Competitiezaken – deel 4: kleurloos in de marge

Een gepauzeerde competitie is zwaar voor de doorgewinterde voetballiefhebber wie het liefst elk weekend een wedstrijd bezoekt en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Het biedt echter een ideale mogelijkheid om eens terug te kijken op wat er tot nu toe allemaal gebeurd is in de huidige voetbaljaargang: welke clubs vallen tegen, welke voldoen aan de verwachtingen, en wie verbaast vriend en vijand met een ijzersterke prestatie? Roda JC Live blikt terug op de eerste negentien wedstrijden door middel van alle categorisering van de clubs inclusief Achilles’29. In het vierde deel komt een drietal clubs voorbij dat wel meedoet, maar zo onopvallend dat je ze welhaast zou gaan vergeten.

Helmond Sport – Zestiende – 17 Punten
Na een aantal sterke seizoenen in de subtop was het in Helmond tijd om nog serieuzer mee te doen in de strijd om de Eredivisie. De bescheiden profclub heeft echter het een en ander moeten inleveren op de selectie, maar ondanks een heel aardige ploeg stellen de Helmonders dit seizoen ronduit teleur. De van Ferencváros overgenomen Jack Tuyp kan zijn stempel niet drukken op de ploeg en achterin is de stabiliteit van de voorgaande seizoenen verdwenen. Na een dramatische seizoenstart zijn de Oost-Brabanders weer enigszins op de goede weg, maar meer dan een plekje in het rechterrijtje lijkt het vooralsnog niet in te zitten.

FC Den Bosch – Twaalfde – 22 Punten
Aan ambities nooit een gebrek op de Vliert, waar de lang vervlogen jaren van stabiliteit en Eredivisie nog altijd een serieuze doelstelling zijn. Seizoen na seizoen kunnen de Bosschenaren die ambities echter niet verwezenlijken; nadat de ploeg vorig seizoen te laat op stoom kwam om mee te kunnen doen om de titel, lijkt dit jaar zelfs de nacompetitie een probleem te gaan worden. De drie Italiaanse talenten die dit seizoen worden gehuurd van Juventus leveren nog te weinig toegevoegde waarde aan het team en clubheld Anthony Lurling lijkt toch echt in de nadagen van zijn carrière te zitten. Het is voor Den Bosch te hopen dat er in de winter iets aan de ploeg kan worden gesleuteld, zodat het seizoen met enige mazzel nog kan worden verlengd met nacompetitiewedstrijden. Voorlopig ziet het er daar echter niet naar uit.

SC Telstar – Zeventiende – 17 Punten
De derde en laatste ‘margeploeg’ die we in dit deel behandelen is het altijd gezellige Telstar, dat sinds mensenheugenis diens wedstrijden afwerkt onder de rook van IJmuiden in Velsen-Zuid. De ploeg kenmerkt diens seizoenen door steevast één sterke opleving te kennen, maar verder hoor of zie je eigenlijk nooit heel veel bijzonderheden uit dit deel van Noord-Holland. Na een aardige start van het seizoen kwam de klad er weer snel in, waardoor de club weer z’n vertrouwde plek in het rechterrijtje van de Eerste Divisie heeft gevonden. Leuk voetbal is er ondanks de stroeve prestaties echter wel vaak te zien – vooral het Belgische talent Jonathan Kindermans, huurling van RSC Anderlecht, is een bezoek aan het Sportpark Schoonenberg waard. Telstar doet met diens bescheiden mogelijkheden eigenlijk precies wat we van de club kunnen verwachten, en combineert dat met verantwoord clubbeleid om de toekomst te kunnen waarborgen.

In het laatste deel van ‘Competitiezaken’ nemen we de drie laagvliegers van het huidige seizoen onder de loep.

Foto: Roda JC Live.