Beoordelingen | Defensieve krachten uitblinkers in 2017

Nu het seizoen 2016/17 er eindelijk écht op zit is het tijd om terug te blikken op de roerige voetbaljaargang die achter ons ligt. In de rubriek Top/Flop beoordeelt Roda JC Live na elke wedstrijd de spelers op hun individuele prestatie. Deze beoordelingen staan uiteraard niet op zichzelf: wie alle cijfers van de selectie op een rijtje zet, kan uitvinden wie door Roda JC Live werden gezien als de meest waardevolle spelers van het afgelopen seizoen. Dat is precies wat is gedaan en in dit artikel wordt nog eens overzichtelijk weergegeven hoe alle spelers hebben gefunctioneerd.

Tweede seizoenshelft: Van Leer trekt lijn door
Wat niemand zal verrassen is dat doelman Benjamin van Leer, net als voor de winterstop, de grote uitblinker was bij Roda JC. De Houtense doelverdediger heeft een gigantisch aandeel gehad in de handhaving van de club en staat meer dan terecht bovenaan het spelersklassement van Roda JC Live. Wat verder opvalt is dat Van Leer, zij het op gepaste afstand, wordt gevolgd door spelers die (vooral) defensief hebben bijgedragen aan de seizoensprestatie van de club. Frederic Ananou, Christian Kum en Adil Auassar vormen de subtop achter Van Leer. Daarachter hebben Ard van Peppen en Martin Milec eveneens een voldoende gemiddelde bij elkaar gevoetbald, terwijl ook Mohamed El Makrini en Mikhail Rosheuvel positief zijn opgevallen.

Helaas zijn het echter niet alleen maar prima beoordelingen waar we het over hebben in dit overzicht. Dat kan natuurlijk ook niet anders, met een zeventiende eindklassering in de Eredivisie. Spelers die lager dan een zes als eindcijfer scoren hebben dat veelal te danken aan een te grote wisselvalligheid in hun prestaties. Met name Dani Schahin (enkel een sterk begin) valt op, terwijl ook Gyliano van Velzen en Mitchel Paulissen (uiteenlopende cijfers) gemiddeld genomen ondermaats hebben gepresteerd dit seizoen. Daarbij moet meteen de opmerking worden gemaakt dat de gemiddelden niet heel ver uit elkaar liggen – echt grote verschillen zijn, behoudens het excellente presteren van Benjamin van Leer, over het algemeen redelijk verwaarloosbaar. Alle cijfers van de tweede seizoenshelft zijn hieronder te vinden, waarbij moet worden opgemerkt dat voor de collectieve wanprestatie bij ADO Den Haag geen reguliere Top/Flop is gepubliceerd, waardoor er ook geen spelersbeoordelingen zijn uitgebracht voor dat duel.

Opmerking: spelers in het rood hebben te weinig gespeeld om mee te worden genomen in verdere analyses.

Nacompetitie: Dijkhuizen en wederom Van Leer
In de vier wedstrijden om handhaving in de Eredivisie liepen de prestaties misschien wel verder uiteen dan gedurende het reguliere seizoen. Hoewel Van Leer wederom stabiel speelde, bleek Henk Dijkhuizen de verrassende grote uitblinker van de succesvolle weken die Roda JC langs Helmond en Maastricht voerden. Opvallend zijn verder de enorme verschillen die de cijfers van Tom van Hyfte laten zien: compleet onzichtbaar en ronduit slecht in het tweeluik tegen Helmond, gevolgd door een sterke wedstrijd in Maastricht en een degelijke afsluiting van het seizoen in Kerkrade. Alle beoordelingen zijn hieronder te vinden – spelers die in het rood zijn uitgelicht hebben slechts één van de vier wedstrijden gespeeld.

Ook volgend seizoen zal Roda JC Live na (bijna) elke wedstrijd weer alle spelers individueel beoordelen op hun presteren.