Verslag | Roda wint tweede cruciale duel op rij

Roda JC Kerkrade heeft na de belangrijke 0-2 overwinning afgelopen vrijdag in Eindhoven wederom goede zaken gedaan in de strijd om de beste uitgangspositie voor de nacompetitie. Voor ruim 9000 toeschouwers werd een inspiratieloos FC Volendam, anders dan de uitslag doet vermoeden, zonder grote moeite met 3-2 aan de kant gezet.

Roda JC oogt sinds dit weekend weer als een ploeg die ergens om strijdt, al begon het duel razendsnel met een tegenslag: binnen drie minuten lag de bal al achter Verbist nadat Kevin Brands zonder enige defensieve tegenstand de openingsgoal op het scorebord wist te brengen. Het antwoord van de thuisploeg volgde echter al snel: uit een hoekschop kopte Bart Biemans de 1-1 binnen en lag het duel razendsnel weer helemaal open.

Een doelpuntenfestival leek in de maak, maar na de twee vlotte openingsdoelpunten bleef het lang stil achter beide doellijnen. Het overwicht van FC Volendam verdween langzaam en Roda JC zette meer en meer aan, maar tot grote kansen leidde dat lange tijd niet. Uiteindelijk kwam de voorsprong toch nog diep in blessuretijd van de eerste helft, toen Soufian Akouili de bal achter de eigen doelman Zwarthoed werkte: 2-1. Zo kon Roda JC met enige mazzel met een voorsprong de rust in, waarmee de basis werd gelegd voor de tweede driepunter in vier dagen tijd.

Na de rust bleef Roda JC de sterkere ploeg; FC Volendam speelde afwachtend, maar was niet bij machte om heel veel te creëren en dus had doelman Verbist een overwegend simpele koude maandagavond. Van Limburgse zijde hield het qua kansen ook niet bepaald over, totdat Edwin Gyasi een fraai één-tweetje met Rigino Cicilia koel afrondde en de voorsprong voor de thuisploeg verdubbelde.

Volendam werd nu iets meer wakker maar het duel bleef eenzijdig en bij vlagen zelfs een lastig hulpmiddel in de overlevingsstrijd tegen winterkou. Enige sensatie volgde ondanks enkele kansen aan beide kanten daarom pas diep in blessuretijd, toen Bradley Kuwas een vrije trap fraai binnenschoot en daarmee Volendam weer de aansluiting gaf. Naderhand liet scheidsrechter Braamhaar wat langer doorspelen dan de minimale speeltijd van drie minuten, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar.

Dankzij de zege van Roda JC en de uitslagen op de andere velden staan de Limburgers na vanavond stevig op de tweede plek met drie punten voorsprong op FC Eindhoven en zeven punten op het drietal clubs FC Volendam, FC Emmen en Sparta Rotterdam. In de derde periode vinden we Roda terug op de achtste plek met negen punten; zes punten achterstand op (ook hier) koploper N.E.C.