“Als we voor elkaar vechten, zijn we niet te stoppen”

Maandagavond boekte Roda JC Kerkrade haar eerste thuiszege in de Jupiler League in 2015. Het altijd gevaarlijke FC Volendam werd met 3-2 terug naar huis gestuurd. Na afloop van de wedstrijd reageerden linksback Ard van Peppen, coach René Trost en doelpuntenmaker Edwin Gyasi voor de camera van Fox Sports.

“Het heeft ook met de mindset te maken”
Roda kwam wel vroeg op achterstand tegen Het Andere Oranje en had in de openingsfase van de wedstrijd weinig in de melk te brokkelen, maar slaagde erin om zich te herpakken. Ard van Peppen: “De eerste 10 minuten hadden we het lastig omdat we geen grip kregen op hun, maar daarna zetten we ons er overheen. Maar ik denk dat het heel knap is dat, gezien de situatie waarin we zitten, we zo hebben gevoetbald op momenten. Dat verdient alleen maar complimenten voor onze instelling.” Desalniettemin kregen de geel-zwarten, ondanks het vele balbezit op de speelhelft van Volendam, weinig 100%-kansen, maar de grootste mogelijkheid in de tweede helft werd via Edwin Gyasi wel feilloos afgerond. “Dat dwing je wel een beetje af”, aldus Van Peppen. “De afgelopen wedstrijden hebben we niet altijd alles kunnen brengen, door de omstandigheden en hoe het ook loopt in die wedstrijden, en dat hebben we nu en afgelopen vrijdag wel gedaan. Dan dwing je dat geluk af, dat die kans er net in gaat, dat heeft ook met de mindset die je in een wedstrijd hebt te maken. In de afgelopen wedstrijden kregen we ook wel wat kansen, maar dan maak je ze net niet. Nu wel.”

“Uiteindelijk winnen we dik verdiend”
Hoofdtrainer René Trost vond de 3-2 eindstand een magere afspiegeling van de krachtsverhouding tussen beide teams. “Ik vond het geen moeizame overwinning. De vrije trap die in de laatste minuut erin vliegt en de 3-2 betekent, doet misschien wat af aan het spel dat wij gespeeld hebben. Behoudens de eerste 10 minuten, waarin Volendam fors en flink van start gaat, hebben we de wedstrijd overgenomen en hebben we volgens mij dik verdiend gewonnen. We hadden nog eerder de 4-1 of 5-1 kunnen maken, in plaats van dat het 3-2 wordt.” De felle openingsfase van de palingboeren leek aanvankelijk roet in het eten te gaan gooien, maar in tegenstelling tot vorige wedstrijden konden de Kerkradenaren maandagavond wél een tandje bijschakelen. Trost: “De goal (0-1 na 2 minuten, red.) hebben we geslikt. Ik denk dat we daar 3 of 4 weken geleden niet meer bovenop gekomen waren. Nu ben je in staat om het spel naar je toe te trekken, met daarbij misschien het geluk dat je snel zelf scoort. Ondanks de situatie waarin we zitten – we zijn ons nog altijd aan het herpakken – zie je dat we kunnen voetballen, dat we erin slagen om een wedstrijd naar onze hand te zetten en uiteindelijk dan ook verdiend winnen.”

“Als ik scoor, loop ik gelijk naar het publiek”
Edwin Gyasi bleek uiteindelijk de matchwinner namens de thuisploeg. De watervlugge aanvaller liet in de 66e minuut zijn eerste Jupiler League-treffer in dienst van de Limburgers aantekenen en deelde zijn vreugde met de opnieuw goed gevuld Koempeltribune. “Hij zat er lekker in, ja. Toen ik de verdediger voorbij was, wist ik al dat ik zou gaan scoren. En het publiek vindt het mooi als ik acties maak, dus als ik scoor loop ik gelijk naar ze toe.” Net als Van Peppen en Trost was de buitenspeler van mening dat er weinig op de driepunter viel af te dingen. “We waren we de betere ploeg en hadden heel veel balbezit. Tegen FC Eindhoven gingen het bij vlagen ook wel goed, maar vandaag was echt onze beste wedstrijd na de winterstop.” Volgens de 23-jarige Gyasi is het, geloof het of niet, van belang dat er 90 minuten gestreden wordt binnen de lijnen. “We hebben voor elke wedstrijd vertrouwen gehad. Direct na de winterstop ging het 3 keer mis, dat kan gebeuren. Maar je ziet dat als we voor elkaar vechten op het veld, dan zijn we niet te stoppen.”

Foto: Pro Shots