Column Sem | Realistische Harm een welkome versterking

Het verlossende woord kwam maandag van Harm van Veldhoven zelf: hij keert terug bij Roda JC Kerkrade, ditmaal als technisch directeur. Hij moet een belangrijke spil worden in het traject om de Kerkraadse club om te turnen van een zompig moeras tot een bloeiende siertuin. Zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar dit lijkt mij op voorhand een uitstekende zet.

Dat klinkt u misschien vreemd in de oren, die ‘uitstekende zet’. Zo is het publieke wantrouwen in de nog zittende bestuurders, die nu dus Van Veldhoven aanstellen, beperkt. Iets met een houdbaarheidsdatum, zullen we maar zeggen. Daarnaast is Van Veldhoven’s ervaring als technisch directeur gering: hij vulde die functie het afgelopen anderhalf jaar in bij FC Eindhoven, een ploeg die dit seizoen muurvast zat in de middenmoot van de Jupiler League en de play-offs niet haalde. Dat zegt natuurlijk niet alles, aangezien het een club is die altijd te maken heeft gehad met een beperkt budget en in voorgaande jaren weliswaar regelmatig in de top-5 eindigde, maar in deze eeuw nog geen moment écht dichtbij promotie naar de Eredivisie kwam. Hoe dan ook, het zijn geen cijfers die bij voorbaat de aandacht trekken van een Eredivisie-club. Waarom haalt Roda hem nu dan binnen?

Vooral natuurlijk omdat Van Veldhoven Roda JC door en door kent, en vice versa. Tussen november 2008 en juni 2012 was hij 3,5 jaar de hoofdcoach in het Parkstad Limburg Stadion. Een dienstverband dat een regelrecht succes zou blijken: in zijn eerste halfjaar hield hij Roda met kunst- en vliegwerk in de Eredivisie (dat weten ze in Leeuwarden nog wel na te vertellen), om in de drie seizoenen erna een gestage opmars te maken naar de middenmoot en subtop van de Eredivisie. Mannen als Mads Junker, Ruud Vormer, Willem Janssen, Anouar Hadouir en Davy de Fauw waren de steunpilaren in de Roda-selectie in die jaren. Een selectie die het in eigen huis iedere topploeg lastig kon maken en met dynamisch combinatie- én countervoetbal net geen Europees voetbal wist te bereiken: kortom, het was een uitstekende match tussen Van Veldhoven en Roda JC. Waarschijnlijk een doorslaggevende factor voor de tot Belg genaturaliseerde Nederlander om nu terug te keren in Kerkrade, ondanks de chaos die er in de afgelopen jaren regeert. Want we lijken te moeten constateren dat er nauwelijks ‘buitenstaanders’ happig zullen zijn naar een functie in Kerkrade op dit moment.

Van Veldhoven tijdens zijn eerste periode in Kerkrade. (GVA)

Goed, Van Veldhoven had natuurlijk ook wel erg degelijk spelersmateriaal tot zijn beschikking. Dat was te danken aan het uitstekend werk van Martin van Geel, niet de eerste de beste. Hij haalde met een op dat moment bescheiden beurs de juiste spelers binnen. Alleen kwaliteit inkopen is geen garantie voor een succesvol seizoen. Herinneren we ons Gerard Wielaert nog? En Leon Vlemmings? Ook zij hadden ongetwijfeld hun kwaliteiten, maar bleken dusdanig eigenzinnige types dat hun periode in Kerkrade vooral kort en niet zo krachtig bleek. De periode van Ton Caanen duurde iets langer, en dat hebben we geweten ook. Het tijdperk-Caanen bracht net zoveel spelers als punten binnen in de afgelopen twee seizoenen, bij wijze van spreken.

Wat deze namen gemeen hebben, en dan kijk ik met name naar Caanen, is dat de verstandhouding tussen hoofdcoach en technisch directeur slecht was. Caanen wilde zich teveel met de opstelling van Kalezic bemoeien en maaide met enige regelmaat het (kunst)gras voor de voeten van de autoritaire Bosniër weg, hetgeen zou uitmonden in het nog altijd beruchte autoverkoper-interview. Ook Anastasiou en Caanen zaten zelden op één lijn, waarbij de Griek werd opgezadeld met een selectie die bepaald niet bulkte van de kwaliteit. Dat er in de afgelopen winter 9 nieuwelingen kwamen, waar Anastasiou slechts om 3 gerichte aankopen had gevraagd, was natuurlijk tekenend voor de werkwijze van de technisch directeur, die het daarmee Anastasiou alleen maar lastiger maakte. Anastasiou en Caanen zijn inmiddels uit hun functies ontheven, waarbij het de vraag is hoe Roda het doorlopend contract van Caanen ‘opgelost’ heeft. Is het, zonder vergoeding, wederzijds ontbonden? Lijkt onwaarschijnlijk. Heeft Roda hem in de luwte een zak geld meegegeven en het contract verscheurd? Dat zou behoorlijk discutabel zijn gezien de financiële situatie van de club. Het zou daardoor zomaar kunnen dat we, net als bij het vertrek van Marcel van den Bunder, een rechtszaak kunnen verwachten.

Terugkomend op Van Veldhoven, is het punt dat ik wil maken dat hij zich er terdege van bewust is hoe belangrijk een goede verstandhouding tussen coach en technisch directeur is. Want dáár ontbrak het de afgelopen jaren dus regelmatig aan in Kerkrade. Die verstandhouding moet de basis zijn om een gericht en doeltreffend aankoopbeleid te kunnen voeren. Harm zal immers met een klein potje geld te werk moeten gaan en heeft een vinger (of zeg maar gerust, een hand) in de pap bij de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer. TD en coach moeten op een lijn zitten om een goed team én elftal te kunnen samenstellen, zowel qua aankoopbeleid als positionering binnen de selectie. Harm is bovendien iemand met een breed netwerk, vooral in België. Daarnaast heeft Van Veldhoven als persoon ook altijd sympathie weten te oogsten bij de clubs waar hij te werk ging, en staat hij bekend als iemand die zich voegt in de situatie zoals die is. Geen gekke trucs, geen zelfoverschatting. Een realist. En dat realisme kan dit Roda wel héél goed gebruiken.

Header: Roda JC Live