De ‘G6’: wie is wie?

Donderdag werd bekend dat zes regionale ondernemers het voortouw gaan nemen in de sanering bij Roda JC. Zij nemen plaats in het bestuur van de Stichting FS United, die 79,8% van de aandelen in Roda JC B.V. in handen heeft. De namen van de betrokken bedrijven werden bekend gemaakt, maar wie zijn de zes ondernemers waarom het draait?

Henk Stienstra – Stienstra
De eerste ondernemer van het zestal is ook de meest bekende. Stienstra is volgens zakenblad Quote de rijkste persoon in Limburg, goed voor een vermogen van plusminus 1,1 miljard euro. Als telg van Friese ouders groeide Stienstra op in Heerlen. Vanuit de stad vergaarde hij zijn fortuin in de vastgoedhandel, vooral leunend op een bijzonder goed zakeninstinct en, naar eigen zeggen, ‘geluk’.

Vanaf 1998 was zijn bedrijf drie jaar lang hoofdsponsor van Roda JC, maar dat deed Stienstra niet uit liefde voor het voetbalspel, aldus voormalig voorzitter Servé Kuijer. “Henk zag toegevoegde waarde in binding met de regio en stapte daarom in 1998 in als hoofdsponsor en nam een skybox. Dat heeft hem zeker 5 miljoen gulden gekost. Ik ken oprecht geen gullere gever dan hij”, aldus de voorzitter in Quote. Ook wijlen Nol Hendriks kon altijd goed overweg met Stienstra; het duo had samen enorme connecties in de Limburgse zakenwereld.

Zijn miljardenbedrijf is inmiddels zo goed als overgedragen aan zijn dochters, die een versimpelde versie van het bedrijf in de komende jaren gaan leiden. De zeer mediaschuwe Stienstra geniet van zijn pensioen, teruggetrokken in zijn villa in Heerlen, maar lijkt nu dus ook het voortouw te gaan nemen in de nodige sanering bij Roda JC.

Kees Kuijken – KLG Europe
Kees Kuijken en zijn broer Ad werken reeds vanaf jongs af aan mee in het familiebedrijf KLG, oftewel de Kuijken Logistics Group. Naar eigen zeggen is Kees de commerciële man binnen de organisatie, waar Ad de financiële zaken verzorgt. Niet voor niets heeft Kees, in de tijd als hoofdsponsor van Roda JC, en daarvoor en erna, de contacten met de Kerkraadse club onderhouden.

Sinds 1993 staat Kuijken al aan het roer van het familiebedrijf en inmiddels is de zakenman goed voor zo’n 8 miljoen euro. Bovendien is hij sinds 2014 honorair consul voor Roemenië in Nederland, ongetwijfeld gezien de vestigingen van KLG in het Oostblokland. Van 2015 tot en met 2017 was KLG hoofdsponsor van Roda JC.

Bert Peels – Commaxx International
Commaxx International N.V. is een verzamelnaam voor verschillende merken, waaronder audiobedrijf Lenco, fitnessbedrijf Powerpeak en witgoedbedrijf Montiss. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Nuth. Veel verschillende branches worden aldus gecoverd door het Commaxx-imperium, waarvan de leiding in handen is van Bert Peels. Peels is geen onbekende rondom het Parkstad Limburg Stadion, want vanaf 2000 tot en met 2007 vervulde hij een bestuursfunctie bij gezondheidsbedrijf en fervent Roda-sponsor Medisana.

De 57-jarige Peels is geboren Kerkradenaar, maar resideert inmiddels in Heerlen en is bezit in privé zo’n vier miljoen euro. Dat kan goed zijn voor een mooie carnavalswagen, want Peels is een echte carnavalist. Het is dan ook te hopen dat er in de komende jaren, mede dankzij zijn werkzaamheden voor de club, weer carnaval gevierd kan worden in het Parkstad Limburg Stadion.

Jan Baggen – Cadac Group
Jan Baggen werd in 1965 geboren in Heerlen en legde in 1986, op toen nog 20-jarige leeftijd, de basis voor de huidige Cadac Group, toen nog als student aan de Zuyd Hogeschool. Het heeft de inmiddels 53-jarige Baggen geen windeieren gelegd, want het bedrijf genereert een omzet van plusminus 40 miljoen euro per jaar. Het automatiseringsbedrijf is in Heerlen de buurman van Roda-bekende Aevitae, dus de Roda-relatie van het bedrijf is ook in dit geval niet ver te zoeken.

Naast zijn eigen ‘kind’ in Heerlen heeft Baggen nog enkele vennootschappen her en der, wat resulteert in een persoonlijk vermogen van bijna 50 miljoen euro. Vanaf zijn residentie in Voerendaal is de weg naar het Parkstad Limburg Stadion niet lang, en dat is prettig, want in de komende tijd is hij daar als lid van de G6 waarschijnlijk meermaals te vinden.

Leon Beerendonk – Mabs4.0
Een andere automatiseringsmagnaat die in de groep van zes stapt is Leon Beerendonk. Beerendonk studeerde van 1968 tot 1978 in Heerlen en Eindhoven en dook daarna meteen de ICT-wereld in, waarin hij inmiddels bijna veertig jaar ervaring heeft. In 2015 startte hij zijn huidige bedrijf, Mabs4.0, waar hij eerder werkte voor onder andere Heuts en XS4ALL, evenals andere automatiseringsbedrijven.

Als één van de enige personen uit deze G6 heeft Beerendonk ervaring in de voetballerij, zij het op een bescheiden niveau. Meer dan 35 jaar is hij sponsor van RKVV Heksenberg. Ook is de ondernemer 15 jaar voorzitter geweest van de derdeklasser. De 67-jarige Beerendonk woont in Landgraaf en blijft dus actief in het Zuid-Limburgse ondernemersleven, waar hij met een eigen vermogen van 20 miljoen euro een van de grotere spelers is.

Nick Janssen – Gruppo Esmi
Voor velen is Nick Janssen, wellicht na Henk Stienstra, de meest bekende naam, gezien zijn verleden met Roda JC als deel van het drietal Collard – Caanen – Janssen. Tot oktober 2017 vervulde Janssen de functie van commercieel directeur. In 2014 kwam hij in dienst in Kerkrade, uitgezonden vanuit het communicatiebureau Sportfive. Na zijn vertrek als commercieel directeur lijkt hij nooit echt weg te zijn geweest uit het Parkstad Limburg Stadion, want ook in de laatste thuiswedstrijden van het voorbije seizoen nam Janssen, goed voor een vermogen van zo’n 900.000 euro, plaats in de bestuursloge.

Volgens De Limburger is Janssen druk doende geweest om partijen warm te maken voor dit samenwerkingsverband, waardoor hij een grote rol zou hebben vervuld in de totstandkoming van deze G6. Desondanks is Carel Bouckaert, voormalig topman van VDL NedCar, eerder de daadwerkelijke formateur. Janssen zelf is nu één van de deelnemers, vanuit zijn persoonlijke houdstermaatschappij Gruppo Esmi. Vanuit Gruppo Esmi is de in Landgraaf woonachtige Janssen actief als bestuurder van Flexpoint, ook een doorgewinterde Roda-sponsor.

Toekomst
De G6 begint onmiddellijk met de saneringswerkzaamheden met het oog op het nieuwe seizoen. Roda JC heeft reeds gesteld dat binnenkort duidelijk zal worden wat de gevolgen zijn van de te nemen maatregelen.

Foto: Roda JC Live