend punten één van de hoogvliegers als het gaat om bezoekersaantallen in de Eredivisie en daar mogen we met zijn allen toch best een beetje trots op zijn.
Verdere opvallendheden zijn lager in de tabel zichtbaar. Zo presteren ook FC Groningen en Willem II relatief goed, terwijl clubs als PSV, FC Utrecht en PEC Zwolle een stuk lager te vinden zijn. Een belangrijke opmerking die hierbij moet worden gemaakt, en wat al eerder in dit artikel is benadrukt, is dat ook hier de stadioncapaciteit bij sommige clubs de beperkende factor is. De Eredivisie is ondanks een lichte afname nog altijd een van de best presterende competities in Europa als het gaat om procentuele stadionbezetting en veel clubs vullen per thuiswedstrijd meer dan negentig procent van al hun beschikbare stoeltjes. Dit betekent dat een allesomvattend beeld van hoeveel clubs afgezet naar hun prestaties niet geschetst kan worden. Clubs als PEC Zwolle en SBV Excelsior zouden in theorie hoger kunnen scoren in deze tabel indien de stadioncapaciteit hoger was. Dit overzicht dient zodoende slechts als grove inschatting te worden geïnterpreteerd. Desondanks mag nogmaals benadrukt worden dat Roda JC Kerkrade een bijzonder populaire club is in het land – dat belooft wat mochten de resultaten na de winterstop significant gaan verbeteren.
Header: Roda JC Live; cijfers bezoekersaantallen: Soccerway.com, Transfermarkt.nl.