Oppositie gemeente niet blij met reddingsplan college

De oppositiepartijen in de gemeenteraad van de gemeente Kerkrade zijn zacht gezegd niet blij met het plan van het College van Burgemeesters en Wethouders om Roda JC Kerkrade uitstel van huurbetaling te verlenen. Vanochtend maakte het College dit plan bekend, maar het wil wel steun van de gemeenteraad.

Waar de coalitiepartijen uiteraard wel voorstander zijn van het plan van het College, is de oppositie over het algemeen kritisch. Ons Kerkrade, dat samen met het CDA de grootste oppositiepartij is, is het minst positief over het plan. Het is zelfs ‘onbegrijpelijk’, aldus fractievoorzitter Harm Jacobs. “Het verhaal dat Roda uitstel van betaling krijgt, is boterzacht”, zo verklaart hij tegenover 1Limburg. “Het is al jaren een repeterend verhaal. De vraag is hoelang dit nog door moet gaan. Binnen het college gaat emotie blijkbaar boven ratio: dat gaat ten koste van je onafhankelijkheid. Wij kiezen in dit dilemma voor mensen en niet voor voetballers.”

De lokale partij wordt in deze visie gesteund door het CDA. Ook die partij wil het voorstel niet zo maar steunen. Fractievoorzitster Housen denkt dat het ‘een moeilijke klus’ gaat worden. “We willen alleen akkoord gaan met uitstel van betaling als Roda JC nu openheid van zaken geeft over de vraag waarom ze niet kunnen betalen. Er moet structureel iets gaan veranderen.”

Ook de andere oppositiepartijen, SP en GroenLinks, zien veel nadelen in het plan van het college en willen dat Roda meer duidelijkheid geeft. De oppositie heeft echter een ruime minderheid. De gemeenteraadspartijen praten maandag in een commissievergadering over het voorstel.

De huur van Roda JC over dit seizoen bedraagt 800.000 euro, waarvan de eerste vier ton in januari overgemaakt zouden moeten worden. Begin december gaf algemeen directeur Wim Collard echter al aan dat dit niet zou gaan lukken; toen vroeg hij dus om uitstel van betaling.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.