‘Beklonken: Van Leer tekent voor vier jaar bij Ajax’

Binnen mum van tijd zijn Roda JC Kerkrade en AFC Ajax tot een akkoord gekomen betreffende Benjamin van Leer. De sluitpost tekent volgens De Telegraaf voor vier seizoenen in Amsterdam.

Twee dagen geleden (maandag, red.) werd bekend dat Van Leer de beoogde vervanger zou zijn van Diederik Boer bij Ajax. Dinsdag zou de directie van de Nederlandse recordkampioen contact op hebben genomen met ‘Kerkrade’ en een dag later is de deal dus al beklonken. Volgens Ajax-watcher Mike Verweij tekent Benjamin van Leer voor vier seizoenen een contract in de hoofdstad.

700.000 Euro voor Roda, exclusief bonussen
Bevestiging van beide clubs wordt spoedig verwacht. Van Leer zal de eerste weken sowieso eerste keeper zijn bij de Europa League-finalist, aangezien zijn concurrent André Onana nog op vakantie is na de Confederations Cup. Volgens Telegraaf-journalist Verweij maakt Ajax een bedrag van 7 ton over aan Roda JC. Aangezien Roda alle inkomsten boven 500.000 euro moest delen met Van Leer, kost de overgang de Amsterdammers nu in totaal zo’n 900.000 euro. Dat bedrag kan via bonussen nog behoorlijk oplopen, richting, afhankelijk van Ajax’ en Van Leer’s prestaties in het komend seizoen.

Betrouwbare sluitpost
Van Leer was sinds de zomer van 2014 actief bij de Koempelclub. Waar hij in het eerste seizoen, in de Jupiler League, nog tweede keus was achter Bram Verbist, groeide hij sinds de cruciale play-off-serie in dat seizoen uit tot de onbetwiste eerste doelman van Roda JC. De 25-jarige Houtenaar toonde zich ook op Eredivisie-niveau een uitstekende keeper. Ondanks dat de Limburgers het afgelopen seizoen als zeventiende eindigde, waren er slechts vijf Eredivisie-goalies die vaker ‘de 0’ hielden dan Van Leer, die nog tot medio 2019 een contract had in Kerkrade.

Keepersprobleem
De vlotte transfer van Van Leer zadelt Roda JC wel met een (tijdelijk) keepersprobleem op. Drie dagen voor de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen (zondag is de eerste training, red.) bevindt er zich namelijk geen enkele keeper  in de selectie van coach Robert Molenaar. Eerder vertrokken Yves de Winter (aflopend contract) en Nick Wolters (naar FC Dordrecht) al bij de Kerkradenaren.

 

Benjamin van Leer, vlak voor de beslissende play-off-wedstrijd tegen MVV. (Roda JC Live)

Header: Roda JC Live